Meglestük, hogyan épül a gyaloghíd a szombathelyi Romkert fölé

Szerző: Frisss.hu - Fotó: Hornyák Emőke • 2017. március 18., szombat •
Jó ütemben halad a munka, nyáron már birtokba is vehetik az átjárót a helyiek.
Meglestük, hogyan épül a gyaloghíd a szombathelyi Romkert fölé

A Szent Márton terv első része már elkezdődött. Megújult a Székesegyház, a Püspöki Palota és a Mindszenty tér, majd jött a Savaria Múzeum és annak parkjának rendbe tétele. A következő lépés a Romkert fölötti átjáró megépítése, melynek a munkálatai február elején kezdődtek. A 170 millió forintos beruházás lényege, hogy az Ady teret és a Mindszenty teret egy mindenki számára nyitott gyaloghíd fogja összekötni. A tervek szerint az átjáró júniusra el is készül, mi pedig lecsekkoltuk, hogyan haladnak a munkálatok.

A gyaloghíd megépítésével egy olyan történelmi hely válik a mindennapjaink részévé, ahol találkozik a római, a Karoling, a barokk kor és a 21. század építészete.

„Három héttel ezelőtt kezdődött a sétány felépítése, ami összeköti a Mindszenty teret az Ady térrel. Minden szombathelyi szabadon végigsétálhat ezen az átjárón és láthatja, hogy milyen történelmi épületek veszik körül. Fontos, hogy tudja és érezze mindenki, hogy olyan városban lakik, aminek múltja, története van. Tudjuk persze ezt ma is, csak valahogy ez egy fehér folt számunkra, hiszen évente maximum egyszer eljövünk a Romkertbe, megnézzük az itt lévő romokat, aztán elmegyünk és egy idő után el is felejtjük a látottakat. A híddal azonban a mindennapjaink részévé válik” – mondta el Puskás Tivadar polgármester.   

A Romkertben azonban a sétány mellett, más újdonság is készül.

„A Romkertben több felújítás is indul. Az Karoling-kori vár felett például egy rekonstrukció készül, amin végig lehet menni. Régen a várfalakon is, illetve mögöttük a gyilokjárón át lehetett sétálni. Emellett a legfontosabb, hogy az itt található mozaikot megmentsük, ugyanis Közép-Európa egyik legnagyobb összefüggő mozaikjáról beszélünk. Ha ezt felújítjuk, akkor Magyarország legnagyobb műtárgya lesz. A cél az, hogy ez a helytartói palotával együtt bemutatható legyen” – mondta el Csapláros Andrea, a Savaria Múzeum igazgatója.

Hende Csaba, országgyűlési képviselő a Romkerthez köthető élményeiről, illetve a hely jelentőségéről beszélt.

„Több mint ötven éve jártam itt először. Iskolásként elhoztak minket ide és megmutatták a Borostyánkő utat, azt a fontos római hadiutat, aminek ez a város a születését köszönheti. Négy római császár fordult meg ezen a helyen. A sor Claudiusszal kezdődik és Nagy Konstantinnal zárul, de járt itt Nagy Károly, a legendás birodalomalapító és IV. Károly az utolsó magyar király is. Ő 1921-ben, visszatérési kísérletekor a szomszédban lévő Püspökvár erkélyéről szólt az egybegyűlt néphez, köztük az én szeretett apai nagyapámhoz is. Történelmi hely ez, ami demonstrálja azt, hogy egy olyan városban élünk, ami kétezer éve folyamatosan lakott. Ez egy kitüntetett helyen fekvő város, mai virágzását, gazdasági fejlődését is ennek köszönheti, hiszen mindent a földrajz dönt el. Ma is utak és vasutak találkozásánál fekszik ez a város és ezt az adottságát kell kihasználni, hogy Szombathely újra a Nyugat Királynőjévé válhasson” – monda el.    

kapcsolódó galéria


közösség

további frisss

lap tetejére