Közgyűlés délután: fókuszban a média

Szita Róbert - Fotó: Hornyák Emőke • 2015. október 22., csütörtök •
A sportház büféje, a Haladás tenisz-szakosztálya, a médiaközpont működése, a Szombathelyi7 lapkiadása, és a gázkészülékek felülvizsgálata volt terítéken a maratoni közgyűlés délutánján.
Közgyűlés délután: fókuszban a média

Ebédszünet után még mindig a Szent Márton-tervről szóló téma volt a sláger. A baloldal a parkolóhelyek mennyisége miatt aggódott, aztán mégis 21 igen szavazattal, teljes egyetértésben elfogadták a beruházásokra vonatkozó javaslatokat, előterjesztéseket. A programtervet is elfogadták, itt már azonban nem volt egységes a közgyűlés, de ezt is kipipálhatjuk. Abban is megállapodnak, hogy jogi oltalom alá kell venni a Szent Márton logót és a programhoz kapcsolódó szlogeneket is. 

A második (javaslat az Urbact III program Disarmed cities projektjében való részvétel) és a harmadik napirendi témára (javaslat a helyi adókkal összefüggő önkormányzati rendeletek módosítására) vonatkozó előterjesztéseket vita és hozzászólás nélkül elfogadták városunk képviselői. 

Ismert, hogy pályázatot írnak ki a felújított MSH büféjének működtetésére, melyre a minimálisan ajánlható bérleti díj havi 259 ezer forint plusz áfa. A bérbeadás idejét öt évre módosították, miközben a büfé működését felügyelő-bizottságba egy-egy jobboldali és baloldali képviselőt is delegáltak.  

Az ötödik (javaslat a vagyonkezelői szerződések jóváhagyására) napirendi téma is – sportnyelven szólva – csont nélkül átment. Jött a hatodik napirendi téma, ekkor az önkormányzati rendeletek módosításairól egyeztettek. A Jobbik megint bepróbálkozott az öregségi nyugdíjminimumra vonatkozó javaslatával. 

A hetedik témán is nagyon hamar túljutottak, az előadó-művészeti szervezetekkel megkötendő fenntartótói megállapodások minimális idő alatt jóváhagyták. 

A nyolcadikként sportos témát tárgyaltak. És olybá tűnik, a HVSE teniszezőinek a gondja is megoldódhat, hiszen eddig nem tudták, hol edzhetnek és rendezhetik versenyeiket a Haladás-stadion átépítése alatt, ám ma a közgyűlés úgy döntött, hogy 2016. április 1. és október 15. közötti időszakban a Dolgozók úti Sportligetben használhatnak ingyen hat teniszpályát. Kelemen Krisztián, az Éljen Szombathely!-MSZP-DK-Együtt képviselője azért még megfogalmazta, hogy a sportiskola tenisz-szakosztályának nyolcvan igazolt sportolójának érdekei sérülnek, de Illés Károly alpolgármester mindenkit megnyugtatott, amikor elmondta, hogy az eredeti cél, a Haladás tenisz-szakosztályainak érdekei nem sérülnek, teljesült.  

A kilencedik napirendi téma a háziorvosi praxisjogok értékesítését is gyorsan jóváhagyták, muszáj is volt sietni, hiszen vaskos téma következett, a Szombathelyi7 kiadásáról egyeztettek.  Már sokadszor hangzott el, hogy évente 20 millió forint veszteséget okoz a médiaközpontnak a lapkiadás. Ezért aztán többen is amellett tették le a voksukat, hogy január 1-től ne jelenjen meg a lap. A baloldali képviselők, ennél a témánál Nemény Andrással az élükön azt javasolták, hogy október 31-től ne adja ki a város ezt a lapot. Lendvai Ferenc, a jobboldal frakcióvezetője viszont azt kérte, hogy 2016. januártól függesszék fel a lapkiadást, az újraindítás előtt fél évvel pedig döntsön újra a közgyűlés a lapkiadásról – végül ezt fogadták el, 2016. január 1-től tehát felfüggesztik a lapkiadást. 

Ezt követően – Czeglédy Csaba baloldali frakcióvezető közbenjárására – polémia bontakozott ki a Szombathelyi Médiaközpont Nonprofit Kft.-vel összefüggő gazdasági anomáliákról és személyi kérdésekről. Az ülésteremben tartózkodó Lovass Tibor igazgatót többször megszólította az MSZP-s politikus, így válaszában elmondta, hogy ,,megint bebizonyosodott, mekkora hatalmi ág ma már a média, ugyanakkor nehéz eldönteni, hogy szükséges-e a print média.” Hozzátette: minden nagyobb városban a helyi televízió működésére ,,építik” a rádiót, a nyomtatott lapot, és a honlapot, hiszen egy helyre érkezik be a marketingből származó bevétel, és az üzemeltetés is olcsóbb így. 
Ipkovich György után Nemény András is azt javasolta, hogy konszenzusos és paritásos alapon médiabizottságot hozzon létre az önkormányzat, ezt a jobboldal leszavazta. Ennél a témánál Koczka Tibor alpolgármester is szót kért, és kiemelte, hogy a közbeszerzések miatt (nyomda, tördelés, szerkesztés) jár ekkora összeggel a lapkiadás felmondása, de az éves reklámszerződéseket nem lehet csak úgy év közben felmondani. A magánzsebekbe vándorló pénzekre vonatkozó baloldali vádakra hozzáfűzte, hogy a Safo-nál 10 év alatt 350 millió forint megy magánkezekbe. 

A tizenegyedik téma során a SZOMHULL Szombathelyi Hulladékgazdálkodási Közszolgáltató Nonprofit Kft. első féléves beszámolója került terítékre. A keletkezett veszteség miatt 93 millióval segíti ki az önkormányzat a Szomhull Kft-t, miután kiderült, hogy az idei első félévben ekkora veszteséget szenvedett el az önkormányzati cég. Megtudtuk, hogy mindez a rezsicsökkentés következménye, és a hulladékkezelést csak nonprofit cég végezheti, emiatt kénytelen külsősöket foglalkoztatni.

A tizenkettedik téma a gázkészülékek műszaki-biztonsági felülvizsgálatával kapcsolatos döntés meghozatala volt. A közgyűlés egy háromfős, városi képviselőkből álló bizottságot hozott létre a gázkészülék-felülvizsgálatok miatt kialakult helyzet kezelésére. A bizottság a polgármesternek és a közgyűlésnek tehet intézkedési javaslatokat. A jobboldali frakcióvezető az ad-hoc bizottság elnökének Kántás Zoltánt jelölte. A vita során egyetértettek abban, hogy segíteni kell, mert senki nem maradhat a télre fűtetlen lakásban. 

 

kapcsolódó galéria


közösség

további frisss

lap tetejére