Már csak 100 nap és kezdődik az olimpia

Szita Róbert - Fotó: Tóth Arnold • 2016. április 27., szerda •
A magyar olimpiai kvóták száma tovább gyarapodott az elmúlt napokban, hiszen a birkózók ulánbátori versenyén négyen is kiharcolták a riói indulás jogát. Az augusztusi brazíliai szereplésig azonban még rengeteg a feladat, erről beszélt a minap Fábián László, az olimpiai csapat vezetője.
Már csak 100 nap és kezdődik az olimpia

Vasárnap már megírtuk, hogy 1998 és 2002 után harmadik alkalommal adott otthont a Magyar Olimpiai Akadémia (MOA) vándorgyűlésének Szombathely, itt hangzott el Fábián László sportigazgató tájékoztatása a magyar csapat riói olimpiára való felkészüléséről. A Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) sportigazgatóját januárban nevezték ki az olimpiai csapat vezetőjévé. 


Régi álmom vált valóra, pedig nagyon göröngyös út vezetett idáig. Bízom benne, hogy mindenki számára eljön egyszer a lehetőség, és valóra válthatja céljait – kezdte előadását az egykori olimpiai bajnok, Fábián László. 

Érdekességek
Rióban augusztus 5-21 között rendezik a nyári olimpiai játékokat, vagyis pontosan 100 nap múlva lesz a nyitóünnepség, szeptember 7-18 között pedig a paralimpiai játékokat bonyolítják le. A harmincegyedik nyári játékokra készülünk, oda, ahol, amely földrészen eddig még nem volt olimpia. Érdekesség, hogy 1968 után újra trópusi éghajlaton, de télen lesz a nyári olimpia Rióban – folytatta a sportigazgató, aki az érdekességek között említette meg, hogy 17.35-kor már napnyugta lesz a 6,5 milliós városban, melyben az agglomerációval együtt nem kevesebb, mint 10 millióan élnek. 

Verseny(számok)
Megtudtuk azt is, hogy Rióban 306 versenyszámban (161 férfi, 136 női, 9 vegyes versenyszám) mintegy 10.500 versenyzőt, 5000 hivatalos kísérőt látnak vendégül. Csak atlétikában 2000 versenyző áll starthoz a 47 versenyszámban. A versenyek lebonyolításában 8.000 alkalmazott, 70.000 önkéntes működik majd közre és összesen 6 millió belépőjegyet bocsátanak ki.  

Fontos időpontok és oltások
A sportolók számára nagyon fontos időpont, hogy a végleges névszerinti nevezés időpontja július 18, a nyitó ünnepséget augusztus 5-én rendezik, a záró ünnepség pedig augusztus 21-én lesz. 

Tiszta versenyzést hirdetett meg a MOB. Érdekesség, hogy 2026. december 31-én válik véglegessé minden olimpiai eredmény, hiszen 10 éven keresztül meg kell őrizni a dopping ellenőrzés mintáit. A magyar csapat teljes létszáma kb. 250 fő lesz – tette hozzá a csapatvezető.

Fábián László beszélt a sportolók és a kísérők számára kötelező oltásokról (Hepatitis A, Hepatitis B, malária, sárgaláz, tetanusz), illetve arról is, hogy az ottani csapvíz nem iható, magyar nagykövetség nincs az országban, gyakoriak a lopások, a zsebtolvajlások, ezért egy sportolónak sem ajánlják, hogy a Copacabanát megtekintsék. Itt egyébként már többen strandröplabdáznak, mint fociznak.   

Szállás
A Rióban felépített olimpiai faluban 7 apartman terület található, amely 31 épületből, közöttük a magyar csapat elszállásolását is megoldó egyik 18 emeletes épületből áll, mely összesen 3604 darab 2-3 szobás apartmanokat foglal magában. 

Kvóta
A riói kvótával rendelkező/a mai napig szintet teljesítő/illetve indulási jogot szerző/olimpián nevezhető magyar sportolók (122/120+1 fő, zárójelben a kvótát megszerzők neve) pontos névsorát IDE kattintva böngészhetik. 

 

közösség

további frisss

lap tetejére