Megnéztük, mit csinálnak a szombathelyi cserkészek

Csóka Martina Fotó: Hornyák Emőke • 2017. április 10., hétfő •
A 350. Szent Márton Cserkészcsapatnál jártunk.
Megnéztük, mit csinálnak a szombathelyi cserkészek

Biztosan hallottál már a cserkészetről, de jó eséllyel csak filmek alapján alkottál róla véleményt. Nos a Magyar Cserkészet nem ilyen. Az Amerika. Ezért szeretném bemutatni, hogy a valóságban miről is szól, és miért tartjuk mi a legjobb közösségépítőnek.

A cserkészetet Lord Robert Baden-Powell of Gilwell azaz, Bi-Pi alapította, az első cserkésztábort 1907-ben tartották Angliában. Eredetileg a 11-18 éves fiúknak szólt, de ahogy a mozgalom nőtt, egyre több volt az igény a vezetőképzésre. Ekkor már fiatalabbak, idősebbek és a lányok is tudtak csatlakozni. Létrejött a Lánycserkészet, párhuzamosan haladva a Cserkészet fiúknak mellett. Annyira elterjedt ez a mozgalom, hogy a 4. Világdzsemborit Magyarországon rendezték meg, 1933-ban Gödöllőn, 30 ezer résztvevővel.

De hogy pontosan kik is vagyunk mi?

A cserkészet önkéntes, vallásos, pártpolitikától független ifjúsági mozgalom, amely nyitott mindenki számára származástól, nemtől, társadalmi és vagyoni helyzettől, valamint vallási meggyőződéstől függetlenül.

A világ bármely területén találkozhatunk cserkésszel, összesen 38 millióan vagyunk, 200 országból. Ezek között akadnak olyan híres emberek is, mint: Teleki Pál egykori miniszterelnök, Szent-Györgyi Albert Nobel díjas tudós, Rubik Ernő, a Rubik-kocka feltalálója, Fekete István író, de Bear Grylls, David Beckham, J.K. Rowling, Bill Gates és Harrison Ford is.

Mit csinál egy cserkész?

Boldogan játszva tanul, a törvényeket betartva. Szeret a természetben lenni, a társaira figyelni, valamint tiszteletben tartja a magyar kultúrát és annak ápolását.

És hogy miért jó cserkésznek lenni? Számtalan ember megkérdezi ezt, de nem tudunk erre pontos választ adni. A cserkészet tág fogalom, és sok minden kivitelezhető benne. Szeretünk túrázni, játszani, tanulni. Pár képből meg lehet állapítani, hogy pontosan ez mit is jelent, de ezt át kell érezni, megtapasztalni. Nem csak tettel, hanem szívvel-lélekkel.

 350. számú Szent Márton Cserkész Csapat

A csapatnak közel 40 aktív tagja van. Minden péntek délután találkozunk, kicsik és nagyok egyaránt. Fontos, hogy a kisebbek is megtalálják a közös hangot a nagyobbakkal és hogy jól érezzék magukat. A csapat jelenleg 5+2 őrsből áll, korosztályok szerint fiúk és lányok külön. Minden őrsöt egy lelkes fiatal őrsvezető vezet, akik munkáját egy-egy felnőtt vezető segíti.

Több programunk is van az évben: Cserkészkarácsony, Cserkészfarsang, és az elmaradhatatlan túrák, valamint a Szent Mártonos programok, és a tábor. Karácsonykor szeretteinket meglepjük egy kis színdarabbal. Farsangkor beöltözünk és vetélkedővel készülünk. Évente többször szervezünk túrákat, bejártuk már a Kőszegi-hegységet, a Vas-hegyet, a Kemenesalját, a Soproni-hegységet, és a Balaton-felvidék tájait. Ezek a programok jó hangulatban és vidáman telnek. Azonban, ha megkérdezünk egy cserkészt, hogy neki mi a kedvence a Cserkész évben, nagy valószínűséggel a tábort fogja kiemelni. Éppen azért, mert mindenki ott van, 10 napon át, EGYÜTT, egy helyen a SZABADBAN. Sátorban alszunk, és az eső sem állhat az utunkba. A tábort olyan színes programok tarkítják, mint őrsi főzés és portya, strandolás, játék, számháború, méta, kézműveskedés, akadálypálya, kincskeresés. Izgatottan várjuk, és örülünk, ha végre eljön a tábor ideje.

Fotó: 350. Szent Márton Cserkészcsapat Facebook-oldala

Hogyha szeretsz a szabadban játszani, ha szeretnél új barátokat szerezni, a természetet megismerni, egy összetartó közösséghez tartozni, akkor keress meg minket facebookon, vagy a weboldalunkon. Ha személyesen szeretnél velünk találkozni, megtalálsz minket a szombathelyi Szent Márton plébánián minden pénteken délután 5 és 7 óra között.

kapcsolódó galéria


közösség

további frisss

lap tetejére