Miért látunk emberi arcokat a felhőkben vagy a reggeli pirítóson?

Szerző: frisss.hu/boredpanda.com/mentalfloss.com Fotó: boredpanda.com • 2016. október 10., hétfő •
Megőrültél vagy mégsem?
Miért látunk emberi arcokat a felhőkben vagy a reggeli pirítóson?

Veled előfordult már az, hogy mentél az utcán és a járda rágófoltjaiból, a falakon lévő repedésekből, vagy a felhőkből arcokat láttál kirajzolódni? Nyugi, nem őrültél meg, bár lehet, hogy egy kicsit neurotikus személyiség vagy.

A NNT Communication Science Laboratory kutatói 166 egyetemistának adtak két pszichológiai tesztet, egyik az öt legnagyobb személyiségjegyet, a másik pedig az érzelmi hangulatot értékeli. Minden résztvevőnek ugyanazt a véletlenszerű pontokból álló mintát mutatták meg és megkérték őket, hogy mondják el, majd rajzolják le, milyen formákat látnak ezekből kirajzolódni. Azok, akik magasabb pontszámot értek el a pszichológiai teszt neurózis mutatóinál, inkább arcokat fedeztek fel a pontok mögött, mint állatot vagy növényt.

Ez tulajdonképpen a pareidolia nevű pszichológiai jelenség, ami során mintákat érzékelünk random – például különböző élőlényeket, tárgyakat látunk a felhőkben, vagy arcokat a Hold mintájában. Ez azt is mutatja, hogy az emberek nagyon érzékenyek az arcokra, így nem is csoda, ha valakik Jézust véltik felfedezni a pirítóson vagy épp Máriát a konyhakőn szétszóródott cukorban.

A kutatók arra is rájöttek, hogy az agyban ugyanaz a terület felelős az arcok felismerésében, mint a pareidoliánál, ami egy olyan illuzórikus érzet, ami bizonytalan és véletlenszerű ingereket konkrétnak és tisztán kivehetőnek tüntet fel.

Fotók: boredpanda.com

Via Mentalfloss, Boredpanda

közösség

további frisss

lap tetejére