Megy az egymásra mutogatás az orosz gép lelövése kapcsán

frisss.hu, MTI Fotó: MTI, EPA, hirado.hu • 2015. november 25., szerda •
A török légierő azt állítja az orosz gép megsértette Törökország légterét, közel a szír határhoz. Oroszország viszont ezt cáfolja, a védelmi minisztérium közlése szerint a Szu-24-es Szíria felett repült, amikor a török harci gépek rálőttek.
Megy az egymásra mutogatás az orosz gép lelövése kapcsán

Az orosz harci gépet hétfőn lőtte egy török F-16-os vadászgép a szíriai határ közelében, Ankara szerint török légtérben, Moszkva álláspontja szerint mindvégig Szíria területe felett. A törökök állítják a lelövés előtt többször figyelmeztették a gép pilótáját, hol repül. A zuhanó répről amúgy a török állami televízió véletlenül készített is felvételeket. Sőt egy szír lázadó csoport pedig videót készített a lelőtt gép pilótájáról, ami aztán felkerült az internetre. 

Az eset után óva intette Oroszországot és Törökországot az orosz harci gép lelövése miatt kialakult konfliktus kiélezésétől Barack Obama amerikai és Francois Hollande francia elnök közös keddi washingtoni sajtóértekezletén. A rendkívüli amerikai-francia csúcstalálkozót, amelyen a két államfő a szíriai rendezésért tett erőfeszítések intenzívebbé tételéről tárgyalt, a november 13-i párizsi terrortámadást követően szervezték meg. Obama kijelentette, hogy Törökországnak joga van megvédenie légterét. Elmondta, hogy Oroszországot szívesen látná az Iszlám Állam dzsihadista szervezet legyőzése érdekében létrehozott nemzetközi koalícióban, de szerinte ez mindaddig kihívást jelent, amíg Moszkva a mérsékelt szíriai felkelőkre összpontosítja a figyelmét az ISIS helyett.

Hollande hangsúlyozta, hogy a legfőbb cél az ISIS elleni harc, amelyben a katonai fellépését fokozó Franciaországhoz és az Egyesült Államokhoz hasonlóan Oroszországnak és Törökországnak részt kell vállalnia.

Közben szerda reggel arról szólnak a hírek, hogy  az orosz harci gép Törökország általi lelövésének legnagyobb nyertese Bassár el-Aszad szíriai elnök - állapította meg a CNN televízió híroldalán megjelent kommentárjában Henri Barkey és William Pomeranz, a washingtoni Woodrow Wilson Nemzetközi Tudósközpontjának két vezető kutatója.

 

közösség

további frisss

lap tetejére