Magyar kutatók fedezték fel az emberi hülyeség három alaptípusát

frisss.hu, hvg.hu • 2015. december 26., szombat •
A tudósok szerint a tudatlansággal párosuló túlzott magabiztosság a legveszélyesebb.
Magyar kutatók fedezték fel az emberi hülyeség három alaptípusát

Hiánypótló felfedezést tettek magyar tudósok, az Eötvös Lóránd Tudományegyetem kutatói elkülönítették az emberi hülyeség három legjellemzőbb alaptípusát. Aczél Balázs, az ELTE Pszichológiai Intézetének adjunktusa által vezetett kutatás arra irányult, hogy kimutathatóvá váljon, milyen viselkedéstípusok tekinthetők egyértelműen hülyeségnek- írja a hvg.hu. Az alapvetően angol nyelvű kutatás eredményeit az Intelligence című folyóiratban jelentették meg, de az Independent oldalán is olvasni lehetett.

A kutatócsoport a BBC, a New York Times publikációiból összegyűjtötték azokat, amik az emberi hülye viselkedésről számoltak be. Sőt, hogy személyes tapasztatot is bele tudjanak építeni megkértek huszonhat egyetemistát, hogy öt napon keresztül naplózzák az általuk tapasztalt bármilyen hülye viselkedést a környezetükben.

Az eredmény végül az lett, hogy emberi hülyeségnek három típusba sorolható: a tudatlanság, az ellenőrzés hiánya és a figyelmetlenség. A hülyeség fokát például magasabbnak ítélték meg, mikor olyan személy követte el, akinek komolyabb felelőssége volt a történtekben. Az első kategóriát mégis az a hülyeségfaktor jellemzi, ami magabiztossággal párosuló tudatlansággal jár kéz a kézben. Ez ugyanis nagyon veszélyes tud lenni.

Az egyszerű figyelmetlenség a legveszélytelenebb, így ilyenkor csak kicsit vagyunk hülyék, de valljuk be, ez mindenkivel előfordul. 

közösség

további frisss

lap tetejére