London: ismét tömegbe hajtott egy furgon

MTI/hirado.hu - Fotó: EPA/Facundo Arrizabalaga • 2017. június 19., hétfő •
Hétfő hajnalban gyalogosok közé hajtott egy furgon London északi részén, egy mecset közelében. Egy ember meghalt, nyolcan megsérültek.

A Brit Muszlim Tanács tájékoztatása szerint a szándékosan elütött emberek a helyi mecset közösségének tagjai, akik a Ramadán böjtjét követő esti imádságról távoztak.
Az MTI azt is megírta, hogy az incidens a Finsbury Park közelében működő mecset muszlim kulturális központja mellett történt, a Seven Sisters Roadon. A Scotland Yard közölte, hogy a gázolásnak számos sérültje van, és egy személyt őrizetbe vettek.

Theresa May brit miniszterelnök rettenetes incidensnek nevezte hétfő hajnali nyilatkozatában a történteket. Az Evening Standard című londoni napilap online kiadásának értesülése szerint a gázolás után a furgon vezetője, egy fehér férfi kiszállt a járműből és legalább egy embert megkéselt.

A legnagyobb brit bulvárlap, a The Sun úgy tudja, hogy a támadásban tizenketten megsérültek, és valószínűleg ketten életüket vesztették. A The Sunnak nyilatkozó szemtanúk közül egyesek azt mondták: úgy látták, hogy az őrizetbe vett férfi két társa elfutott a helyszínről. 

Egybehangzó médiaértesülések szerint a furgont egy walesi haszonjármű-kölcsönző cégtől bérelték. Ezeket az értesüléseket a londoni rendőrség hétfő hajnalig nem erősítette meg. A furgon vezetőjét szemtanúk szerint a járókelők a földre teperték, és a kiérkező rendőrök őrizetbe vették.

Június elején három terrorista egy furgonnal a London híd járdájára hajtott fel, ahol gyalogosokat gázolt el, majd a közeli piac, a Borough Market környékén sok embert megkéselt. Ebben a támadásban heten életüket vesztették, 48-an megsérültek. A kiérkező fegyveres rendőri egység mindhárom merénylőt az első bejelentéstől számított nyolc percen belül agyonlőtte.

Március 22-én egy magányos támadó, az 52 éves Khalid Masood bérelt járművével nagy sebességgel a gyalogosok közé hajtott a londoni parlament mellett ívelő Westminster híd zsúfolt járdáján, ezután kiszállt, és megkéselte a parlament bejáratát őrző rendőrök egyikét. A merényletnek a meggyilkolt rendőrrel együtt öt halálos áldozata volt. A parlament fegyveres őrsége a támadót agyonlőtte.

A két terrorcselekmény elkövetőit a rendőrség szerint a szélsőséges iszlám ideológia vezérelte.

közösség

további frisss

lap tetejére