Menekültek és az extra profit

Szita Róbert - Tóth Arnold • 2016. április 30., szombat •
Példátlan menekültáradat, elképzelhetetlenül magas költségek és extraprofit – hangzott el Morvay Péter külpolitikai újságíró bevándorlókról szóló előadásán. A Jövőkutató Klub péntek esti témája az Európát sújtó bevándorláshullám és a menekültipar volt.
Menekültek és az extra profit

Akiket érdekel a jelen és a jövő, azok péntek este az egyik szombathelyi kávézó különtermében jelentek meg. Udo Ulfkotte könyvét mutatta be Morvay Péter külpolitikai szakújságíró és közgazdász, aki már több tucat könyv szerkesztőjeként és fordítójaként is ismertté vált. 

Nagyon örültem, hogy kiemelkedően érdeklődőek a fiatalok a nagyon aktuális, de eddig agyonhallgatott téma iránt. Ez felelős gondolkodást jelent a félremagyarázások és torzításokkal szemben, ami pedig a menekültipar velejárója – válaszolta honlapunk kérdésére Morvay Péter, aki Udo Ulfkotte ,,Menekültipar” című kötetének külpolitikai lektoraként és szerkesztőjeként válaszolt kérdéseinkre. 

A külpolitikai szakújságírótól megtudtuk, hogy Ulfkotte  korábbi, ,,Megvásárolt újságírók” című, a német sajtó visszáságairól szóló kötete igazi bestseller lett. Érdekesség, hogy a szerző a tabudöntögetést és a leleplezést önmagával kezdte. Ez a könyv nagyon őszinte és nyílt hangvételű lett, amihez hasonló a múlt heti Budapesti Nemzetközi Könyvvásáron debütált ,,Menekültipar” című kötet is. 

Udo Ulfkotte, a Farkfurter Allgemeine Zeitung haditudósítójaként a világ szinte minden háború sújtott övezetéből tudósított már. A ,,Menekültipar” című kötet kéziratát tavaly augusztusban zárta le, aztán nem sokkal ezután robbant a menekültválság Európában.
Amíg a sajtóban a menekültkérdés elsősorban humanitárius, emberi jogi, sokszor érzelmi megközelítésben és kérdésként jelenik meg, addig Ulfkotte reális megközelítést választott. Azt nézte meg, hogy Németországban mi lehet az oka annak, hogy a menekülteket kiszolgáló ágazatokban miért dolgoznak háromszor annyian, mint a joggal világhírű német autóiparban. Megnézte, hogy miből áll össze az az évi 42 milliárd Eurónyi elképzelhetetlenül magas összeg, amit Németországban a menekültek ellátására, gondozására fordítanak. Ez a pénz egyébként megegyezik a Németországban kifizetett összes családi pótlék és munkanélküli ellátás összegével – tette hozzá Morvay, aki szerint Ulfkotte arra keresi a választ, kik azok, akik profitálnak ebből a menekültiparból, kik azok, akik érdekeltek abban, hogy tartósan fennmaradjon a menekülthullám. 

Ki keresi a legtöbbet a menekültválságon?
A sajtóban elsősorban azt olvashatjuk, hogy az embercsempészek keresnek legtöbbet a migránsokon, ugyanakkor az igazán nagy hasznot a gyógyszeripar húzza le, hiszen a menekültekkel együtt érkező betegségek ellátását finanszírozni kell az adófizetők pénzéből. A menekültek között nagyon magas a Hepatitis ,C’ fertőzöttek aránya, így a beteg százezrek kezelésére előírják a költséges ellátást, ami nem kevesebbe, mint egy Iphone értékébe kerül naponta. Egy-egy kezelés több hónapig is eltart, így mindeddig 13 milliárd Eurót keresett a gyógyszeripar csak a Hepatitis C ellátással. Ha nincsenek menekültek, profit sincs. Ha nem lennének menekültek, akkor nem lenne szükség a gyógyszerekre, az egészségügyi ellátásra sem. 

A gyógyszeriparon kívül más is nagy hasznot húz?
Ugyancsak komolyan profitál a biztosítási ágazat, hiszen az érkezett menekülteknek nincs biztosításuk, ugyanakkor károkat okoznak. Az ő felelősségbiztosításukat az állam garantálja állami pénzből. 

Jól kezeli a magyar kormány a migránsválságot?
Magyarországon nem tudott kialakulni menekültipar, ez már egy nagyon jó realisztikus jelzése annak, hogy hazánkat egyelőre sikerült kivonni ebből a problémakörből. Ugyanakkor Magyarországnak is tartósan fel kell készülnie egyrészt a már ittlévő menekültek ellátására, másrészt a tartósan fennmaradó migrációs nyomás továbbra is megoldandó feladatával.  

A témával kapcsolatos hír, hogy Körmenden hétfőn nyílik a befogadó-állomás. 

kapcsolódó galéria


közösség

további frisss

lap tetejére