Letették a Haladás Sportkomplexum alapkövét

kg Fotó: Hornyák Emőke • 2016. április 11., hétfő •
A szombathelyiek számára büszkeség, hogy egy európai szintű sportlétesítmény alapjait tették le ma délelőtt a Rohonci úton.
Letették a Haladás Sportkomplexum alapkövét

Kiss Antal, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium miniszteri biztosa a rendezvényen elmondta: a magyar kormány 2013-ban döntött a létesítmény újjáépítéséről, amely 15,2 milliárd forintból valósul majd meg. 56 499 négyzetméter lesz, ebből a labdarúgópálya 8064 négyzetmétert tesz ki. Ezt kiegészíti egy multifunkcionális sportcsarnok, ahol lesz két kézilabdapálya méretű küzdőtér. Várhatóan 2017 kora őszére készül el a sportkomplexum. A stadionban 8656 ülőhely várja majd a közönséget 292 parkolóval. Hozzátette: nagy öröm, hogy a vasi emberek jó közösséget alkotnak, jó itt lakni, jó szombathelyinek is lenni. „Szombathely él! (…) Már jár egy stadion, ahol azokat a kiváló férfiakat, nőket, sportolókat láthatjuk, akik megmutatják, hogy milyen önbizalommal telve Szombathelyen, Szombathelyért sportolni.”

Kiss Antal

Hende Csaba, Szombathely országgyűlési képviselője közölte: több mint ötven éve lépett be először a stadionba az édesapjával szurkolóként egy focimeccsre, később már az egylet igazolt atlétájaként látogatta. A leendő pálya kezdőkörénél, ennek a közepébe helyezik el a kapszulát, ide teszik le az alapkövet. Nekünk, a nemzet tagjainak az a dolgunk, hogy megőrizzük és továbbadjuk azokat az értékeket, amiket kaptunk az elöljáróktól. A stadion bontásából származó betont speciális gépekkel megőrölték, és nem viszik el a területről, hanem a szakemberek beletöltik az új sportkomplexum alapjaiba. Vagyis értékként hasznosítják a múlt törmelékét, ezáltal a régi létesítmény fizikailag is jelen lesz az újban – ez nagyon fontos. „A fejlődés egyenlő haladás, a haladás egyenlő sport, a sport egyenlő egészség, az egészség egyenlő élet.” A sportkomplexum a Haladás 14 szakosztályának ad otthont, a sportolók kitűnő körülmények között tudnak majd edzeni, felkészülni, versenyezni.

Puskás Tivadar és Hende Csaba

Puskás Tivadar polgármestertől megtudtuk, hogy az alapkőletétel két dolgot jelent: fejlődést és a jövőt. Olyan létesítmény készül, amely több évtizeddel, esetleg évszázaddal meghatározza meg majd Szombathelynek, a környéknek a külsejét és a funkcióját. Ez az épület meghatározó lesz főként a helyiek életében. „Szombathely régi vágya teljesül azzal, hogy egy nemzetközi színvonalú sportlétesítménye lesz. Ezzel megnyílt a lehetőség arra, hogy akár olimpiai szintű versenyeket is rendezzünk.”

Bemutatták a sportkomplexum logóját is: a hagyományokat és a dinamizmust szimbolizálja. A kör színei a város címerének színeiből a kék és az ezüst, a sportegyesület zöld-fehér színei, arannyal kiegészítve. A logó a városban lévő sportélet szenvedélyességét jeleníti meg.

Király Gábor és Illés Béla, a Haladás többségi tulajdonosa leplezték le az új logót

Király Gábort, a Haladás labdarúgóját arról kérdeztük, mit jelent számára az, hogy új létesítmény épül a Rohonci úton. „Minden sportolónak, minden szombathelyinek ez nagyon szép dolog. (…) Az, hogy most ötven év után új öltözéket kap ez a sporttelep, mindenképpen a modernizációt viszi maga előtt, kellenek a változások. nekünk labdarúgóknak, szakembereknek pedig tartalommal kell megtöltenünk az ilyen épületeket.”

Egy időkapszulát helyeztek el az alapkőhöz, a kapszula tartalmazza a beruházásról döntő kormányhatározatot, egy díszoklevelet, fémpénzeket, a mai Vas Népét és Nemzeti Sportot, egy Szent Márton-emlékérmet, egy oklevelet, amit Hende Csaba írt alá, a beruházási szervezetek zászlóit, valamint a kivitelező cégek zászlóit.

Indulhat az építkezés!

kapcsolódó galéria


közösség

további frisss

lap tetejére