Komoly munka folyik a Szombathelyi Darts Club Sport Egyesületnél

PCS - fotó: Hornyák Emőke • 2017. július 18., kedd •
A Bezzeg Nándort két vállra fektető Pósfai Miklós mellett számtalan tehetséggel büszkélkedhet a vasi együttes.
Komoly munka folyik a Szombathelyi Darts Club Sport Egyesületnél

Ahogy oldalunk hasábjain olvashatták, az első Savaria Steel Darts Open kirobbanó siker volt. Közel százan ragadtak nyilakat, hogy felvegyék a versenyt a PDC világbajnokságon is részt vevő Bezzeg Nándorral. A fináléban aztán egy hazai titánnak, Pósfai Miklósnak sikerült két vállra fektetni az ország egyik legjobb dartsosát. Ha pedig ilyen sikeres versenyzők pallérozódnak a vasi megyeszékhelyen, akkor a legjobb úton haladunk, hogy néhány éven belül nagyobb lépést tegyünk a világ legjobb válogatottjai felé.

Épp ezért felkerestük otthonában a Szombathelyi Darts Club Sport Egyesületet, hogy bele lássunk abba a műhelymunkába, ami náluk zajlik. A klub történetéről, elért sikereiről pedig Pálos Tamással, az egyesület elnökével beszélgettünk.

Úgy tudom, hogy régre nyúlik vissza a kocsmasportok királyként nevezett sportág múltja Szombathelyen.

Valóban így van. Jó pár éven keresztül működött egy nagyon sikeres kis csapat. Akkoriban leginkább a soft szakágra helyezték a hangsúlyt és valóban eredményes évekről beszélhetünk. De, ahogy lenni szokott, semmi sem tart örökké, így az egyesület megszűnt. Az akkori támogatók megszűntek, nélkülük pedig nem volt biztosított a működésünk.

Hogy sikerült mégis néhány év szünet után életre hívni egy új egyesületet?

Azért ez sem ment egyik napról a másikra. Alapból maradt egy 10-12 fős „kemény mag” és Foki Gábor vezetésével versenyekre, illetve önszorgalomból edzésekre is jártak. Aztán egyre többen kedvet kaptak a sportág kipróbálásához, ez pedig hatással volt a létszámra is. Ennek köszönhetően alakult meg a Szombathelyi Darts Club Sportegyesület 2014-ben.

Volt alap, amire lehetett építeni vagy teljesen a nulláról kellett kezdeni mindent?

 A korábbi támogatók és a versenyzők többsége eltűnt, ezért valóban a nulláról építkeztünk. Regisztrálni kellett a szövetségnél, nevezni a bajnokságba és a vezetéshez kellett egy rátermett fiatalember is, aki rendkívül elhivatott volt. Nagyon sokat köszönhetünk Finta Bálintnak, aki elvállalta a szakmai igazgató feladatkörét, csak sajnos elköltözött, így már nem tudta vállalni ezt a munkát.

Milyen erőt képvisel jelenleg a szombathelyi egyesület?

Területi bajnokságot nézve minden évben bajnokként zártuk a szezont. Jelenleg a legmagasabb osztályban próbáljuk kihozni magunkból a maximumot és már nem csak soft, hanem steel szakágban is. Ez annak szellemében is rendkívül elismerésre méltó, hogy softra eddig nem volt pályánk, így az edzési lehetőségünk is keretek közé van szorítva. Hála az AeroFitness Clubnak ez a gond is megoldódott.

Mennyi edzéssel készültök a versenyekre?

A rendszeres tréning ebben a sportágban is elengedhetetlen. Jelenleg hetente kétszer készülünk az AERO Fitness Club Darts termében. A hétfő, szerda mellett egyénileg is van lehetőség edzésre, amellyel rendszeresen élnek is a csapattagok.

Jelenleg hány fő dobálja a nyilakat az egyesület színeiben?

A PDC világbajnokság és a Premier League közvetítések után mindig megugrik a jelentkezők száma, de van egy elég erős mag, akikhez csatlakoznak a tehetségek. Jelen pillanatban 35-40 fővel dolgozunk, készülünk az előttünk álló feladatokra. Természetesen lemorzsolódásra mindenhol, így nálunk is kell számítani.

Mitől lesz valaki jó dartsos?

Ez nagyon sok összetevőből áll. Aki a televíziós közvetítéseket nézi, azt hiszi elég csak a tábla elé állni és dobni. Pedig fizikai és mentális felkészítést is igényelnek a versenyzők egy nagyobb verseny előtt. Aki ügyes, elhivatott és szereti azt, amit csinál, az már félig sikeres dartsos. Ezután csiszolni kell a tudásán, illetve versenyhelyzetek átélése is szükségeltetik, hogy ne csak a célzásra készüljön, hanem az idegi megterhelésre is.

Sok tehetséges fiatallal dolgozhattok?

Sok utánpótlás válogatott van a megyében. Miért pont a vasi megyeszékhely lenne ez alól kivétel? Azonban engedd meg, hogy egy kis történetet elmeséljek. Tavaly ősszel egy magas fiatalember sétált be a terembe és láthatóan jól dobott, illetve élvezte, amit csinált. Előtte persze nem láttam még, de a tehetsége miatt megkérdeztük, hogy volna-e kedve kipróbálni magát éles helyzetekben is? Igent mondott a fiatalember. Az első forduló óta oszlopos tagja lett a csapatnak és azóta országos szinten is felfigyeltek rá. Egyébként Németh Albertről van szó.

Németh Albert, a felnőtt csapat egyik feltörekvő tehetsége

 

Milyen célokat fogalmaztatok meg az előttetek álló évekre?

A legfontosabb, hogy dinamikusan fejlődjünk, illetve a csapatot az élvonalban szeretnénk tartani. Van több NB3-as együttesünk is, hogy ők is belekóstoljanak a versenysportba, kipróbálják mit tudnak éles helyzetekben. A tehetségek gondozása, nevelése is kiemelten fontos és nem csak a kispadunk hosszúsága miatt.  Lehetőleg azt szeretnénk biztosítani, hogy betegség vagy munkahelyi elfoglaltság miatt „csak” személyi változás legyen, minőségbeli különbség ne. Emellett pedig remélhetőleg növelni tudjuk a taglétszámot és minél több versenyen indulunk, ahol reményeink szerint sok sikert fognak aratni a Szombathelyi Darts Club Sport Egyesület sportolói.

közösség

további frisss

lap tetejére