Megújul a Református templom lépcsője, a bontás már elkezdődött

H.Maja, H.Csaba • 2015. május 19., kedd •
Az IVS 2 keretén belül nem csak a még eredeti állapotban lévő lépcsőt, de a teljes homlokzatot is felújítják.
Megújul a Református templom lépcsője, a bontás már elkezdődött

1939-ben szentelték fel Szombathelyi Református Közösségének templomát, mely Vécsey Barnabás tervei alapján készült. A Második Világháborút szerencsésen átvészelő épületet utoljára 1988-ban újították fel. A lépcsőhöz viszont akkor nem kellett nyúlni, az tehát a mai napig eredeti állapotában volt látható.

                              

Az Integrált Városfejlesztési Stratégia második ütemének keretén belül, az Óperint utca 18. számú ház, a körforgalmi csomópont, valamint az evangélikus és református templomok homlokzatai újulnak meg. A Károlyi Gáspár tér 7. szám alatti épület nyílászáróinak cseréjével és a templom közvetlen környezetének szebbé tételével már végeztek, a kivitelező, Bentateam kft. a teljes felújításra vonatkozóan július végi határidőt ígér. Lényeges a szigetelés korszerűsítése is, emiatt a lépcsőnél két és fél méter mély árkot kell majd ásni.

A lépcsőt jelenleg nem lehet használni, de a hívek az oldalajtón át zavartalanul látogathatják az istentiszteleteket.

Mint Jakab Bálint Mihály tiszteletestől megtudtuk, a jelenleg zajló munkálatoknak nincs köze a leendő torony építéséhez. Az egy teljesen különálló, nem pályázati pénzből megvalósuló beruházás. Emiatt határideje sincs, de remélhetőleg mielőbb megépül és válik nem csak a Református templom, de Szombathely új díszévé is.

kapcsolódó galéria


közösség

további frisss

lap tetejére