Közgyűlés ÉLŐben

frisss.hu - Fotó: Bodorkós Máté • 2017. február 02., csütörtök •
Tizenhat napirendi pontot tárgyal ma a szombathelyi közgyűlés.
Közgyűlés ÉLŐben

17:00 A következő téma a hulladékszállítás. Az öt perces szünet után újra indul a közgyűlés, amit élőben itt lehet tovább követni. 

16:37 Jön a hatos napirend, amivel korábban már mi is részletesebben foglalkoztunk. A lényege, hogy helyi bérlettel a szombathelyi elővárosoba is el lehet majd jutni. Téma ezzel kapcsolatban a szmog is, hiszen az utóbbi időszakban ez több városban is problémát okozott. Ipkovich György a szegedi példát hozza fel, ott már elektromos buszok járnak hamarosan, ami nagyban csökkenti a szmog kialakulását. Rettegi Attila megkérte a képviselőket, hogy az adott napirendről legyen szó. A napirendet megszavazzák.

16:29 Az ötös napirend Szombathely Megyei Jogú Város Önkormányzata által adományozható kitüntetésekről szól. Rettegi Attila Horváth Róbert kitüntetését vetette fel. Czeglédy Csaba pedig a hajléktalan szálló ügyét hozta fel. Puskás Tivadar hozzátette, jelenleg keresik a helyeket, hol lehet a legalkalmasabb az új, modern, európai színvonalú hajléktalan szálló létrehozatalára. 

16:25 A keleti városrész nevében Nagy Gabriella kért szót, hiszen ezt a részt többek között a Falco-ügy is érinti. Kérik a képviselőket és a politikusokat, hogy ne politikai csatározás helyszíne legyen ez a terület.

15:17 Folytatódik a közgyűlés. Tavaly költségvetés összesen 33,5 milliárd volt, úgy, hogy 10 milliónyi maradék még fennmaradt.. Nemény András Szombathely jótékonysági báljának összegét kérdezi Puskás Tivadartól, amin amúgy az Esőemberke Alapítványnak gyűjtöttek a résztvevők.  A polgármester 1 millió forintnyi bevételről és 2,5 milliónyi kiadásról tud a bállal kapcsolatban. Majd egy órával később a témáról szavaznak, miután rendesen kivesézték a báli programokat és költségeket. Molnár Miklós alpolgármester hozzátette, hogy nagyon ritka hogy pluszos lett az év vége.

13.35 - Szünetet rendelt el a polgármester, folytatás 15 óra 15 perckor. 

13.25 - Elsők a HVSE igényei, utána jöhetnek a többi kívánságok, felhasználási igények. Lezárta a polgármester a vitát, most szavaznak a módosító javaslatokról. 

13.20 - Szondy Szilvia ügyvezető hozzászólásában elmondta, hogy a korábban közzétett költségkerettel az adott határidőre elkészül a stadion. 

13.15 - Még mindig megy a kérdés-felelet arról, hogy ki fizeti a révészt. Ez a komplexum a városé - hangoztatta Illés Károly alpolgármester. 

13 óra - Az üzemeltetésre kiírandó pályáztatás esetén nagyon fontos lenne tudni a szabad kapacitásokat - hangzott el. 

12.45 - Az ellenzék konkrét számokat vár a HVSE támogatása ügyében - fogalmazott Nemény András. Lendvai Ferenc frakcióvezető arra emlékeztetett, hogy a gazdasági bizottság is megtárgyalta a témát és módosító javaslatot is elfogadott az ügyben.

A beruházás kapcsán az üzemeltetési hatástanulmány alapján kell kiválasztanunk az üzemeltetőt - nyomatékosított Lendvai Ferenc, amire Czeglédy Csaba bal oldali frakcióvezető, mint FEB elnök az Aréna Savaria működtetését hozta példaként, és azt mondta, hogy ,,alsó hangon 100-150 millió forinttal szállhat be a város a Haladás Sportkomplexum üzemeltetésébe." 

Jelenleg nem látni a kihasználtság, az igénybevétel körvonalait sem, ezért az üzemeltető személyére kiírandó pályáztatás is nehézkes - tette hozzá a FEB elnök.  

12.30 - Koczka Tibor sportért felelős alpolgármester: hamarosan érkezik a sportkoncepcióról szóló egyeztetés is, azt is a közgyűlés elé hozzuk majd, de most a Sportkomplexum a téma. 

Illés Károly alpolgármester: azt gondolom, hogy a tanulmány is leírja, hogy a működés második-harmadik évében már profit is jelentkezhet. A HVSE tevékenységét a régi komplexumban is a város finanszírozta, azt, hogy a jövőben hogyan támogatjuk a csapatunkat, későbbi döntéseken múlik majd. Elsőbbséget élvez a HVSE elhelyezése, szereplése, de az extra bevétel érdekében a többi piaci szereplőnek is biztosítani kell az igénybevételt. Bízhatunk benne, hogy az első évben sem lesz többletigény. Az üzemeltető kiválasztása folyamatban van.    

12.25 - Itt a második téma! A Haladás Sportkomplexum Fejlesztő Nonprofit Kft.-vel kapcsolatos döntések a napirenden. 

Az üzemeltetéssel kapcsolatban azt kérdezi Nemény András, hogy mekkora napi, havi bevételre lesz szükség, hogy ne kelljen a városnak visszapótolni forrásokat. 

Balassa Péter (Jobbik) furcsállja, hogy kifizette a város a sportkoncepcióra szánt összeget, miközben még mindig nincs sportkoncepciója a városnak. 

 

12.20 - Első napirendi témaként a „Nemzeti Ovi-Foci, Ovi-Sport Program” keretében elnyert pályázatokkal kapcsolatban tárgyaltak.

A Mesevár oviban is lesz focipálya - hangzott el, miután Koczka Tibor alpolgármester kiemelte: egy éven belül akár 3 újabb óvoda is bekerülhet a programba, a megyei városok között pedig csúcstartók is lehetünk 12 pályával, melyek megközelítéséhez szükséges anyagi feltételeket is megteremtjük - mondta, bár ezt a javaslatot egyelőre még elutasították.

A Pipitér óvoda programba történő bekerülését is megköszönte a körzet bal oldali képviselője, aki multifunkcionális sportpályának nevezte az ovifoci-pályát. 

12.15 - Folytatódik, vége a zárt ülésnek. 

Közvetítésünket a zárt ülés után folytatjuk.

10.05 - Zárt ülésen folytatják a munkát a képviselők. Két témát tárgyalnak, először a STYL FASHION Kft.-vel kapcsolatos döntések meghozatalára kerül sor, majd a szociális munka területén dolgozók önkormányzati kitüntetéséről határoznak. 

9. 59 - A képviselők elfogadták a közgyűlés mai napirendjét. 

9.50 - A témajavaslatok napirendre kerüléséről szavaznak. valamennyi ellenzéki javaslatot elutasította a jobbos többség. A zárt ülés témáinak megtárgyalását viszont előrehozták. 

9.45 - Még mindig napirend előtt és az ügyrendi javaslatoknál tartunk. Újra a közszolgáltatási térkép a téma, amikor mindenki számára kiderül, hogy önálló napirenden szerepel majd a hulladékgazdálkodás is.

A városi közétkeztetésről és a Falco-ügyről is tájékoztatást kérnek az ellenzéki képviselők. 

9.40 - Molnár Miklós alpolgármester megnyugtat mindenkit, hogy a SZOMHULL végzi a szombathelyi hulladékgazdálkodást. Egy térképvázlatot is mutat, miszerint a megye északi része ebben az ügyben vélhetően Sopronhoz tartozik majd, aztán az országgyűlési képviselő és az alpolgármesterek felelőssége és a parkolási helyzet is szóba jön. 

9.35 - Záporoznak a napirendi téma-javaslatok. Köztisztviselői béremelést kéri, de a bérlakás-építési prgramról és egyéb személyi kérdésekről is tárgyalni óhajt a Jobbik képviselője. 

9.30 - A szombathelyi városmakett a terítéken...burkolt reklámról is beszél az egyik ellenzéki képviselő, majd megkérdezi, ki igazolta a teljesítést. 

9.26 - Vissza a hajléktalan-ügyre! Az ellenzéki képviselők politikai ügyet szeretnének generálni az ügyből, de közben a béremelés és az autóbusz-közlekedés modernizációja is szóba jön. Jó példa a szegedi és hódmezővásárhelyi közlekedési tervezet, ezt kellene a mi városunkban is bevezetni - hangzik el. 

9.25 - Egyperces néma felállással tisztelegnek a közgyűlés tagjai és a jelenlévők a veronai buszbaleset áldozatai előtt.

9.20 - A megfelelő társadalmi vita után konszenzus lehet abban, hogy merre és hogyan oldjuk meg a kérdést, melynek megoldása a szombatheliekre vár, hiszen önkormányzati feladat - nyomatékosítja a polgármester, aki azt kéri, hogy ne politikai vitát generáljunk az ügyből, hiszen a hajléktalanok ellátása szakmai kérdés.

9.13 - Puskás Tivadar polgármester köszönti a megjelenteket, majd miután megállapította a határozatképességet, megnyitotta a rendes ülést. Bejelenti, hogy Nagy Gabriella 16 óra után állampolgári felszólalással színesíti majd az ülés munkáját. 

Napirend előtt a hajléktalanok ellátásának fontosságát hangsúlyozza, majd azt mondja, hogy példaértékű az ellátás. A Kolozsvári utcai hajléktalan-szálló és a Pozson utcai idős-otthon, valamint a Zanati utcai központi ellátó rendszer, illetve annak fejlesztése a téma. 

9.05 - Mindjárt kezdődik...most foglalják el helyeiket a képviselők. 

kapcsolódó galéria


közösség

további frisss

lap tetejére