Megmenti a kormány az autóhiteleseket

Szita Róbert • 2015. augusztus 19., szerda •
Összesen 31 milliárd forintos támogatással, piaci árfolyamon forintosítják a devizaalapú személyi és autóhiteleket. Ma délben a kormány és a bankszövetség aláírta az erről szóló megállapodást. A frisss.hu a budapesti sajtótájékoztatón járt.
Megmenti a kormány az autóhiteleseket

Az autóhiteleknél az alapvető probléma, hogy kb. 30 ezer olyan hiteles van, akinek jelzálogalapú lakáshitele is van, ezért ők különösen veszélyeztetettek – mondta szerdai sajtótájékoztatóján a nemzetgazdasági miniszter. Varga Mihály hozzátette, hogy a kormány ezeken a családokon is segíteni kíván.

Megállapodás 
A tárcavezető kiemelte: az MNB és a bankok munkatársaival történt egyeztetések eredményeként kedvező egyezséget tudtunk kötni, ami kedvező lehet az autóhiteleseknek. Piaci árfolyamon váltjuk át a hiteleket, a CHF alapú hiteleket 287,2 Ft-on, az Euró alapú hiteleket pedig 309,2 Ft-on váltjuk át. Ehhez ad jelentős támogatást a kormány. A döntés következtében mintegy 31 milliárd forintos támogatásról beszélhetünk, a jóváírásokat fele-fel arányban a bankszektor és kormány állja.

A sajtótájékoztatón a miniszter azt közölte, hogy a bankszövetséggel szerda délben írta alá a kormány képviseletében a megállapodást, mely arról is rendelkezik, hogy a kamatok szintje nem változhat.


Mit kell tenni?
Tájékoztató kampány indul ősszel, az elszámolási határnap december elseje lesz, december 15-től pedig megindulhat a forintosításról szóló tájékoztató. A postázás során minden ügyfelet értesíteni kell. Az ügyfél döntése önkéntes lesz, bárki maradhat a devizahiteles, de, amennyiben a forintosítás mellett dönt az ügyfél, akkor passzívnak kell maradni, és a bankok automatikusan forintosítják a hitelt.  
A frisss.hu megtudta, hogy már nem élő szerződések esetén is megtörténik a kötelező átváltás. 

Varga Mihály korszakhatárnak nevezte a kormány döntését, hiszen ezzel a devizahitelek aránya 54%-ról 3%-ra csökkenhet decemberig. 

A nemzetgazdasági miniszter azt is hangsúlyozta, hogy ezzel a döntéssel – a devizahitelek kivezetése esetében – összesen 1031 milliárd forinttal segítette a kormány a magyar családokat. 

 

közösség

további frisss

lap tetejére