Közbiztonság volt a téma, de a határzárról szólt a vita

Szita Róbert • 2015. június 18., csütörtök •
Az egész azzal kezdődött, hogy az MSZP-s frakcióvezető az egykori szögesdrót egy darabkáját átnyújtotta a polgármesternek.
Közbiztonság volt a téma, de a határzárról szólt a vita

Fotó: Horváth Csaba

A csütörtöki közgyűlésen, még a napirend előtt Czeglédy Csaba, az MSZP frakcióvezetője azt javasolta, hogy ,,Szombathely lévén a segítés városa, ezért pikáns volna, ha itt létesítenénk újra vasfüggönyt, ezért fogadjunk el politikai állásfoglalást, mellyel ellenérzésünket fejeznénk ki, ha ez az osztrák határnál újra létrejönne”. A jobboldali többségű közgyűlés természetesen elutasította a felvetést, ám a vita kibontakozását nem tudták megakadályozni. 

Szögesdrót újra? Naneee
Czeglédy közben átnyújtotta Puskás Tivadar polgármesternek a korábban lebontott szögesdrót egy darabkáját, mire az ,,ajándékot” gyorsan kivitték a teremből. Aztán azzal folytatódott a közgyűlés, hogy napirend szerint a városi rendőrkapitány, dr. Gulyás Ferenc rendőr alezredes szóbeli kiegészítést fűzött a város 2014. évi közbiztonságának helyzetéről, a közbiztonság érdekében tett intézkedésekről és az azokkal kapcsolatos feladatokról.

A frisss.hu helyszíni tudósítója megtudta, hogy személyi sérüléses balesetek száma emelkedett, sőt, a közlekedési balesetek esetében a legrosszabb a helyzet Vasban, a legtöbb ilyen balesetet pedig a kerékpárosok okozzák. Csillapítva a rossz hírt kiderül gyorsan, hogy az ittasan okozott balesetek száma ugyanakkor jelentősen csökkent, emellett a helyszínbírságolások is mérséklődtek. 

Az is nyilvánosságra került, hogy a rendőrség prevenciós tevékenysége a fiatalokra és az idősekre (áldozattá válás) terjedt ki. A kapitány örül, mert a város 2014-ben is 10 millió Ft-tal támogatta a helyi rendőrkapitányságot, ezzel is példázva a közös erőfeszítések célját, a közös gondolkodást, a közbiztonság, a szubjektív biztonságérzet erősítését.  

Határzár: Pro és kontra 
Gulyás alezredes a szóbeli kiegészítése végén – utalva a kormány döntésére, és a külügyminiszter tegnapi bejelentésére – kiemelte, hogy az illegális migrációval kapcsolatos fellépés lett a rendőrség legfontosabb feladata.

Ezután a baloldal újra előhúzta az aktuálpolitikát és hiába figyelmeztetettek többen is a napirend címére, heves vita bontakozott ki a magyar-szerb határzárról, illetve az egykori szögesdrótról.

Eközben megtudtuk, hogy a képviselők közül ki szombathelyi, ki Vas megyei és ki nem. Kiderült, hogy nem mindenki szombathelyi, de az is, hogy olyan is van, aki 60 éve itt él a városban. A polgármester pinkamindszenti kötődését hangsúlyozva elmondta, hogy ő nagyon is tudja, mi az a szögesdrót. Pro és kontra hallatszottak érvek, volt, aki a nyugati példákat hozta a közgyűlés elé, de olyan is, aki elítélte a kormány döntését és Ferenc pápa szavaira és Bibliára emlékeztetett.     

Aztán persze mindenki megköszönte a rendőrség egész éves munkáját és 17 igen szavazattal elfogadták a városi rendőrkapitány beszámolóját.  

 

közösség

további frisss

lap tetejére