Megéri egészségesnek lenni!

Szita Róbert - Hornyák Emőke • 2016. május 26., csütörtök •
Első ízben rendeztek Szombathelyen egészség-műveltségi városi vetélkedőt. Az Agora Művelődési és Sportházban jártunk, ahol kilenc középiskola tíz csapata elméletben és gyakorlatban mérte össze tudását egészségmegőrzésben, sportban és bűnmegelőzésben.
Megéri egészségesnek lenni!

„Egészség? – Megéri?” – címet viselte az a csütörtök délutáni vetélkedő, melyet a szombathelyi önkormányzat támogatásával valósítottak meg a ,,Szent Márton köpenye” szociális program keretében, a Szombathelyi Egészségügyi és Kulturális Intézmények Gazdasági Ellátó Szervezete szervezésében.


Miért éri meg egészségesnek lenni? Leginkább erre a kérdésre igyekeztek választ adni a kora estig tartó vetélkedő során, ahol Puskás Tivadar polgármester elmondta, hogy életünk folyamatos vetélkedésről szól. 
A versenyeken mindenkinek sportszerűen kell részt venni, a sportági versenyek pedig megtanítanak sok mindenre, így a többi között egymás tiszteletére és a sportszerűségre is – tette hozzá Szombathely első embere, akinek még arra is jutott energiája, hogy kipróbálja az előtérben elhelyezett versenymotor-szimulátort és ,,száguldjon” vele egyet az M86-oson. 

A vetélkedők előtt Farkas István diák-alpolgármester az egészségnek az ember testi-lelki békéjében betöltött fontos szerepét hangsúlyozta, a rendező szervezet igazgatója pedig a középiskolás korosztály fogékonyságát húzta alá honlapunknak adott nyilatkozatában. 

A középiskolások alkotják azt a fogékony korosztályt, akiknek nagyon fontos az egészségük megőrzése és a sport. Bízunk benne, hogy hasznosítani tudják majd az itt tapasztaltakat és az egészséges versenyszemléletet is továbbviszik – mondta el a frisss.hu-nak Víghné Horváth Ilona, a Szombathelyi Egészségügyi és Kulturális Intézmények Gazdasági Ellátó Szervezetének igazgatója. 

Ezt követően a versenyben résztvevő középiskolák által, az egészségmegőrzéssel kapcsolatban készített videó-összeállításokat tekinthettük meg, majd tizenöt helyszínen versengtek egymással Szombathely középiskolásai. 
A védőnői helyszíneken az egészségmegőrzés, az egészségvédelem, a fogamzásgátlás, a kábítószer, valamint az egészséges életmódra nevelés került a fókuszba. 
A Mentőszolgálat szakemberei előtt az elsősegélynyújtás, az újraélesztés és a stroke esetén történő tennivalók ügyében bizonyíthatták megszerezett ismereteiket a diákok. 

Emellett pedig a sport, a bűnmegelőzés és a közlekedésbiztonság témakörében elméleti és gyakorlati vetélkedőkön is összemérhették tudásukat a középiskolás csapatok. 
Az egészség-műveltségi vetélkedőt a tervek szerint jövőre is megrendezik.  
 

kapcsolódó galéria


közösség

további frisss

lap tetejére