Mérgezés esetén is irány a Szombathelyi Állatkórház!

frisss.hu • 2016. január 31., vasárnap •
Szombathelyen is számtalanszor előfordul, hogy valaki mérget, mérgezett ételt helyez ki kutyáknak és macskáknak (általában a kutyafuttatók környékén). Íme, néhány tudnivaló, ha gond akadna!
Mérgezés esetén is irány a Szombathelyi Állatkórház!

A gazdák gyakran viszik a Szombathelyi Állatkórházba a kedvencüket azzal, hogy biztosan megmérgezték. Ha egy betegség hirtelen tör ki, látványos tüneteket produkál, akkor mindenki mérgezésre gondol. Pedig a mérgezések a feltételezettnél jóval ritkábbak, sokszor a saját gondatlanság okozza a bajt.

Általánosságban elmondható: ha egy állat lázas, valószínűleg nem mérgezett. Csak az úgynevezett „sárga méreg” okoz lázat, ez azonban nagyon ritka. De! Ha láttuk, hogy az állat a mérget evett, azonnal vigyük orvoshoz! A két órán belül végrehajtott hánytatás vagy gyomormosás életmentő lehet.

A leggyakoribb a patkányirtó, kumarin típusú mérgek felvétele. Kék vagy rózsaszín lehet, jóízű, szívesen fogyasztják a kutyák és a macskák. A tünetek 2-3 nap után jelentkeznek: vérzékenység, erős vérzések (főleg a szájból), vérszegénység, kihűlés formájában. Van ellenmérge (K1-vitamin), jól gyógyítható, szükség esetén vérátömlesztést adnak az intézmény szakemberei.

Gyakoriak még a különféle rovarirtó szerek okozta problémák is. A felvétel után hamarosan erős nyálzást, hányást, görcsöket és idegrendszeri tüneteket tapasztalhatnak a gazdák. Kezelése tüneti, a kimenetel nagyban függ a felvett méreg mennyiségétől. Néha előfordul az a fatális hiba, hogy kutyának gyártott piretroid tartalmú cseppeket (Exspot, Advantix, Duowin) macskára tesznek, ami szintén erős mérgezést okoz. Minden szert csak az előírt állatfajon, dózisban és módon kell alkalmazni.

A rovarirtókhoz nagyon hasonló tüneteket okoz a csigairtó. Amelyik állat ilyet fogyasztott, általában nem menthető meg. Tragédia forrása lehet a fagyálló is. Édeskés íze miatt az állatok szívesen belekóstolnak. Ez pedig gyógyíthatatlan veseelégtelenséget okoz.

Név: Szombathelyi Állatkórház

Cím: 9700 Szombathely, Bartók Béla Krt. 9/b

Adószám: 26866996-2-18

Telefon: 06/94/310-034

E-mail: allatkorhaz@upcmail.hu

Nyitvatartás: 0-24

Bővebb információ itt.

közösség

további frisss

lap tetejére