Kötelesség a hősöket példaképül állítani

Szita Róbert - Tóth Arnold • 2016. május 28., szombat •
A huszárok az adott eskühöz mindvégig hűek maradtak – hangzott el a 11-es Huszárezred Emléknapján. Az ŐrvidékHázban megtartott Hősök napi megemlékezésen a bolgár nagykövet asszony, az országgyűlési képviselő és a város polgármestere is tiszteletét tette.
Kötelesség a hősöket példaképül állítani

A Vitézi rend Vas-Zalai megyei Törzskapitánysága és a Szombathelyi 11-es Huszár Hagyományőrző Egyesület Hősök Napi megemlékezést tartott a 11-es Huszárezred Emléknapján. 

Ezen az eseményen a Versai csata 150 éves, Ferdinánd bolgár herceg ezredtulajdonossá történő kinevezésének 110 éves és a puszniki ütközet 100 éves évfordulója előtt is fejet hajtottak. 


A szombathelyi volt lovassági laktanya főépületénél, a Himnusz után Horváth Károly elnök és Kovács Jenő törzskapitány üdvözölte a vendégeket. Miután röviden felelevenítették a 11-es huszárezred és a vitézség dicső történetét, Puskás Tivadar köszöntötte a megjelenteket. 
Történelmi pillanatokra emlékezünk, melyek elmúltak, de a hely megmaradt. A huszárlaktanya az a központi hely, ahol a 11-es huszárság összegyűlt, de a későbbi bolgár cár is itt tanulta a hadi mesterséget, aki tulajdonosa is volt egykor ennek az ezrednek. A hősök életüket áldozták a hazáért – fogalmazott a szombathelyi polgármester.  

A város első embere után Hende Csaba mondott köszöntőt. A térség országgyűlési képviselője beszéde elején emlékeztetett arra a vezérkari javaslatra, miszerint minden település emlékezhessen meg a hazáért életüket áldozó hősökre. Ez a terv eljutott Zita királynéhoz, majd IV. Károly magyar királyhoz is, aki törvényt alkotott és 1924-ben már a hősökre emlékezhettünk. 
Sajnos ez a szép hagyomány a kommunista diktatúra eljövetelével, 1945-től elhalt, csak a rendszerváltást követően, 2000-ben, a Millennium évében tért vissza. Annak idején én mondhattam a téma parlamenti expozéját is – tette hozzá az országgyűlési képviselő.
Hende Csaba arról is beszélt, hogy annak idején az Apáczai Csere János Alapítvány átvette a parancsnoki épületet, és milyen gyalázatos állapotokat talált. 


Fájó mulasztás, hogy a főépület kivételével a többi épület még mindig hasonlóan rossz állapotban van, de célszerű, gazdaságos és fenntartható működést szeretnénk – fogalmazott Hende Csaba, aki szerint a Hősök napján nagyszerű alkalom adódik arra, hogy tovább erősítsük a bolgár és a magyar nép jó kapcsolatát. Az országgyűlési képviselő világossá tette, hogy korunk nagy kérdéseiben egyetért a bolgár és a magyar és a magyar nemzet. 
A kulcskérdés a fehér ember civilizációjának fennmaradása, ezért is szükséges a magyarként történő megmaradásunk érdekében a hősökre való emlékezés – fűzte hozzá a volt honvédelmi miniszter.    

Ezt követően Banicheva Viesserka, Bulgária rendkívüli és meghatalmazott nagykövete mondott megemlékező beszédet. 
Megtisztelő, hogy önökkel ünnepelhetem a hősöket, az emléknapot. A bolgár és a magyar nép közötti barátságra jó bizonyíték a mai ünnep, amikor tiszteletet mutatnak egy volt bolgár uralkodó iránt, akinek unokája, Simeon cár üdvözletét küldte általam. A bolgár és a magyar nép soha nem harcolt egymás ellen, ezért is hajtok fejet az önök hősei előtt – zárta gondolatait az excellenciás asszony.

A beszédek után a Honvéd Bajtársi Egyesület adott ünnepi műsort, ezután pedig elhelyezték a megemlékezés koszorúit. 


A vendégek megtekintették a huszárság történetéről szóló kiállítást is, majd állófogadáson kötetlen beszélgetést folytatott a bolgár nagykövet és Szombathely országgyűlési képviselője.      


Szombathely városa vasárnap 10 órakor, a Március 15. téren tartja Hősök napi ünnepségét.

 

kapcsolódó galéria


közösség

további frisss

lap tetejére