Köz, köz, köz: közgyűlési középpontban a közbiztonság és a közlekedés (frissítve!)

Szita Róbert - Horváth Csaba • 2015. június 18., csütörtök •
Aktuálpolitikával kezdtek, közbiztonsággal folytatták, de a városi közlekedés reformja és a stadionrekonstrukció is téma volt.
Köz, köz, köz: közgyűlési középpontban a közbiztonság és a közlekedés (frissítve!)

Kisdobrony: a csütörtöki közgyűlésen, még a napirenden szereplő témák tárgyalása előtt megtudtuk, hogy még mindig van mód az ukrajnai település kisdobrony támogatására és a nyomtatott sajtóban, valamint az internetes portálokon közzétett számlaszámra befizetni az adományokat. A tervek szerint július elején egy szombathelyi küldöttség nyújtja át az addig rendelkezésre álló összeget a 99%-ban magyarlakta település vezetőinek.  

Napirend szerint elsőként Szombathely 2014. évi közbiztonságának helyzetéről, a közbiztonság érdekében tett intézkedésekről és az azokkal kapcsolatos feladatokról szóló beszámoló szóbeli kiegészítését tárgyalták.

Emelkedett a balesetek száma - erről Gulyás Ferenc rendőr alezredes, szombathelyi rendőrkapitány tájékoztatott. Elmondta: a személyi sérüléses balesetek száma emelkedett, sőt, a közlekedési balesetek esetében a legrosszabbá Vasban vált a helyzet. Megtudtuk, hogy a legtöbb ilyen balesetet a kerékpárosok okozták, ezért a két kerékkel közlekedőkre a jövőben tudatosan és nyomatékosan is odafigyel majd a rendőrség.

Csillapítva a rossz hírt, kiderült gyorsan, hogy az ittasan okozott balesetek száma ugyanakkor jelentősen csökkent, emellett a helyszínbírságolások is mérséklődtek. 
Ezt követően még mindig a közbiztonság volt a téma, előbb a közterület-felügyelet tavaly végezett szakmai tevékenységét, majd Szombathely bűnmegelőzési és közbiztonsági koncepció cselekvési programját, végül pedig a térfigyelő kamerarendszer bővítéséről szóló határozatot fogadták el a szombathelyi képviselők. 

Intermodiális közösségi csomópont létesítése címet viselte a második napirendi téma. Ekkor a projekt keretében készült részletes megvalósíthatósági tanulmányt tárgyalták.  
Schimmer Erzsébet, a tervezéssel megbízott TRENECON Kft. munkatársa szóbeli kiegészítésében elmondta, hogy 93 közlekedési csomópontban vizsgálták a szombathelyi forgalmat, de kikérdezéses vizsgálat is volt, sőt motivációs, a közlekedési szokásokra kérdező vizsgálatot is lefolytattak. 

Ezután prognózist, jövőképet is felállítottak, mert arra voltak kíváncsiak, hogy 2030-as évekig mi várható, ez alapozta meg azt a tanulmányt, mely az intermodális csomópont, vagyis a helyi és a helyközi közlekedés egymáshoz közelítését, kialakítását szolgálja. 

Ezt követően jött létre az a javaslat, mely – a közgyűlés mai pozitív döntése után – már benyújtható pályázatként. Schimmer Erzsébet elmondta azt is, hogy a műszaki tartalom folyamatosan alakult, de a csomópont várhatóan a Vasút utca-Semmelweis utca környezete, az Éhen Gyula tér, Nádasdy Ferenc utca által határolt terület lesz. A tervező látványterveket is bemutatott, melyből az is nyilvánvalóvá vált, hogy környezetkimélő megoldásokat alkalmaznak, és ezért már részletes zajfelmérést is tartottak. 

A frisss.hu a helyszínen az előadótól megtudta, hogy a közel 5 milliárd forintos költségvetéssel számoló projekt még ebben a választási ciklusban elindulhat, az üzemeltetés pedig legkorábban 2020-ben indítható meg. Koczka Tibor alpolgármester a kerékpárosok érdekében szólt, szerinte legalább ezer kerékpár részére kellene parkolási lehetőséget biztosítani. 

Harmadik témaként az önkormányzati feladatellátást szolgáló fejlesztések támogatásáról szóló pályázatról, majd a településfejlesztésről vitáztak, aztán a vagyongazdálkodási bevételek alakulásáról szóló tájékoztatóról és a 2015.évi vagyongazdálkodási koncepcióról egyeztettek. 

A kora délután tartott szünet ideje alatt Puskás Tivadar polgármester fogadta a vietnami nagykövet által vezetett delegációt, majd 16 óra után néhány perccel folytatódott a közgyűlés.

A város költségvetéséről szóló önkormányzati rendelet módosítása után a Haladás Rohonci úti stadionjának és a jövőbeni multifunkcionális sportcsarnok beruházása volt a téma. Az ellenzék felvetette, hogy az nem derül ki a beterjesztett anyagból, hogy a tavasszal hol játsszák a bajnoki találkozóikat a Haladás labdarúgói. Sopron, Zalaegerszeg is szóba került, mint lehetséges ideiglenes helyszín, de az is lehet, hogy a Király Sportlétesítmény ad otthont az NB I-es meccseknek. 

A téma egyik határozati javaslata szerint a horvát nemzetiségi önkormányzati szándéknyilatkozatot adott be, eszerint több megyét felölelő horvát nemzetiségi óvoda, általános iskola, középiskola és kollégium kezdhetné el működést az egykori Szentgyörgyi Középiskola épületében, 2016 szeptemberében.
A horvát nemzetiségi önkormányzat vezetője indoklásában elmondta, hogy a környéken csak a szombathelyi helyszínt támogatja az országos horvát önkormányzat, így Győr-Moson-Sopron, Vas, és Zala megyéket összefogó régiós központ lehetne Szombathelyen. A frisss.hu megtudta, hogy 2016. szeptember 1-től 2 csoport óvoda, valamint egy-egy általános és középiskolai osztály indulhatna.
A felvetésekre reagáló Illés Károly alpolgármester elmondta, hogy nem tudni még, hol játszik majd a labdarúgó-csapat 2016 februárjától. A tenisz szakosztály számára ideiglenes megoldást jelenthet a sportliget, amit egyébként telente eddig is használtak. A végleges elhelyezést tekintve 4 fedett és 6 szabadtéri teniszpályát szeretne a szakosztály vezetője, ennek megvalósítási lehetőségét még nem látjuk – tette hozzá.
Ipkovich György ,,lesz-e jégpálya?" kérdésére, az alpolgármester nyomatékosította, hogy a tervek szerint a jégpálya már nem fér bele a költségvetésbe, máshol tervezzük majd megvalósítani – válaszolta.    
A végén még az is kiderült, hogy dr. Szondy Szilvia, a Haladás Sportkomplexum Fejlesztő Nonprofit Kft. ügyvezetőjének bére a duplájára emelkedett, mert megváltozott a feladatköre, és csak erre a projektre koncentrál majd a jövőben.

Aztán tárgyaltak még az új Városliget projekt eddigi eredményeiről, valamint az Éhen Gyula tér 1-3. szám előtti közterület forgalomtechnikai szabályozásának módosításáról is. 

A 25 napirendi téma megtárgyalását követően, nem sokkal 21 óra után zárt ülésen egyeztettek a Savaria Szimfonikus Zenekarral, a VasiVíz Zrt.-vel kapcsolatos beterjesztésekről, de személyi kérdésekben is határoztak, hiszen megválasztották a Szombathelyi Távhőszolgáltató Kft. ügyvezetőjét, de a város fenntartásában működő óvodák vezetői megbízatásairól és az Idősek az idősekért díj adományozásáról is döntöttek.     

 

kapcsolódó galéria


közösség

további frisss

lap tetejére