12 órás közgyűlési élőzésünkért ide kattintson

frisss.hu Fotó: Bodorkós Máté • 2016. szeptember 15., csütörtök •
Három hónap után találkoznak újra rendes ülésen a közgyűlés tagjai. Ha velünk tartanak, megtudják, milyen témákról tárgyalnak és határoznak Szombathely döntéshozói.
12 órás közgyűlési élőzésünkért ide kattintson

A közgyűlés előtt álló napirendi témákról ITT már tájékoztattuk olvasóinkat.

Köszönjük a figyelmet.

20:55 - A közgyűlés valamivel 21 óra előtt megszavazta az utolsó napirendi pontot is. Vége a nyílt ülésnek. Puskás Tivadar megköszönte a munkát, kezdődnek a zárt ülések. Október 23-án lesz az ünnepi, 27-én a rendes, havi közgyűlés. A polgármester elmondta, hogy október 2-án állampolgári jogunknak és kötelességünknek megfelelően menjünk el szavazni.  

20:46 - Jön a 20. napirendi pont, amit gyorsan megszavaztak.

20:30 - Végre továbblendülünk. Nyolc perccel a kijelentsünk után jön a következő napirendi pont. A szavazatszámláló bizottságok póttagjainak megválasztották.

18:22 - Már a 18-as napirendi pont következik. Czeglédy Csaba a Derkovits lakótelep a parkolási gondjait hozza fel, valamint a Perintparti sétány felújítását, bár ezek nem kapcsolódtak a témához. Kecskés László elmondta, hogy nagy örömmel értesült róla, hogy a Modern Városok Program keretén belül megújul a dozmati víztározó. Köszönetet mondott Hende Csabának, aki régóta lobbizott a témában. Kelemen Krisztián ezek után a volt Szent Györgyi iskola udvarán parkolóhelyek kialakítását szorgalmazza, valamint a lépcső felújítását, mivel balesetveszélyes. De megtudtuk, hogy a Joskar-Olán is vannak parkolóhelyi problémák.

Illés Károly alpolgármester Horváth Soma javaslatára reagált. A Romkert-passzázs tekintetében indul a közbeszerzési eljárás. A fejlesztések folyamatban vannak. A Romkert rekonstrukciója is halad.

Hosszúra nyúlik ez a napirendi pont. Témák zanzásítva: a kutyaürülék szemméttárolóba dobásának kérdése, belvárosi kosz, migrációs kérdés. Probléma a Pelinkán-parkban élő varjak kérdése. 

20 perc után újra a kutyatoalett a téma. Fáradunk. 

Balassa Péter kérdezte, hogy mi lesz a Magellán Centerrel és az SZTK épületével. Szóba kerül a karnevál is, például az, amit nekünk is jeleztek olvasóink. 

Lassan két órája jönnek a javaslatok, látszik, hogy hónapok óta nem volt közgyűlés.

 

18:16 - Puskás Tivadar tisztelettel megkérdezte, hogy leveheti-e a zakóját, hivatkozva a melegre (igen, az van!). Takátsné Tenki Mária a napirendi ponttal kapcsolatban elmondta, az lenne kérdése, hogy a belvárosban lévő garázsokat a SZOVA ellenőrizze gyakrabban. A képviselő hozzátette, nagyon sok esetben rendezetlenek ezek a garázsok, mivel nem parkolásra hanem különböző dolgok tárolására használják ezeket, így kint parkolnak a tulajdonosok az amúgy is kevés parkolóhelyen. A vagyonkezelőtől azt kéri, gyakrabban ellenőrizzenek- vagyis valóban személygépkocsi tárolásra használják-e. Megszavazza a közgyűlés. 

18:14 - Most a háziorvosi, fogorvosi praxisjogok értékesítésének kérdésével foglalkoznak. Úgy tűnik, talán fáradtak a képviselők, se hozzászólás, se vita. Egyhangúan szavaznak az igenekkel. Három határozatból három elfogadva. Pipa, jön a következő napirendi pont. 

18:07 - Újra vissza a napirendi pontokhoz, folytatódik a harmadik etap. Most jön a 15. napirendi pont, ilyen guszta címmel: Javaslat az önkormányzat által alapított alapítványokkal kapcsolatos döntések meghozatalára. Kilenc javaslat tartozott hozzá  amiben különböző beszámolók voltak. A képviselők gyorsan lezavarták a dolgot, és mindegyiket megszavazták, így megyünk is tovább a tizenhatosra.

 

17:00 - A 14. napirendi pont elfogadása után szünetet rendelt el a polgármerster. Folytatás 18.00-tól. 

16:58 - A 14. napirendi pont tárgyalása következik, ami a „Kariatida” tanulmányi támogatással kapcsolatos. Neményi András a kezdeményezés céljával egyetért - hogy támogassák azokat a fiatalokat, akik hátrányos helyzetűek és részt kívánnak venni a felsőoktatásban-, azt azonban hozzátette, hogy a támogatást ki kéne terjeszteni a hátrányos helyzetű általános- és középiskolásokra is. Kopcsándi István szerint ki kéne terjeszteni a pályázati lehetőség határidejét az augusztus 15-ig, ugyanis az élet produkálhat olyan helyzeteket, hogy valaki épp augusztus 16-án lesz rászoruló. Javasolta, hogy tegyék nyitottá a jelentkezési határidőt, amíg van forrás a támogatásra. A közgyűlés mindkét képviselő javaslatát elutasította.

16:46 - Az oldai parkoló megépül, a javaslatot 18 igennel elfogadták. Mi már előre örültünk.

16:44 - A 13. napirendi téma egy hatvanhárom férőhelyes oldai parkoló építésével kapcsolatos, ami a Nagy László utcában kapna helyet. Már a kiviteli tervek, valamint a jogerős építési engedély is rendelkezésre áll. A megvalósításhoz szükséges 30 millió forintot az önkormányzat a 2017-es költségvetésében biztosítja. Balassa Bálint szerint bár ez egy jó kezdeményezés, a parkolási gondok nem fognak megszűnni a területen. Rettegi Attila szerint bár valóban nem szűnik meg ezzel a teljes probléma, de egy kicsit rendeződne a helyzet. A Simon István utcában is hasonló módon gondoskodni kéne a parkolási problémákról- tette hozzá.  

16: 37 - Felszólalás nem volt, így rögtön szavaztak is a képviselők 12. napirendi pontról, a VASIVÍZ ZRt. 2016. I. félévi beszámolójának megtárgyalásával kapcsolatos. A közgyűlés ezt elfogadta. 

16:35 - A közgyűlés a 11. napirendi pontot, "Javaslat a SZOMHULL Szombathelyi Hulladékgazdálkodási Közszolgáltató Nonprofit Kft. 2016. év I. félévi mérlegbeszámolójának elfogadására" 20 igennel és 1 tartózkodással elfogadta.

16:34 - A SZOVA beszámolóját a közgyűlés 20 igennel és 1 nemmel elfogadta. 

16: 26 - A tizes napirendi pontot tárgyalják, ami a  a SZOVA Szombathelyi Vagyonhasznosító és Városgazdálkodási Zrt. 2016. I. félévi beszámolójával kapcsolatos. Balassa Péter a cég "kétes pénzügyeit" és stratégiai projektjeit említi, amiből hiányolja a konkrétumokat. Molnár Miklós válaszol és megelíti, hogy nem tudja, hogy kik aztok a szakemberek, akik a pénzügyi átvilágítást végezték a cégnél. A projektek még folyamatban vannak, de ezekről hamarosan részletes tájékoztatást kapnak majd a képviselők.

16:12 - A kilences napirendi pontot elfogadta a közgyűlés.

16:00 - Kölségvetési hiány nincs és külső hitelfelvétel sem történik. A téma rendben van - tudtuk meg Molnár Miklóstól. 

15:59 - Imisszió mérés indul csaknem 30 millióból. Három mérési ponton fogják vizsgálni a várost érintő környezeti terhelést és azt, hogy a szennyezettséghez a Falco mennyiben járul hozzá. Ha bebizonyosodik, hogy a gyárnak valóban hatalmas szerepe van a város légszennyezésében, akkor akár bíróságon is felhasználhatóak lesznek ezek az információk - mondta el Kántás Zoltán.

15:43 Elindult a vita arról, hogy milyen mértékben kéne a városnak támogatnia a környező kistelepüléseket. "A város nem azért lépett ki, mert problémája volt a kistérségekkel, hanem azért mert ez a forma a jelen időkben már nem létjogosult, a fennállása nem indokolt. Szombathely a kistelepüléseknek mindig segített és ezt továbbra is meg fogja tenni" - mondta Illés Károly.  

15:30 - Zsolnai Zoltán, a szombathelyi kistérség elnöke, Vasszécseny polgármestere kapott szót. Amióta Szombathely kilépett a kistérségből, nagy bajban vannak, hiányzik a város tagdíja, és a Szombathelyen lévő orvosi ügyelet is pénzgondokkal küzd. A közgyűlés támogatását kéri.

15:16 - Kilences napirendi téma van soron, ami a 2016. évi költségvetéséről szóló önkormányzati rendelet III. számú módosításával kapcsolatos.

15:15 - A közgyűlés a határozatot elfogadta.

15:00 - A nyolcas napirendi pont következik, ami a a Csaba utca - Vásártér utca - Sárdi ér utca, valamint a Homok utca - Kétrózsa köz – Jégpince út – Síp utca által határolt tömbök területére vonatkozik.

14:58 - A közgyűlés 21 egyhangú igennel megszavazta a hetes napirendi pontot.

14: 57 - Czeglédy Csaba felvetette, hogy a Búcsú felé vezető szakaszon vezessenek be 40 km/h-s sebességkorlátozást, mielőtt még valamilyen tragédia történne itt. 

14: 50 - A hetedik napirendi téma következik, ami a "Veloregio" határon átnyúló osztrák-magyar kerékpár turisztikai projekttel kapcsolatos. A projekt lényege, hogy Vas megye, Dél-Burgenland, Kelet-Stájerország és Alsó-Ausztria területén megvalósítandó kerékpár turisztikai kínálatfejlesztést, továbbá a fejlesztéssel létrejövő turisztikai eredmények működtetését tűzte ki célul. A pályázat keretében, a Savaria Turizmus Nonprofit Kft. javítani kívánja saját projektterületén a kerékpáros infrastruktúrát kerékpár turisztikai célú táblázással, kreatív kerékpáros pihenőhelyek létesítésével, fedett és mobil kerékpártárolók, valamint forgalomszámláló berendezések telepítésével.

14: 44 Hatodik napirendi témaként "Javaslat a Savaria Megyei Hatókörű Városi Múzeum szakmai tevékenységét érintő, határon átnyúló programban való részvételével kapcsolatban" szavaznak a képviselők. Ennek lényege: A 3 éves futamidejű INTERREG V-A Ausztria – Magyarország Együttműködési Program megvalósításához – nyertes pályázat esetén – évi 4.500 Euro összegű saját forrás fedezetét a mindenkori költségvetési rendeletben, a pályázat önrészeként, a Savaria Megyei Hatókörű Városi Múzeum részére biztosítja. A közgyűlés 19 igennel elfogadta a javaslatot. 

14:42 - Szombathely megyei jogú város közgyűlés 18 igennel és 1 tartózkodással elfogadta az ötödik napirendi pontot. 

14:32 - Horváth Attila szerint lehetetlen a laktanya épületeit rendesen hasznosítani, mivel azok annyira rossz állapotban vannak, már teljesen természet uralja őket. A politikus mint mondta, a beruházás gazdasági szempontból nem érné meg. Sokkal többet kéne költeni rá, mint amennyi bevételet hozna.

14:20 - Molnár Miklós beszélt arról, hogy korábban már 20 millióért készült egy tanulmány az épület újrahasznosítási lehetőségeiről. Az ebből hasznosítható elemeket ki kell venni és felhasználni.

14:10 - Puskás Tivadar polgármester kifejtette, hogy a 11-es Huszár úttal kapcsolatos problémát: A szombathelyieknek a tudatában alpjában véve a 11-es Huszár út az ottani laktanya épületegyüttese fehér folt. Azt szoktuk meg 25 éve, hogy ott számunkra nincs semmi, pedig 20 hetrátnyi értékes területről van szó, amit a belváros részét képezi. Ezért is lenne fontos ezt valahogy hasznosítani.

13:45 - Rövid szünet után folytatódik a közgyűlés. Ötödik napirendi témaként a URBACT III. MAPS projektben való részvétellel kapcsolatban folyik a vita, a politikusok a újrahasznosítására keresik a megoldást. A támogatás lehetővé tenné rendezvények szervezését, a különböző helyi érdekcsoportok bevonását és az objektum széles körű megismertetését is. Balassa Péter pénzkidobásnak nevezte a projektet. Utána Nemény András szólalt fel, aki egyet értett az előtte szólóval.

12.10 - A vita lezárása után elfogadták a határozati javaslatot, majd szünetet rendelt el a polgármerster. Folytatás 13.45-től. 

12.01 - Széleskörű szolgálatásokat nyújt majd a belvárosban elhelyezkedő Idősek Parkja - tette hozzá dr. Takátsné dr. Tenki Mária, aki arról is tájékoztatott, hogya város a közössésgi terék fejlesztésére kiírt pályázaton is elindul majd, ezáltal is fejlődhet környezetünk.  

11.51 - Negyedik napirendi témaként az ,,Idősek Parkja” kialakításának lehetőségéről hallhattak tájékoztatást. A 85 milliós forrásból a Gyöngyös-parti sétány mellett kialakítandó parkról Pintér Gábor okleves táj- és kertépítész elmondta, hogy sakk-asztalokat, fitnesz-eszközöket, víz közeli kiülő-helyeket is kialakítanak, de minimális fenntartási igényű illemhely-blokkok és térfigyelő kamerák is lesznek. 

11.48 - A Közgyűlés 20 igennel elfogadta a határozati javaslatot. 

11.33 - Harmadik napirendi témaként Szent II. János Pál pápa szobor Szalézi téren történő elhelyezéséről, illetve ennek terveiről hallgattak meg tájékoztatást. Az alkotók részéről - a többi között - elhangzott, hogy zöld területet hoznak létre alacsony cserjesorral. Minden tervezés Veress Gábor szsobrászművésszel egyetértésben, vele egyeztetve történt.    

11.31 - 19 igen és 2 tartózkodással elfogadta a közgyűlés a határozati javaslatot. 

11.29 - A polgármester felhívta a figyelmet arra, hogy az U21-e EB pályázati anyagairól kell dönteni, majd Illés Károly alpolgármester újra arról tájékoztatott, hogy a pálya UEFA IV-es kategórájú pálya lesz, a kézilabda-csarnok pedig NB I/B-s bajnoki találkozók lejátszására lesz alkalmas.  A téma felelőse aláhúzta, hogy nincs csúszás, a kiviteli terveknek megfelelően halad az építkezés, majd elmondta, hogy még idén kiírják az üzemeltető személyének kiválasztására vonatkozó pályázatot.   

11.25 - Továbbra is azon zajlik a vita, hogy mekkora összeget emészt fel az U21-es EB. 

11.17 - Koczka Tibor alpolgármester miután elmondta, mennyire büszke, hogy Szombathely is nevez az U21-es EB egyik helyszínére, kijelentette, hogy jó helyszín lehet a szombathelyi stadion, ebben pedig az MLSZ is folyamatos támogatást ad.   

11.05 - A stadionüggyel kapcsolatban újra elhangzott, hogy az ügyvezető asszonynak valóban érdemes lenne tájékoztatást adni, eloszlatva a mendemondákat. Lendvai Ferenc frakcióvezető reagálásában azt kérte a FEB-elnöktől, hogy nyugodtan kérdezzen az ügyvezetőtől, választ kap minden kérdésére. A polgármester pedig arra hívta fel a figyelmet, hogy jövő szerdán 11 órakor stadionbejárás lesz, melyre minden képviselőt ezúton meghív.    

10.57 - Balassa Péter megkérdezte, hogy győztes pályázat esetén eltud-e látni a város egy ekkora sporteseményt. Ezután a bizottsági elnök, dr. Takátsné dr Tenki Mária a javaslat elfogadása mellett érvelt, Czeglédy Csaba FEB-elnöki minőségében pedig azt hangsúlyozta, hogy a Fidesz fogja őt utoljára megvenni, de érdemes lenne eloszlatni azokat a pletykákat, miszerint a stadionban nem lehet majd nemzetközi mecccseket rendezni.   

10.51 - Puskás Tivadar: örüljünk annak, hogy a magyar kormány itt, Szombathelyen építetteti a sportkomplexumot, Lendvai Ferenc frakcióvezető pedig arról beszélt, hogy az UEFA IV-es stadion alkalmas lesz arra, hogy U21-es EB-meccseket rendezzünk, ez nagy esély, melyet meg kell ragadni. 

10.36 - Második napirendi témaként a 2019. évi U21-es UEFA labdarúgó Európa-bajnokság pályázati anyagához szükséges döntés meghozataláráról tárgyaltak. Kopcsándi József képviselő az egzakt gazdasági hatástanulmányokat, számításokat hiányolta. Ipkovich György azt kérdezte, mennyibe kerül mindeez a városnak. Tóth Kálmán a szakbizottsági ülésen történtekre emlékeztetett, amikor azt mondta, hogy ennek a rendezvénynek még gyermekcipőben jár a megszervezése. 

10.33 - Miután az első napirendi téma valamennyi módosító javaslatát elutasították, a határozati javaslatot 19 igennel fogadták el. 

10.27 - Ipkovich György a régiek bölcsességére hívta fel a figyelmet, majd azt javasolta, hogy Szombathely mindenkori első embere legyen jogosult polgármesteri jelképeket alkotni. 

10.17 - Balassa Péter, a Jobbik képviselője szerint közbeszéddé kellett volnatenni a címerkérdést, kihelyezését pedig nem tenné kötelezővé, ugyanakkor - nemcsak a határozati javaslatban szereplőknek, de - a tours-iaknak is adna az ereklyéből egy példányt. Nemény András pedig az alternatívák hiányát tette szóvá. 

10.11 - Nincsen olyan történelmi helyzet, hogy a város címeréhez hozzá kellene nyúlni, erőltetettnek tűnik Szent Márton városának hívni magunkat. A polgármesteri címer, mint új jelkép elfogadáást támogatja a baloldali frakció. Szerintünk nem a városnak lesz új címere, hanem a polgármesterek lesz új szimbolikája - emelte ki Czeglédy Csaba frakcióvezető. 

10.07 - Kezdődik...elsőként az új önkormányzati jelképek megalkotásáról tárgyalnak. Polgármesteri címer megalkotását elvégezték a szakemberek - tájékoztatott bevezetőjében a polgármester, majd a szakembereknek, történészeknek, címertörténészeknek külön megköszönte az áldozatos munkát. A jelkép használatának módját szabályzat tartalmazza. A jelképek közé, a címer mellett a Szent Márton-zászló is odakerül. 

10.05 - A napirendi témákat 11 igen, 1 nem és 9 tartózkodással elfogadta a közgyűlés. 

9.55 - Elkezdődött a szavazás a napirendi téma-javaslatokról. Minden téma-javaslatot elutasított a kormánypárti többség, majd döntöttek az aktuális ülés napirendi témáiról és azok sorrendjéről is. 

9.51 - Illés Károly alpolgármester reakciójában azt hangsúlyozta, hogy a stadion továbbra is az UEFA IV-es előírásoknak megfelelően készül, a kézilabda-csarnok pedig az NB I/B-s meccsek lejátszására lesznek alkalmasak. 

9.47 - Koczka Tibor alpolgármester reflexiójában kiemelte, hogy pár éve még senki nem gondolta, hogy a régi úton óvni kell a sportolókat. Hozzátette: az út a magyar közúthálózat része, így a város ebben nem tud segíteni, a kölcsönös odafigyelés lehet a megoldás.    

9.41 - Tóth Kálmán a Gotthard-iskola igazgatójának kinevezéséről kért tájékoztatást, Czeglédy Csaba frakcióvezető pedig arról beszélt, hogy az épülő stadion - a tervekkel ellentétben - nem felel majd meg a nemzetközi mérkőzések megrendezési követelményeinek. Emellett a Távhő szolgáltatás aktuális teljesítésről és a régi bucsui úton történő közlekedés veszélyeiről is azonnali tájékoztatást kért.

9.35 - Balassa Péter képviselő a közgyűlés októberi ülésén tárgyalandó témákra tett javaslatot, azt kérte, hogy a Jobbik által preferált trinanoni történelmi emlékhellyel és a Haladás Sportkomplexummal kapcsolatban is legyen szóbeli tájékoztatás a következő ülésen. Illés alpolgármester válaszában elmondta, hogy Szondy Szilvia ügyvezető minden hónapban tájékoztatja a város vezetőit, ebbe bármelyik közgyűlési képviselő betekinthet. 

9.32 - Az 1-es busz funkciójának visszaállítáást kérte újfent Nemény András. Illés Károly alpolgármester arról tájékoztatott, hogy a Volán -  apolgármester javaslatára - átdolgozza 

9.30 - Kopcsándi József képviselő a körzetében lévő szociális bérlakások kiutalásával és a szabad bérlakásokról kért tájékozatást. 

9.27 - Ipkovich György képviselő a jégkárokkal kapcsolatos elhárítási rendszerrel és a megelőzéssel kapcsolatban javasolt önálló napirendi témát, emellett a dozmati víztározóval összefüggésben a zöld terület bővítési lehetőségére is felhívta a figyelmet.  

9.25 - Tóth Kálmán Szombathely legnagyobb tömegrendezvényére, a futófesztiválra történő nevezésre kérdezett rá. Konkrétan megkérdezte, miért nem lehet már nevezni. Horváth Soma pedig azt javasolta, hogy a szombathelyi parkfenntartó cég ügyeleti rendszerben működjön, mert rengeteg a probléma a játszótereken és pihenőparkokban.  

9.23 - Az október 2-i népszavazással és az EU-tagsággal összefüggésben Nemény András közgyűlési előterjesztés elfogadására szólította fel a Közgyűlést. 

9.19 - Czeglédy Csaba az október 2-i népszavazás esetleges személyi következményeire hívta fel a figyelmet, majd azt kérte, hogy a Falco-gyár ügyét külön napirendi témaként tárgyalja a Közgyűlés. 

9.17 - A Savaria Történelmi Karneválon végzett munkát köszöni meg a város első embere minden abban közreműködőnek. 

9.15 - Arról tájékoztat a polgármester, hogy a 86-os út átadása néhány hétem belülk megtörténik, de arról is szól, hogy a Falco-gyárban megtörtént a szűrőberendezés elhelyezése, mely jelenleg már tesztüzemben működik. Mindkét témában kiemelte Hende Csaba elévülhetetlen érdemeit. 

9.12 - Azt is elmondja Puskás Tivadar, hogyan szavaz majd, illetve, hogy azt szeretné, hogy magyar föld, magyar kultúra maradna hazánk területén. 

9.08 - A polgármester köszönti a megjelenteket, majd megállapítja a határozatképességet, aztán arról beszélt, hogy október 2-án véleményt kell mondani a biztonságunkról, a jövőről, a gyermekeink és az unokáink sorsáról. 

9.05 - Jó napot kívánok minden kedves olvasónknak, már gyülekeznek a képviselők, hamarosan kezdődik a döntéshozó fórum. Tartsanak velünk!

 

kapcsolódó galéria


közösség

további frisss

lap tetejére