Megkezdődött az önkormányzati választás

szróbert • 2014. október 12., vasárnap •
Vajon a képen látható marad a szombathelyi közgyűlés összetétele? Este 10 óra körül kiderül, mindenesetre reggel hat órakor megkezdődött a voksolás a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek, valamint a nemzetiségi önkormányzati képviselők választásán. Este 7 óráig Magyarország 3177 településének 10 351 szavazókörében 8 millió 170 ezer választópolgár dönthet arról, kik képviseljék helyi érdekeiket az elkövetkező öt évben az önkormányzatokban. Ugyancsak vasárnap választja meg a közel 241 ezer nemzetiségi választópolgár is a nemzetiségi önkormányzatokat: ők 1523 településen, 3189 szavazókörben voksolhatnak. Szavazni csak személyesen, érvényes személyazonosító igazolvánnyal és lakcímigazolvánnyal, vagy a lakcímet vagy személyi azonosítót tartalmazó személyazonosító igazolvánnyal lehet.
Megkezdődött az önkormányzati választás

Mindenki csak a számára kijelölt szavazókörben adhatja le voksát, ennek helyéről korábban valamennyi választópolgárt tájékoztatták. Lakóhelyétől eltérő helyen, átjelentkezéssel csak az a 18 ezer választópolgár voksolhat, aki ezt péntek délutánig kérte, de - az országgyűlési választással ellentétben - ők nem "viszik" magukkal a lakóhelyük szerinti jelölteket, hanem a tartózkodási helyük szerinti jelöltekre szavazhatnak.
Aki mozgásában akadályozott vagy beteg, írásban mozgóurnát kérhet a szavazáshoz a szavazatszámláló bizottságtól. Aki azonban nem kért, az nem szavazhat így akkor sem, ha egy másik, a háztartásában lakó választópolgárhoz kiviszik a mozgóurnát.
A választáson 41 452 első választót várnak az urnákhoz, ők azok, akik a májusi európai parlamenti választást követően váltak nagykorúvá. Az első választók emlékkártyát kapnak. 

Három megye hat településén, közöttük a Vas megyei Tanakajdon és Daraboshegyen marad el a polgármester-választás vasárnap. Ezeken a helyeken négy hónapon belül időközi választást kell tartani, addig a jelenlegi polgármester látja el a városvezetői feladatokat. Két olyan település is van, a Baranya megyei Kishajmás és a Vas megyei Tanakajd, ahol - megfelelő számú jelölt hiányában - a képviselő-testületi választás marad el.

A nemzetiségi választások közül 569 marad el települési szinten. A Nemzeti Választási Bizottság 2715 települési nemzetiségi választást írt ki, ezek közül 2146-ot tudnak megtartani, továbbá nem lehet megtartani négy területi szintű (azaz megyei) választást sem.

közösség

további frisss

lap tetejére