Rekreációs övezetté nyilvánítják a kiskerteket

szrobert-hcsaba • 2015. január 28., szerda •
A csütörtöki közgyűlésen minden valószínűség szerint elfogadják azt a határozatot, mellyel rekreációs övezetté nyilvánítják azokat az önkormányzati tulajdonú kiskerteket, melyek haszonbérleti szerződései már korábban lejártak. A bérlőknek tehát nem kell tovább aggódniuk, ezzel 5 évre megoldódik a helyzet - hangzott el azon a szerdai sajtótájékoztatón, melyet Puskás Tivadar, Szombathely Megyei Jogú Város polgármestere és dr. Károlyi Ákos aljegyző tartott. A frisss.hu megtudta, hogy a rekreációs célú földhasználati szerződéseket február elsejei hatállyal kötik meg a kiskert bérlőkkel.
Rekreációs övezetté nyilvánítják a kiskerteket

Az előzményekről: Ismeretes, hogy az önkormányzati tulajdonú kiskertek haszonbérleti szerződései szeptember 30-án lejártak, ám a hatályos törvények nem tették lehetővé a szerződések meghosszabbítását, mivel a tulajdonosok nem minősülnek földművesnek, illetve ilyen végzettségűnek. A módosítás indoklása szerint számos önkormányzat tulajdonában található tipikusan zártkerti jellegű földnek minősülő ingatlan, amelyet az önkormányzat haszonbérlet útján hasznosít. Azonban a bérlők szociális földprogramban működnek közre, vagy csak a maguk szükségleteinek kielégítését célzó mértékű termelést végeznek, de nem felelnek meg a földművesekre, illetve a mezőgazdasági termelő szövetkezetekre vonatkozó előírásoknak.
Akkoriban megnyugtató megoldásnak látszott a szombathelyi polgármester kezdeményezése, melyet sürgősségi indítványként tárgyaltak a szeptember 26-i szombathelyi közgyűlésen. Egyébként a közgyűlés kinyilvánította szándékát, hogy az önkormányzat tulajdonában lévő kiskertek használati jogát a jövőben is változatlanul, önellátó kiskert művelés céljára a jelenlegi tulajdonosoknak kívánja hasznosítani. Az önkormányzat továbbra is a tulajdonos, a haszonbérlő pedig birtokon belül marad. A szombathelyi szándékkal közben találkozott a kormány akarata is.

A szerdai sajtótájékoztatón elhangzott, hogy Szombathelyen mintegy hatszáz bérlőt érint az ügy. Puskás Tivadar polgármester hozzátette: Április 9-én a vidékfejlesztési miniszterhez fordultam segítségért, de Hende Csaba és V. Németh Zsolt is segítséget nyújtott az ügyben. A korábbi aggodalom feleslegessé vált, hiszen megfelelő megoldása lesz az ügynek, hiszen amennyiben a közgyűlés is így dönt, akkor rekreációs övezetté nyilvánítják a területet, hiszen a földművelést hivatásszerűen művelők passzus kikerült a szövegből.

Most megszületett az új jogszabály, a salátatörvény egyik cikkelyeként. Ez praktikusan azt  jelenti, hogy megfelelő időben végrehajtva az adminisztratív teendőket, egy megújított szerződést kell aláírni, ezzel egy megújított szerződést írnak alá 640-en. A csütörtöki közgyűlés ezt tárgyalni fogja és remélhetően ezt a határozatot is elfogadjuk majd. Ezzel 5 évre újra megoldódik a helyzet - hangsúlyozta a polgármester.

Károlyi Ákos aljegyző kitért rá, hogy a legfontosabb most az, hogy az új szerződéseket 5 évre kötjük, ez a törvényi maximum, melyre a földhasználati szerződéseket megköthetjük, a földhasználati díj változatlan lesz.

Az aljegyző hozzáfűzte: a kiskertbérlőknek február 18-ig fel kell keresniük a hatósági osztályt és alá kell írniuk a földhasználati szerződést. Mivel be kell jelenteni a földhivatal felé is, ezért adatlapokat, térképi kimutatásokat is alá kell írni, ezeket már a hivatal előkészítette. Az aláírásokhoz személyi igazolvány szükséges.

Károlyi Ákos azt is elmondta, hogy minden kiskertesnek levelet írt a hivatal, ami a döntés után postára kerül, ez majd részletesen is tájékoztatja a tulajdonosokat. A szerződéseket február 1-jei hatállyal kötik, ezt követően a megállapodás újraköthető.

Miovel mintegy 50-60 tulajdonos adatait nem ism eri a hivatal, ezért lőfordulhat, hogy ők nem jönnek be, illetve akadályoztatva lesznek, akkor az önkormányzat saját nevére köti meg a szerződést. Ha majd befárad a tulajdonos, akkor persze majd átvezetik az ő nevére a kiskert tulajdonosi jogát.

kapcsolódó galéria


közösség

további frisss

lap tetejére