Mennyibe kerül, hol tudom megvenni a matricát az M86-osra?

frisss.hu/utdíj.hu fotó: Hornyák Emőke • 2017. január 01., vasárnap •
Általános tudnivalók és nagy összefoglaló az e-matricáról olvasói kérdések alapján.

Január elsejétől már fizetni kell az M86-os használatért is, így Vas megye felkerül a megyei matrica listára. Múltkori cikkünk kapcsán több olvasónk megkeresett minket, mit kell tudni az e-matricáról, így próbálunk segíteni egy összefoglalóval. 

Általános tudnivalók:

Mi az az e-matrica? 

Az e-matrica rendszere mint a korábban életbe lépett e-útdíjfizetés hozadéka.  Ezzel a lépéssel a hatóságok egyfelől tehermentesítik az autópálya matrica rendszerét, másfelől lehetőséget biztosítanak egy könnyebben és gyorsabban megoldható közlekedési szabályozásnak, mely kimondottan az autópályák használatával kapcsolatos.

Hol kell használni?

Itt meg lehet nézni, pontosan mely útszakaszokra érvényes.

Mely gépjárművekre kell vásárolni?

A használati díjas e-matricás rendszerbe tartoznak a motorkerékpárok, személygépkocsik és annak pótkocsija, továbbá a legfeljebb 3,5 tonna megengedett legnagyobb össztömegű tehergépjárművek, lakóautók és autóbuszok, valamint ezek vontatmányai. Ezek a gépjárművek a magyarországi gyorsforgalmi hálózat díjfizetésre kötelezett útjait kizárólag előre (a díjköteles gyorsforgalmi útra történő felhajtás előtt) megvásárolt úthasználati jogosultsággal, azaz e-matricával használhatják.

A díj mértéke a gépjármű kategóriájától és a matrica típusától függ. A gépjárművek díjkategóriába sorolását a forgalmi engedélyben szereplő hatósági bejegyzés szerint kell meghatározni, a gépjármű megengedett legnagyobb össztömege,valamint a szállítható személyek száma alapján.

A díjmértéke a jármű kategóriájától és az e-matricatípusától függ. A gépjárművek díjkategóriába sorolását a forgalmi engedélyben szereplő hatósági bejegyzés szerint kell meghatározni, a gépjármű megengedett legnagyobb össztömege,valamint a szállítható személyek száma alapján.

D1 díjkategória: a motorkerékpár, valamint a legfeljebb 3,5 tonna megengedett legnagyobb össztömegű – a személygépkocsi vezetőjét is ideértve legfeljebb 7 személy szállítására alkalmas - személygépkocsi és annak vontatmánya;

D2 díjkategória: a D1 kategóriába nem tartozó valamennyi személygépkocsi (amely pl.: 7 főnél több személy szállítására alkalmas), valamint a legfeljebb 3,5 t megengedett legnagyobb össztömegű tehergépkocsi és a lakóautó

Bővebb információ itt.

Mennyibe kerül?

Részletek itt.

Ha elhagyom a megye területét meddig használhatom?

Az adott megye gyorsforgalmi úthálózatát az ennek használatára jogosító matricával a szomszédos megye első lehajtójáig lehet jogszerűen használni, ezt követően a gyorsforgalmi úthálózat igénybe vétele kizárólag a szomszédos megyére érvényes matricával, vagy a teljes úthálózatra (például 10 napos jogosultság) jogosító termék birtokában lehetséges. 

Hol van Szombathelyen ügyfélszolgálat ezzel kapcsolatban, ahol feltehetem a kérdéseimet személyesen is?

Körmendi út 100-as cím alatt. Nyitva tartás: hétfő, kedd, csütörtök, péntek: 8-16 óráig, szerdán 10-18 óráig. Telefonszám: +36 (36) 587-500 E-mail: ugyfel@nemzetiutdij.hu

Hol vehetek e-matricát?

Az e-matricát néhány kattintással meg lehet vásárolni az interneten keresztül az ematrica.nemzetiutdij.hu oldalon, mobilról SMS-ben vagy applikációval, személyesen a NÚSZ ügyfélszolgálati irodáiban illetve az országszerte megtalálható viszonteladók bármelyikénél (így pl.: benzinkutakon is). Nagyobb flották esetében csoportos megrendelésre is van lehetőség a honlapon szereplő feltételeknek megfelelően.

Mire figyeljek a vásárláskor?

A vásárlás során érdemes odafigyelni arra, hogy az e-matricát a megfelelő díjkategóriában váltsuk meg. Így a D1 kategóriába nem tartozó valamennyi személygépkocsira (7 főnél több utas szállítására alkalmas járművekre), a legfeljebb 3,5 tonna megengedett legnagyobb össztömegű tehergépkocsikra és a lakóautókra a D2 kategóriában kell megváltani az úthasználati jogosultságot, még akkor is, ha egyébként a D1 és D2 országos matricák ugyanannyiba kerülnek, hiszen a díjrendelet értelmében a nem megfelelő díjkategóriában megváltott jogosultság is jogosulatlan úthasználatnak minősül és pótdíjfizetési kötelezettséget von maga után.

Vásárlás során, még az e-matrica kifizetése előtt a díjkategória mellett feltétlenül ellenőrizzük a rendszám, felségjelzés helyességét, és az érvényességi időt. Személyes vásárlás esetén az ügyfél aláírásával, internetes, ill. mobilról történő tranzakció során pedig elektronikus válaszüzenetében igazolja vissza az adatok helyességét.

Mikor vegyen meg a matricát?

A közlekedői és az útdíjfizetési szokásokkal kapcsolatban érdemes hangsúlyozni, hogy az e-matricát minden esetben előre, a díjköteles szakaszra való felhajtás előtt kell megváltani. Az akár néhány perccel később megváltott e-matrica jogosulatlan úthasználatnak minősül és pótdíjfizetési kötelezettséget von maga után.

 Mi történik, ha véletlenül nem vettem meg az e- matricát?

Abban az esetben, ha az úthasználó megtagadja az útdíjbevallást vagy a jogszerűen kiszabott útdíjat bármilyen okból nem fizeti meg, a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. bírságot vet ki. A bírság azok részére is kiszabásra kerül, akik nem önhibájukból, hanem a fedélzeti eszköz meghibásodása miatt tagadták meg az útdíjbevallást.

Van kedvezmény?

 A nagycsaládosok és mozgáskorlátozottak kedvezményesen, már az e-matrica megváltása során jogosultak a D2 kategóriába tartozó személygépkocsira D1 kategóriában e-matricát váltani. Erről bővebb információ itt érhető el. Úgy tudjuk, ebben az esetben négy gyermektől értendő a nagycsaládosok fogalom, előzetesen a kormányablakban kell és regisztrálni majd a határozat kézhezvétele után lehet igényelni.

Bővebb információ a Nemzeti Útdíj honlapján elérhető.

közösség

további frisss

lap tetejére