Kitalálja, mitől fogy leginkább a Föld népessége?

H.Maja - Bill Gates • 2015. március 31., kedd •
Kíváncsi lennék, ha felmérést készítenének róla, mitől hal meg a legtöbb ember a világon, mennyi jó megoldás születne? Ha nem biztos benne, lehet, hogy érdekes dolgokat fog megtudni.
Kitalálja, mitől fogy leginkább a Föld népessége?

Bill Gates blogjában írta meg, mitől hal meg a legtöbb ember évente a világon. A közölt táblázat az első 15 legveszélyesebb élőlényt mutatja be. Ja, ebből csak egy kötődik közvetlenül az emberhez, a háború. Igaz, a második hely, a maga 475 ezrével óriási szám, mégis az idézőjeles győztes a

szúnyog

 lett. Jelenleg, a 21. század elején a Földön a legtöbb ember szúnyogcsípés következményeként hal meg évente. A szám: 725.000!

Egyedül a malária 600.000 ember életét oltja ki évente. A malária fertőzés parazita jellegű, a szúnyogok csípéseik által közvetlenül a vérkeringésbe juttatják. A májba kerülve sokszorozódnak és reprodukálják magukat. Végeredményben az utódok a vérsejteket rombolják szét. Habár a malária nem feltétlenül jár végzetes következménnyel, évente ugyanis 200 millió ember fertőződik meg, azért a halálos esetek száma elfogadhatatlanul magas így is. A malária mellett a szúnyog még számtalan vírust, fertőzést terjeszt.

A dobogó harmadik fokán a kígyó áll (ez hogy lehet?), 50.000 haláleset kötődik hozzá évente.

Negyedikek a veszett kutyák, még ők is 25.000 ember életét oltják ki, aztán jön a cece légy, a gyilkos, vagy csók bogár, majd a csiga…. Persze, nem a nálunk is honos változatai, de akkor is. Ki gondolná erről az ártatlan, mozogni alig képes állatkáról, hogy létezik olyan fajtája, amely a bilhariózis (egyfajta vérbetegség a trópusokon) terjesztésével évente 10.000 ember életét oltja ki?

A lista végén állnak az olyan barátságos állatok, mint a krokodil, orrszarvú, elefánt, oroszlán, farkas. A sort a cápák zárják összesen 10 esettel évente.

közösség

további frisss

lap tetejére