Magyar Zoltán szerint négy év múlva beérhet a hazai tornasport

Szita Róbert - Fotó: Bodorkós Máté • 2016. október 10., hétfő •
A kétszeres olimpiai bajnok sportdiplomatával, a lólengés egykori sztárjával beszélgettünk.
Magyar Zoltán szerint négy év múlva beérhet a hazai tornasport

A sportlegenda, a Magyar torna Szövetség elnöke az első perctől az utolsóig rajta tartotta szemét a mieink olimpiai szereplésén, de az Aréna Savariában a múlt hétvégén zajló világkupán is. A nívós versenyről ITT is írtunk. 

Elnök Úr! Kérem, értékelje a magyarok olimpiai szereplését! 
Kovács Zsófia és Hidvégi Vid kvalifikálta magát az olimpiára. Vid lólengésben mutathatta be gyakorlatát, de sajnos kihagyott egy elemet. Sajnos a mai napig nem tudjuk, hogy miért történhetett ez így. A gyakorlat 6,4-es erősséggel indult és ezzel a 9. helyen végzett, sajnos nem tudott a szerenkénti döntőbe kerülni, pedig ott lett volna a helye. 
A 16 esztendős Kovács Zsófia rengeteg tapasztalatot szerzett az ötkarikás játékokon, de sajnos még nagyon megilletődötten tornázott, de, ha rontott is, becsülettel végigtornázta a gyakorlatait. Örültem szereplésének.

Négy év múlva nagyobb eséllyel utazhatnak a magyar tornászok az olimpiára?  
A következő olimpián már elindulhat és eredményes lehet egy olyan generáció, amelynek tagjai jelenleg még nagyon fiatalok, jelenleg csak 12-13 évesek, de már ott lehetnek a kvalifikációs versenyeken. Nagyon jó ez a korosztály és nagyon számítunk rájuk majd 4 év múlva. Mellettük Berki Krisztiánt kell megemlítenem, őt soha nem szabad leírni, hiszen a csúnya sérülés óta felépült, újra edzett, versenybe szállt, és kiválóan teljesített, megnyerte itt Szombathelyen a hagyományosan magyar szert, a lólengést. Tőle mind a Eb-n, mind a Vb-n érmet várunk. Ha pedig az egészsége és a motivációja engedi, akkor a tokiói olimpián is esélye lehet. 

Szombathelyen a tornasport ünnepét ültük a hétvégén…
Valóban, én is így éreztem. Először világkupa-verseny volt itt, majd hat alkalommal Grand Prix-t rendezhettünk. A három világkupa-sorozat közül a Challenge Világkupát minden évben meg kell pályázni és a következő évben adják oda. Mi megpályáztuk, és megkaptuk, de már most tudjuk, hogy jövőre is megrendezhetjük. Ez nagy dolog számunkra, hiszen, ahogy mindenki láthatja hihetetlen sok a bíró, akik mind azt láthatják, hogy kiváló a szervezés és a sportdiplomácia is remek. 
Számol a világ tornasportja hazánkkal és annyira megszerették már Szombathely városát, hogy ide visszajárnak már a versenyzők, sőt egyre nő a létszám, idén már 5 kontinens 23 országának mintegy 130 versenyzője léphetett oda a szerekhez. Guatemalai, kínai, ausztrál, japán versenyzőket is láthattunk, rengeteg fiatal tornázott itt, a legjobbak pedig már ott lehetnek a tokiói olimpián is. 

Mi a véleménye a magyar sportolókról?
Kovács Zsófia felemáskorláton, Dévai Boglárka lóugrásban és Vecsernyés Dávid nyújtón elért 3. helyezése kiváló eredmény, Böczögő Dorina és Berki Krisztián 1. helyezése pedig önmagáért beszél, Dorina talajon, Krisztián a lovon parádézott.Lovon hárman tudják a legerősebb gyakorlatot, a két brit és ő. Ezért is volt borzasztó fájdalom, hogy egy sérülés miatt Krisztián nem tudta magát kvalifikálni, ezért nem lehetett ott az olimpián, pedig az ő gyakorlata erősebb volt, mint az olimpiai bajnoké. Ha ő végig tudja versenyezni a következő négy évet, akkor beverekedheti magát már 2019-ben a tokiói indulók közé. 

Szombathely milyen rendezőnek bizonyult?
Kiváló a város hozzáállása, kiváló a Pannonsport Kft., mely idén is kirukkolt egy újdonsággal, mindenki láthatta, hogy csodálatosan működött a kivetítő, fantasztikusak voltak a szőnyegek, szakértőként viselkedett a közönség. Mi kell még? Jó volt ez így!

A Torna Challenge Világkupát 2017-ben is megrendezik Szombathelyen. 

kapcsolódó galéria


kapcsolódó galéria


közösség

további frisss

lap tetejére