Meglepő, honnan került elő Szombathely 1607-es kiváltságlevele

Szerző: frisss.hu/MTI - Fotó: Bodorkós Máté • 2017. május 30., kedd •
Évszázadok óta elveszettnek hitték, most bárki megtekintheti a különleges dokumentumot.
Meglepő, honnan került elő Szombathely 1607-es kiváltságlevele

Hétfőn kiállítás nyílt Szombathelyen, a Vas Megyei Levéltárban, ahol többek között megtekinthető a város legrégebbi privilégium levele is.

Az értékes irat a káptalani levéltár iratanyagának rendezése során került elő a Szombathelyi Egyházmegyei Levéltárban, Rétfalvi Balázs, a Szombathelyi Egyházmegyei Levéltár igazgatója bukkant rá az év elején.

„A Szombathelyi Egyházmegyei Levéltárban a vasvár-szombathelyi székeskáptalan iratanyagát kezdtük rendezni. A munka során egy vegyes dobozból került elő ez a privilégiumlevél, ami elsőre felkeltette az érdeklődésünket, sejtettük, hogy egy jelentős dokumentumot tartunk a kezünkben” – mondta el.

Melega Miklós, a Vas Megyei Levéltár igazgatója beszélt arról, hogy a feltételezésük szerint a privilégiumlevél - amely tartalmazza az 1407-es Zsigmond-kori kiváltságlevél szövegét is - valamikor Szily János, Szombathely első püspöke működése idején kerülhetett át a püspökségre. Az eredeti kiváltságlevelet azért kellett megújítani 1607-ben, mert a korábbi dokumentum megsemmisült egy tűzvészben. A dokumentum a szombathelyi levéltár legrégebbi fennmaradt oklevele. Nyilvántartásuk szerint az intézmény egyes számmal ellátott okmánya volt.

Zágorhidi Czigány Balázs, a Vasvári Múzeum igazgatója beszélt arról, hogy a város identitása szempontjából jelentős irat került elő, hiszen nagyon kevés középkori emlékünk, dokumentumunk maradt fenn a városról. Mint az a kiváltságlevélből kiderült, Szombathely a középkorban sem volt jelentéktelen település.

„A privilégiumlevél legnagyobb értéke, hogy ez az első hiteles másolat azokról az oklevelekről, amelyeknek a története hosszú évszázadokra nyúlik vissza. A dokumentum biztosította a város kiváltságait, például egyösszegben fizethette ki az adóját, illetve önállóan bíráskodhatott a kisebb ügyekben.” – mondta el.

Puskás Tivadar, Szombathely polgármestere beszélt arról, hogy támogatni szeretnék a középkori emlékek kutatását. Mint azt megtudtuk, szeptemberben a város középkori múltjával foglalkozó konferenciát rendeznek a városban.

A tárlaton megtekinthető még a város XIV. századi pecsétnyomójának másolata is, amelynek eredetijét egészen a XIX. századig hiteles pecsétként használták és jelenleg a Nemzeti Múzeum gyűjteményében őrzik.

 

kapcsolódó galéria


közösség

további frisss

lap tetejére