Korhű fegyverekkel, ruhákkal és eszközökkel hozzák közelebb az 50-es évek mindennapjait a szombathelyi diákokhoz

Frisss.hu - Fotó: Hornyák Emőke • 2016. október 25., kedd •
Interaktív történelemóra néhány négyzetméteren.
Korhű fegyverekkel, ruhákkal és eszközökkel hozzák közelebb az 50-es évek mindennapjait a szombathelyi diákokhoz

Hétfőn délelőtt a szombathelyi Reményik Sándor Evangélikus Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskolában vette kezdetét a "Gulág árnyékában" című programsorozat. Ennek első része egy kiállítás, ami nem csak bemutatja az 50-es évek mindennapjait, de az 56-os forradalom névtelen hősei előtt is tiszteleg.

A programsorozat a Szovjetunióba hurcolt foglyok és kényszermunkások emlékéve alkalmából jött létre. A kiállításon túl, egy drámajátékot is bemutatnak majd, elsősorban a Reményik Iskola felső tagozatos diákjainak, de szeretnék, hogy ez a valós eseményeken alapuló előadás eljuthatna más iskolákba is.

"Magyarország számára 1956 egy olyan közelmúltbéli forradalmi esemény, aminek a céljait most, ezekben az években sikerül megvalósítani" - mondta Dr. Puskás Tivadar, Szombathely polgármestere a megnyitón. "Ez hazánk és az újkori magyar történelem egyik legnagyobb eseménye volt" - tette hozzá.

Az iskola aulájában berendezett kiállításon többek között korabeli ruhák, fegyverek, harcászati eszközök, újságok, könyvek, társasjátékok, fotók és régi rádiók is láthatók. Ezeket a tárgyakat a felsőcsatári Vasfüggöny Múzeum és a szombathelyi Hadtörténeti Múzeum bocsátotta az iskola rendelkezésére, de vannak olyanok, amiket a szülők hoztak be az iskolába.

"Szüleimtől, édesapámtól, édesanyámtól, meg a nagyanyámtól nagyon sokat hallottam erről az időről, amikor erről még nem szabadott beszélni. Ilyenkor október 23. környékén, főleg Budapesten - még a 80-as évek végén is - hirtelen rengeteg kukásruhába öltözött ember volt az utcákon, főleg a Batthyány-örökmécsesnél, a Petőfi-szobornál, a Bem-szobornál és azoknál a szimbolikus helyeknél, ahol a forradalom elindult, mert a Kádár-rezsim rettegett minden októbertől" - mondta Gregersen-Labossa György lelkész.

Goják Sándor a felsőcsatári Vasfüggöny Múzeum alapítója elmondta, hogy a vasfüggöny-kutatását a mai napig nem fejezte be, mert ezt a 41 évet nem szabad elfelejteni. Vitéz Fonyódi László, a Nyugat-dunántúli Recski Szövetség elnökhelyettese pedig a recski tábor borzalmairól, sanyarú mindennapjairól és az egyetlen sikeres szökésről mesélt a diákoknak

kapcsolódó galéria


közösség

további frisss

lap tetejére