Még van idő formába hozni magunkat a nyárra

F.B./Frisss - Fotó: Hornyák Emőke • 2017. május 14., vasárnap •
A rendszeres mozgás önmagában nem elég, változtatnunk kell étkezési és vízfogyasztási szokásainkon is.
Még van idő formába hozni magunkat a nyárra

Ideje elővenni a nyári ruhákat és a fürdődresszeket, hiszen hamarosan pancsolva hűsölhetünk a kánikulában. Ez az időszak pedig a legtöbb férfi és nő számára az átalakulásról szól. A télen és a kora tavaszi időszakban felszedett kilóktól még van lehetőségünk megszabadulni. Süle Szilvia személyi edzővel beszélgetett Farkas Beni, a Frisss FM 97.7 műsorvezetője a mozgásról, fogyásról és az előttünk álló bikiniszezonról.

Sok ember későn kap észbe, és akkor akar változtatni a megjelenésén, amikor felpróbálva a lengébb öltözetet belenéz a tükörbe. Kire jellemzőbb inkább a hiúsági kérdés?

Ezt nem lehet nemek közti versenyre osztani, mert mindenki szeretne nyárra formába lendülni. A hölgyek a bikiniszezon közeledtével kapnak észbe, hogy ideje lenne adni a megjelenésre, ugyanakkor a férfiak is felkeresik az edzőtermet, hiszen ők is szeretnének jól kinézni.

Van olyan rész a testünkön, amelyek jobban jellemzőek a nemekre?

Igen, ez a férfiak esetében leginkább a has, amely hajlamos növekedésnek indulni, ha nincs megfelelően karbantartva. A hölgyek esetében a has és a farizom, amely a kényes pontok közé tartozik. Egyébként nem kifejezetten egy adott testrészt szoktunk ilyenkor edzésre fogni, hanem az izomcsoportokat, mert az alakformálás a cél.

Hány alkalomra van szükség ahhoz, hogy megfelelő állapotba hozzuk magunkat a nyárra?

Azt szoktam javasolni, hogy hetente három alkalommal szakítsunk időt a mozgásra. Persze fontos az is, hogy kinek mit enged az ideje, de a látványos eredményhez a rendszeresség a legfontosabb.

Milyen edzéseket ajánlasz azoknak, akik most kezdik el a mozgást?

Először az állóképességet kell fejleszteni. A jó idő beköszöntével már lehetőségünk van a szabadban is mozogni, legyen szó kerékpározásról, sétáról, könnyű futásról. Az edzőtermekben pedig még célirányosabban tudjuk formálni az alakunkat, hogy még feszesebbek legyenek az izmok.

Említetted, hogy a férfiak egyik gyenge pontja a pocak. Ezt is le lehet dolgozni tudatos és kemény munkával?

Inkább a teljes testtel való munkát javaslom, mert fontos a többi izomcsoport erősítése is. Ezzel nem csak szép tartást adunk testünknek, hanem erre építve lehet tovább formálni a vonalakat. Ha mindenképpen a hasról szeretnénk fogyni, akkor fontos, hogy a gerincoszlopot kímélve tegyük mindezt.

A hölgyek milyen mozgásformákat, edzéseket részesítenek előnyben?

A gyengébbik nem képviselői között többen vannak, akik az egész testüket megdolgoztatják. Ebben a férfiak előtt járnak. TRX vagy funkcionális edzésen ugyanúgy részt vesznek a hölgyek, mint a keményebb crossfiten.

Azt szokták mondani, hogy az edzés önmagában nem elég. Változtatni kell az étrenden is?

Mindenképpen, hiszen a mozgás tényleg csak egy részét képzi a teljes képnek. Tavasszal több zöldséget, gyümölcsöt fogyaszthatunk, felváltva a szénhidrát dús ételeket. A hőmérséklet változásával pedig a folyadékbevitelre is oda kell figyelni. Délelőttönként sok gyümölcsöt fogyasszunk, délután pedig minél színesebb zöldséget. A megnövekedett vízfogyasztástól pedig begyorsul az anyagcserénk. Ez mind elengedhetetlenül fontos a testformálásnál.

Mennyi idő alatt érhetünk el látványos eredményt?

Ha betartjuk az étrendet, sokat mozgunk, és főleg rendszeresen tesszük mindezt, másfél hónap alatt hihetetlen eredményeket érhetünk el. Ez persze függ az anyagcserénktől, az étkezéstől és attól, hogy mennyire vagyunk kitartóak. Viszont az eredmény ismeretében elárulhatom, hogy megéri a fáradtságot.

közösség

további frisss

lap tetejére