Körbefutják az országot

Szita Róbert • 2016. március 10., csütörtök •
Vas megyében 20 települést érint az a 2016 kilométer hosszúságú országfutás, mellyel a katonai életpályát és az idei olimpiát is népszerűsítik a szervezők. A Frisss Média által támogatott eseményen katonák, politikusok sportolók, iskolások és civilek mozdulnak meg.
Körbefutják az országot

A ,,Toborzó országfutás 2016” elnevezésű program fővédnöke a honvédelmi miniszter, védnökei pedig a Honvéd Vezérkar főnöke és a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) elnöke lesznek.   
Az április 13-május 20-ig tartó országos rendezvény Vas megyei érdekességeiről Ferge László őrnagyot, a szombathelyi toborzó iroda vezetőjét Farkas Beni műsorvezető kérdezte. 

Őrnagy Úr! Mi a program célja?
A fiatalok honvédelmi nevelésével, katonai pályára irányításával foglalkozunk, ezért ötlöttük ki, hogy egy nemes cél érdekben a fiatalok is csatlakozzanak hozzánk és az olimpiai eszméhez. Annak külön örülünk, hogy a Magyar Honvédség ötletéhez a MOB is csatakozott. Emellett a katona-árvákat is támogatnánk, a program során szeretnénk játékszereket, aláírt, elárverezett labdákat átadni számukra.   

Milyen távolságot és mennyi települést érint a program?
A nem kevesebb, mint 2016 km-es távolság oka természetesen az idei nyári olimpia és a magyar sportolók, olimpikonok előtti tisztelgés. A program 207 települést, közöttük természetesen Vas megyét és a vasi megyeszékhelyet is érinti. A futás egyébként a fővárosi Hősök teréről indul április 13-án, majd minden megyét érintve, a Hősök terén is ér véget május 20-án.  

Vas megyében mekkora távot tesznek meg a futók?
Zala megyétől Bérbaltaváron vesszük át a stafétát. A vasi szakasz május 9-10-én (kedd-szerda) tart és húsz települést, Szombathely mellett Sárvárt és Rábahídvéget is érinti. A mi megyénkben 138 km-es távot futnak a résztvevők, akik között ott lesz Koczka Tibor, Szombathely alpolgármestere is, a támogatók között pedig Puskás Tivadar polgármester és Harangozó Bertalan kormánymegbízott is szerepel már.  

A Szombathelyre érkező staféta pontosan hová fut be és milyen programokkal várják az érdeklődőket?
Szombathelyen a Jáki úti Hősi temetőtől indulnak és a Történelmi Témaparkba érkeznek be a futók az első napon. Itt mutatkozik be a Magyar Honvédség, annak is a Toborzó Pontja. A toborzó és haditechnikai rendezvényen megmutatjuk az iskolásoknak a Magyar Honvédség mindennapjait, de itt lesznek a katonazenészek, a díszelgők, valamint a katonai közelharc legjobbjai is. Nem hiányozhat a technika sem, katonai terepjárók, egészségügyi gépjárművek és légvédelmi eszközök is felsorakoznak majd a fiatalok előtt.  
A katonák mellett persze ott lesznek a társfegyveres testület munkatársai, így a rendőrség és a katasztrófavédelem szakemberei, de a közterület-felügyelet és a mentők is felvonulnak. 


    

Kik csatlakozhatnak ehhez a programhoz?
Bárki csatlakozhat az országfutáshoz, ezért aztán várjuk is az általános- és középiskolák és sportegyesületek jelentkezését, illetve aktív részvételét. Már több pozitív visszajelzésünk is van, a Szombathelyi Kézilabda Klub és Akadémia, valamint a Swietelsky-Haladás VSE futsal csapata is jelezte aktív részvételét, sőt mindkét csapat felajánlást is tett. 
Szóval, mindenkit várunk az egészen fiataloktól az idősekig, Jelentkezni a szombathelyi Deák Ferenc utcai irodánkban lehet. 

Az országfutás május 10-én Vép irányába indul tovább, majd Pápoc településnél hagyja el Vas megyét. Az esemény médiatámogatója a Frisss Média. 

közösség

további frisss

lap tetejére