Még a slagból is a zene szól

Premontrei Rendi Szent Norbert Gimnázium • 2017. január 28., szombat •
A Savaria Rézfúvós Együttes koncertje a Premontreiben a magyar kultúra napja alkalmából.
Még a slagból is a zene szól

Élmény, zene, humor – ezzel a három szóval lehetne összefoglalni a Savaria Rézfúvós Együttes január 25-i koncertjét, amelyet a Premontrei Gimnázium tanulói hallgathattak meg.

A diákság szinte régi ismerőseiként köszöntötte a zenészeket, akik a Premontrei dísztermében fellépve közönségükkel már az első percben megtalálták a közös hangot. A fiatalokat olyan zenei élménnyel ajándékozták meg, amely a darabokat kísérő magyarázatokon keresztül a komolyzenével még csak most ismerkedők számára is befogadhatóvá vált.

Ebben a tanévben a gimnázium magyar kultúra napi rendezvényeihez kapcsolódva adott koncertet a Savaria Rézfúvós Együttes. Az előadással kettős cél valósult meg: amellett, hogy a Premontreiben az ilyenkor szokásos irodalmi délelőttöt, a FelolvaShow-t követően a vendégek jóvoltából zenei programmal is megemlékeztek a magyar kultúra napjáról. A diákok bepillantást nyertek a rézfúvós hangszerek világába, méghozzá egy olyan hangversenyen, ahol a zenészek jelmezt öltve kísérték végig a Premontrei fiataljait az ókortól Amerika füstös jazzkocsmáin át egészen a mindennapjainkig.

Azt a komolyságot, amely a koncertlátogatás tényéből és a nemzeti ünnep alkalmából fakadt, remekül ellensúlyozta a zenészek nem kevés humorral színezett ismertetője hangszereikről és az egyes zenei korszakokról. Az öttagú együttes (Németh Imre –trombita, Újhelyi Péter – trombita, Kovács Róbert – kürt, Juhász Tibor – harsona, Szentgyörgyváry Tibor – tuba) részleteket mutatott be többek között Mozart Varázsfuvolájából, Bizet Carmenjéből és Muszorgszkij Egy kiállítás képei című darabjából. Bebizonyították azt is, hogy ismerik hallgatóságuk modern kedvenceit, így búcsúzóul a rézfúvósok Pharrell Williams közismert dalával, a Happyvel lepték meg a gimnazistákat.

Január 25-én a Premontrei dísztermében még a slagból is muzsika csendült fel, hiszen az együttes tagjai végül egy locsolócsövet is megszólaltattak – megmutatva ezzel, hogy a vérbeli zenész számára minden lehet hangszer.

A műsort, amelyen Kaisinger Ildikó konferált, és amely nemcsak csodálattal töltött el minket, de meg is nevettetett mindnyájunkat, hálásan köszöni a Premontrei Gimnázium közössége.

 

kapcsolódó galéria


közösség

további frisss

lap tetejére