Megvan Szent Márton szülőmegyéjének új püspöke

PCS - fotó: Hornyák Emőke • 2017. július 08., szombat •
A Szombathelyi Székesegyházban Dr. Székely János beiktatására több százan voltak kíváncsiak és a ceremóniát kivetítőn is követhették az érdeklődők.
Megvan Szent Márton szülőmegyéjének új püspöke

Szikrázó napsütés csalogatta az embereket a Szombathelyi Székesegyházba szombat délelőtt, amely zsúfolásig megtelt. Az ok igazán különleges volt, hiszen ma iktatták be Dr. Székely János kinevezett szombathelyi megyéspüspököt.

A ceremóniára rengeteg ember érkezett és több ismert politikus köztük Balog Zoltán emberi erőforrások minisztere, Dr. Kövér László az országgyűlés elnöke, Harangozó Bertalan, Vas megye kormánybízottja, Hende Csaba országgyűlési képviselő és dr. Puskás Tivadar polgármester is megtisztelte jelenlétével a ceremóniát.

A beiktatási szentmise a bevonulással vette kezdetét, majd Császár István egyházmegyei kormányzó köszöntötte az érdeklődőket. Ezt követően felolvasták a Ferenc pápa által kiadott bullát, amelyet latinul és magyarul is felolvastak.

Ebből a dokumentumból derült ki, hogy Vas megye új megyéspüspöke Dr. Székely János lesz.

A pásztorbot átadása és bűnbánati liturgia után köszöntötte a híveket a frissen beiktatott püspök, aki beszédét magyar, cigány, horvát és szlovén nyelven intézte híveihez.

A szentmise egyik megható pillanata az volt, amikor az áldozásnál szinte kivétel nélkül mindenki a Székely János sorába szeretett volna beállni. Volt, aki csak a frissen beiktatott püspök áldását szerette volna kérni. A szentmise végén a szombathelyi megyéspüspök Szent Márton oltára elé ment és mondott egy imát. A ceremónia végén köszöntőt mondott Soproni Mónika az egyházmegye hívei, a Mária Rádió, a Cursillo Mozgalom, a Mária Út nevében, illetve Szigeti József vépi vajda is.

Végül a cigány és a magyar himnusz csendült fel. A krónikához tartozik még, hogy a kivonulást követően óriási ovációval köszöntötték a frissen beiktatott megyéspüspököt, aki nagyon kedvesen köszöntötte híveit a Székesegyház előtti téren.

kapcsolódó galéria


közösség

további frisss

lap tetejére