Gattyán-ügy: Lehallgatták, majd zárolták vagyonát

SzR-fn.hir24 • 2015. január 30., péntek •
A kukkolós pornóoldalból milliárdokat kaszáló Gattyán Györgynek állítólag titkos adatgyűjtés után foglalták le vagyona egy részét. Zár alatt van az a háza is, amiben Andy Vajna lakik. ismeretes, hogy 174 milliárdos becsült vagyonával került a Forbes magazin listájának élére Gattyán György, ennek ellenére gyülekezhetnek a feje felett a viharfelhők, a NAV ugyanis több tízmilliárdos adóelkerülést gyanít cégcsoportjánál – írja a Figyelő csütörtöki száma.
Gattyán-ügy: Lehallgatták, majd zárolták vagyonát

A helyzet a következő: a világ egyik vezető szexportáljának, a Jasmin.com-nak a licence Gattyán György WebMindLicenses Kft. nevű cégének tulajdonában volt, de az oldalt licenc megfizetése ellenében egy portugál cég, a Lalib üzemeltette. Ez a társaság a 17 százalékos portugál ÁFA-val adózott a magyar 27 százalékos helyett. A NAV azt vizsgálja, hogy a Lalib Gattyántól független-e, zajlott-e valódi tevékenység Madeirán vagy a portugál céget is Gattyánék irányították. Azt gyanítják, hogy a Lalib csak adóelkerülést szolgált, a magyar és portugál áfa közti különbséget így évekre visszamenően akarja behajtani az adóhivatal.

A Gattyánhoz köthető vállalkozások java részénél végrehajtást jegyzett be a NAV, a Figyelő értesülése szerint azért, mert a bíróság több ingatlan, cégrészesedés és bankszámla zár alá vételét rendelte el. Az Andrássy úti Il Bacio luxusáruházat is zár alá vehette a NAV – írja a hetilap.

Ennek ellenére lehetséges, hogy Gattyán megússza az eljárást, ugyanis a hazai törvényszék az Európai Unió Bíróságához fordult, hogy állásfoglalást kérjen több kérdésben. Állítólag egyebek mellett arra kíváncsiak, hogy titkosszolgálati eszközökkel szerzett információk használhatóak-e az eljárásban, mert az ilyen módszerrel folytatott adatgyűjtés mindig célhoz kötött. Az is kérdés, hogy ha a cég befizette a portugál adót, miért nem fordultak a magyar hatóságok az ottani illetékesekhez. Mindenesetre ha végül meg is állapítanak adóelmaradást, az már nem érinti az új luxemburgi holdingot, ahová a tevékenységeket áthelyezték.

közösség

további frisss

lap tetejére