Élesben: Már vadásznak az intelligens traffipaxok

SzR • 2015. március 26., csütörtök •
Csütörtöktől élesben figyelik az autósokat az intelligens traffipaxok - mondta az MTI-nek Jámbor István alezredes, az ORFK közlekedésrendészeti osztályának vezetője azon a sajtótájékoztatón, melyet stílusosan a közlekedési balesetek áldozatainak emlékművénél tartottak. Az első 160 egység próbamérései februárban kezdődtek, de március 26-tól már bírságokat is kioszthatnak a felvételek alapján. Az uniós támogatással életbe lépő VÉDA mobil egységei az egész országban felbukkanhatnak, és az eddig rendszerben lévő 80 mobil sebességmérőt váltják ki.
Élesben: Már vadásznak az intelligens traffipaxok

A darabonként 5,7 millió forintba kerülő VÉDA beszerzését azért is támogatta az EU, mivel az Európai Bizottság deklarált közlekedésbiztonsági célja, hogy 2020-ra a 2011-es felére csökkentse a közúti balesetek számát. Magyarországon egyébként a 2013-ig folyamatos csökkenés megtorpant, míg 2013-ban 591-en haltak meg az utakon, 2014-ben már 626-an.

A VÉDA egyébként nem csak a gyorshajtást méri, hanem automatikusan felismeri a rendszámot, számolja a forgalmat, és észleli a torlódásokat is.

Ezek a funkciók azonban még nem működnek, és csak ősztől jelennek meg azok a kiegészítések is, melyek más szabályszegéseket is képesek lesznek rögzíteni. De onnantól kezdve a piroson való áthaladást, a záróvonal átlépését, a buszsáv jogosulatlan igénybe vételét, sőt, a be nem kapcsolt biztonsági övet is kiszúrja a rendőrségi okos eszköz.

közösség

további frisss

lap tetejére