Májustól egységesek lesznek a cigis dobozok

frisss.hu • 2015. október 19., hétfő •
Uniós irányelvet követünk, nem lesznek logók sem.
Májustól egységesek lesznek a cigis dobozok

2016 májusától Magyarországon is bevezetik az uniós irányelveket követő cigarettás dobozok forgalmazását. Az újítás lényege, hogy egységes, márkasemleges csomagolásban lehet csak cigarettát árulni, a gyártók logója sem jelenhet meg a dobozon, egységes lesz a betűtípus is, csak a név és a dohánytípus lehet különböző.

A világon először Ausztrália vezette be a márkasemleges cigarettacsomagolást, még 2012-ben. Európában elsőként Írország, majd az idén márciusban a brit parlament hagyta jóvá a változtatásokat. Franciaország áprilisban döntött a kérdésben, a megszavazott törvény náluk is 2016 májusában lép majd hatályba. Az EU-s irányelv alapján a tagállamok maguk dönthetnek a bevezetésről.

A márkasemleges csomagolással a dohányzás népszerűségének csökkentése a cél a fiatalok és a nők körében. Ezek a dobozok egységes külsővel, ugyanolyan színnel, méretben egyforma betűtípussal készülhetnek. Mivel a csomagoláson nem lehet logó, az egyetlen különbség a márkanév vagy vállalatnév és a dohány típusának megjelölése lesz.

Az EU-s irányelv többek között előírja, hogy a dohánytermékek csomagolásának mindkét legnagyobb felületén egészségvédő figyelmeztetéseket kell feltüntetni: a csomagolás elő- és hátoldali felületének 65 százalékát le kell fedniük a figyelmeztetéseknek, amelyeknek a csomagolási egységek felső részén is helyet kell kapniuk. Tíz állam, köztük Magyarország, idén júliusban állapodott meg a márkasemleges cigarettacsomagolások népszerűsítéséről.

 

közösség

további frisss

lap tetejére