,,Magyar halat, s mi jó falat"

Szita Róbert - Hornyák Emőke • 2015. augusztus 16., vasárnap •
A zsennyei horgásztónál jártunk, ahol a címben szereplő szlogennel hirdette az idei halnapokat a rendező, Fish Farm Sport Közhasznú Horgász Egyesület.
,,Magyar halat, s mi jó falat

Immár ötödik alkalommal rendeztek halnapokat Zsennyén, ahol halászlét, harcsapaprikást, harcsafilét, rántott halat, sült halat, de még fokhagymás pisztrángot is kóstolhattunk.

Elsősorban baráti társaságok indultak a szombati horgászversenyen, majd a halfőző versenyen is – mondta el kérdésünkre az esemény főszervezője, a Fish Farm Közhasznú Sporthorgász Egyesület elnöke. Goldmann Tamás a frisss.hu-nak elmondta, hogy mivel a környéken augusztus közepén nagyon sok a fesztivál, ezért idén csupán második alkalom volt, amikor horgászversenyt is szerveztek a halnapok idejére.

A szombat délelőtti horgászversenyen huszonhat sporthorgász indult, akik közül csupán négyen nem voltak szerencsések. A 3 órás verseny utáni mérlegelésen, és eredményhirdetésén aztán kiderült, hogy szép zsákmányok akadtak a horgokra. Persze volt olyan horgász is , aki a verseny alatt többet volt a büfében, mint a vízparton. Afrikai harcsákat, pontyokat, amurokat, balinokat, pisztrángot fogtak a versenyzők, de az egyesület elnökétől azt is megtudtuk, hogy a helyi tóból ősszel csukát, és süllőt is szép számmal lehet kiemelni.
A horgásztó melletti kis tó pedig arról híres, hogy az olaszországi Pó folyóból telepítettek  ide halakat, aminek már látható eredménye is volt, hiszen a nyári gyermek horgásztábor egyik ifjú tagjának 31 kg-os halat sikerült zsákmányul ejteni. 

Igyekszünk olyan árakat kialakítani, hogy minél több horgász és családtagja számára elérhető legyen a zsennyei halastó - tette hozzá Goldmann Tamás, akitől azt is megtudtuk, hogy a versenyen összesen 272 kg halat fogtak a sporthorgászok, ez átlagban 10 kg feletti fogást jelent, ami 3 óra alatt nagyon szép eredmény. 
A horgászversenyen óriási küzdelem zajlott az 1-2. helyért, és végül egy ,,vén motoros" nyert, aki szinte névről ismeri a zsennyei halakat, és most egy komoly versenyszákot és serleget vehetett át.
A végeredmény: 1.   Lendvai József, 42.050g, 2.  Zsohár Gábor, 40.790g, 3. Bolla Zoltán, 26.730g, 4.  Kozsán Péter, 23.640g, 5. Sárközi Krisztián, 23.160g, 6. Nádasdi István, 18.970g.

A halfőző versenyen ötfős zsűri kóstolta végig az ételeket, és igyekeztek az esztétikum, az ötletesség, az ízvilág, a jellem, és az állag alapján pontozni. A halászlé, a harcsapörkölt és az egyé kategóriákban nehéz helyzetben volt a zsűri, hiszen finomabbnál finomabb halételekkel lepték meg a csapatok a kóstolókat.

A zsennyei halnapok kiegészítő kulturális programjaiban feltűnt Mutyi bohóc, aki vidám családi műsorral szórakoztatta a kicsiket és a nagyokat, a Mesekocsi Színház pedig gyermek előadásával, ,,az állatok nyelvén tudó juhász”-szal örvendeztette meg a közönséget. A délutáni csónakos vetélkedő, majd az esti tombola után az Ocho Macho koncertjét már mintegy ezerötszázas halszerető közönség élvezte, aztán tűzijáték és jó hangulatú buli zárta a napot. 

A főszervezőtől megtudtuk, hogy az idei tapasztalatok alapján döntenek majd arról, hogy megrendezik-e 2016-ban is zsennyei halnapokat. 

kapcsolódó galéria


közösség

további frisss

lap tetejére