Kurblis, tantuszos, érmés, kártyás és érintőképernyős

szróbert • 2014. június 02., hétfő •
Nárai történelmet írt. Történt ugyanis, hogy ebben a Szombathely melletti kis településen nyílt meg az ország első olyan telefonmúzeuma, amely a kezdetektől napjainkig ad bemutatót a telefonok legszélesebb választékáról. Volt itt, és július 10-ig lesz is kurblis, tárcsás, nyomógombos, és persze a híres-hírhedt mobil telefon. Az Első Magyarországi Telefonmúzeumot Hende Csaba országgyűlési képviselő is megtekintette a Nárai Sárgaliliom Alkotóházban.
Kurblis, tantuszos, érmés, kártyás és érintőképernyős

Németh Tamás Nárai polgármesterének megnyitója után a Sárgaliliom Énekkar adott műsort, majd Hende Csaba országgyűlési képviselő mondott beszédet, melyben a kiállítást méltatta, illetve azt az utat, időt, mellyel az első kurblis telefonoktól eljuthattunk napjainkig, vagyis az érintőképernyős, internetezésre is alkalmas mobilokig. Honvédelmi miniszterként persze a katonai telefonközpontokról is beszélt, de a korablei és a jelnkori falusi lehetőségekről is szólt.
Ma már Náraiban is lehet netezni, de emlékeznek még arra, hogy nem is olyan régen, egy időben csak egy személy beszélhetett telefonon a családban, s amíg be nem fejezte, addig a többieknek várnia kellett? A telefon segítségével nagy mértékben megváltozott az életünk - tette hozzá Hende Csaba. 

Kovács István, a kiállítás megalkotója, az egyedülálló gyűjtemény tulajdonosa elmondta, hogy a fejlődés szépen nyomon követhető, a kiállított anyag 25 év munkája, a fele a teljes palettának, hiszen mintegy 300 darabból áll a gyűjtemény. 
A tárlat egyébként egy eddig titkos magángyűjtemény első nyilvános bemutatkozása, amely a gyűjtő – a Szombathelyen élő Kovács István – állítása szerint gazdagabb a Budapesti és Miskolci telefon kiállításoknál is. Az eddig titkos magángyűjtemény legérdekesebb darabjait felvonultató kiállításon 130 telefonkészülék sorakozott fel szigorú időrendben a látogató elé. 
A kiállítás a kezdetektől napjainkig mutatja be a telefonkészülékeket: kurblis, tárcsás, nyomógombos, majd a mobiltelefonok következnek. De láthatóak nyilvános telefonok is szintén a kezdetektől napjainkig: tantuszos, érmés és kártyás. Kiállításra kerültek továbbá különböző telefonközpontok, alközpontok, bánya és katonai telefonok is, szóval megannyi technikai érdekesség. A kiállítás egy részében az összeállított telefonok, központok ki is próbálhatóak, lehetőség van egymásközti híváskezdeményezésre és fogadásra is.
A kiállító azt mondta a frisss.hu-nak, hogy mindenki hozza el gyermekét és fényképezőgépét, hiszen felejthetetlen élménnyel gazdagodiik. Július 10-ig ezt bárki megteheti Náraiban, a Petőfi Sándor utca 41. szám alatti alkotóházban.

közösség

további frisss

lap tetejére