Látják ott azt a füstöt? Na, arra van Szombathely!

frisss.hu Fotó: Hornyák Emőke • 2015. október 30., péntek •
Rájöttünk, mire jó a Falco gyár füstje! Mindenhonnan látszik, merre van az otthon.
Látják ott azt a füstöt? Na, arra van Szombathely!

Meglehetősen intenzíven zajlik a Falco gyár környezetterhelésével kapcsolatos adok-kapok az utóbbi hetekben. Egymást érik a sajtótájékoztatók, Hende Csaba aláírásgyűjtést indított, több, mint ötezer össze is gyűlt már, a közgyűlésen órákig ment a vita a témában, különböző bizottságok felállításáról döntöttek, aztán mégsem, volt lakossági fórum is, a lakók változatlanul szenvednek, stb.stb.

Egy dolog viszont változatlan. A kéményből éjjel-nappal áradó füst. Ja, dehogyis füst, bocsánat, micsoda badarság, vízgőz, meg még valami – állítja a Falco. És elnézést kérünk, hogy hirtelen nem jut eszünkbe a „még valami” konkrétan, de talán azért van ez így, mert a fókuszunkat másra állítottuk már rég.

Ami kijön a kéményből az nem ártalmas az egészségre, állítják a hozzáértők, valamitől meg mégiscsak finom porréteg lep el mindent a gyár környékén. Arról meg nehezen hihető, hogy jót tenne nekünk, embereknek. Őszintén drukkolunk, hogy a lehető leghamarabb megszülessen a megoldás, azaz szűrő kerüljön a kiáramló akármi útjába. Aztán meg fejleszthessen a gyár – kicsit távolabb esetleg? - , munkahelyeket biztosítva városunk lakói számára.

Amíg meg a lehető legőszintébben és egyben a legnagyobb erővel szurkolunk az évtizedes probléma megoldásának, rájöttünk mire jó a kéményből kiáramló füst (-nek látszó vízgőz + valami). Bárhova is vigye az embert az útja Szombathely környékén, elég csak körbenéznie, és máris tudja, milyen irányba keresse a hazafelé vezető utat. Nem beszélve az idegenekről, akiknek azon sem kell aggódniuk, hogy elromlott a GPS készülékük, ugyanis a kémény és annak „terméke” hajszál pontosan megmutatja, merre van Szombathely. Persze, nem akarunk cinikusak lenni a problémával, inkább a tehetetlenség szülte az alábbi fotósorozatot. Elgondolkodtató, az biztos…

 

 Ha Söpte felé tartunk sem veszthetjük szem elől a hazafelé irányt:

Gyöngyöshermán felől ez látszik:

A legtávoabbi pontról, Lukácsházáról is határozottak a kontúrok:

Zanat meg a szomszádban van, naná, hogy minden világos!

89-es út, toronyi leágazónál ilyen a várospanoráma:

FelkapaszkodvaToronyból Ondód község tetejére hiába a közbeeső Oladi dombság:

Sé felől is minden világos:

A legközelebbi város, Vép lakóinak sem kell gondolkodni, merre van a megyeszékhely:

Végezetül egy kis térkép, ahol bejelöltük, honnan fényképeztünk ma délután:

kapcsolódó galéria


közösség

további frisss

lap tetejére