Kis lépésekkel az egészségesebb, karcsúbb életért!

Szerző: Tóth Eszter/springmed.hu/mdosz.hu • 2017. március 20., hétfő •
A mértéktelen fogyókúra, a varázslatot ígérő divatdiéták és a fogyasztószerek helyett helyezzük a hangsúlyt az egyensúlyra.
Kis lépésekkel az egészségesebb, karcsúbb életért!

Ahogy közeledik a nyár, egyre többen várják, hogy egy csodás szertől vagy koplaló divatdiétától (tudjátok, amitől X.Y. sztár is egy hét alatt fogyott 10 kilót) csak úgy leszalad majd a fölösleg. Ezek után nem meglepő, hogy a keresőbe beírva a „diéta” szót, fogyókúrás tippeket kapunk az első öt helyen. A bibi csak annyi, hogy a diéta és a fogyókúra nem ugyanazt jelenti. De akkor mit is takar a diéta fogalma és mit a fogyókúráé? Létezik olyan, hogy fogyókúrás diéta? Mi az a fogyókúrás módszer, ami garantáltan mindenkinek jó? Cikkünkben ezeket a járjuk körbe.

Mi diéta?

„A diéta maga egy görög eredetű szó. Tágabb értelemben szabályozott életmódot, szűkebb értelemben szabályozott élelmezést, táplálkozást, gyógyélelmezést jelent. A gyógyélelmezés alkalmazkodik az adott betegségnek megfelelő tápanyagszükséglethez, kíméletet biztosít és figyelembe veszi a beteg egyéni tűrőképességét” – kezdi a magyarázatot Tátrai Lászlóné Ilona, a Péterfy Kórház dietetikusa.

„A dietetika alkalmazott táplálkozástudományt jelent. Feltárja és összefoglalja a betegség és a megváltozott anyagcsere-folyamatok alapelveit, jellemző vonásait, összefüggéseit és meghatározza a diétás gyógykezelést. A diéta tehát nem más, mint egy személyre szabott étrend, ami igazából egész közeli kapcsolatban állhat a fogyókúrával, persze, ha okosan csináljuk. Ahhoz, hogy fogyjunk, napi 500 kcal-val kevesebb energiát kell a szervezetünkbe juttatnunk, mint amennyi a testméretek, kor, nem, fizikai aktivitás szerint szükséges lenne. Nők esetében, napi 1200 kcal, férfiak esetében átlagosan napi 1500 kcal energia bevitel garantál testsúlycsökkenést. Mindenképp érdemes ilyen esetben is dietetikus tanácsát kérni, hiszen a szakszerű segítség nélkül elkezdett divatdiéták néha többet ártanak, mint segítenek, mivel a jojó effektuson kívül különböző vitamin- és tápanyaghiányos állapotokhoz is vezethetnek. Ráadásul sok esetben nem a zsírtömegünkből, hanem az izomtömegünkből is veszítünk egy-egy ilyen gyors fogyást ígérő diéta alkalmával.”

Mire figyeljünk?

  • Tegyük étkezésünket rendszeressé! Étkezzünk naponta többször, lehetőleg mindig ugyanabban az időben, de érjük be egy-egy alkalommal kisebb mennyiségekkel. A kis energiasűrűségű, nagy víztartalmú, sok értékes ásványi anyagot, vitamint tartalmazó zöldségekből nagyobb mennyiséget is elfogyaszthatunk anélkül, hogy energia-bevitelünk jelentősen megnövekedne. Ezeket több ideig tart megrágni is, így „becsaphatjuk” az agyunkat, hamarabb érezzük magunkat jóllakottnak, így könnyedén elkerülhetjük a túlevést. Emelhetjük a fehérjebevitelt is, ilyenkor tartósabban alakul ki a jóllakottságérzés, mint akár szénhidrát vagy zsír fogyasztását követően.
  • Ne várjuk meg a kínzó éhségérzetet!
  • Igyunk elég folyadékot! A legjobb erre a célra a tiszta víz, azonban aki nem akar lemondani az üdítők ízéről, nyugodtan választhatja az energiamentes, édesítővel készült változatot. Egy kutatás ugyanis kimutatta, hogy semmivel sem volt hatásosabb a fogyás azoknál, akik csak vizet ittak, mint azoknál, akik „light” üdítőt is fogyasztottak. Fokozottan ügyelni kell tehát a bőséges (napi 2-2,5 liter) folyadékfogyasztásra!
  • Mozogjunk! A mozgást elkezdhetjük otthon is, mondjuk egy kis sétával, de kérhetjük szakértő segítségét is edzőtermi környezetben.

Fontos apróságok!

  • Először is tudatosítanunk kell magunkban, hogy a fogyás nem egyik pillanatról a másikra fog bekövetkezni, és az állapot tartós fenntartásához nem elég egy gyors fogyókúra vagy maratoni edzés, esetleg mindenféle „csodabogyó”, hanem teljes életmódváltásra van szükség. Ez viszont sok kitartást, akaraterőt és odafigyelést igényel.
  • Mondjunk le a nagy zsír- és cukortartalmú, energiadús élelmiszerekről!
  • Ne „majd holnaptól” kezdjünk egy kicsit többet mozogni!
  • Mellőzzük a nasiként fogyasztott sós rágcsálnivalókat, térjünk át a gyümölcsökre, zöldségekre! Készíthetünk melléjük joghurt, olívaolaj és friss fűszerek keverékéből mártogatóst.
  • Válasszunk fehér zsemle helyett korpás vagy graham zsemléből készült szendvicset!
  • Elő a sovány dolgokkal! Ha trappista sajt helyett sovány sajttal szórjuk meg az ételt, a gyümölcsturmixot az alacsonyabb zsírtartalmú 1,5%-os tejből készítjük, vagy 12%-os tejföllel habarjuk be a főzeléket, jelentős kalória mennyiséget spórolhatunk naponta.

Ha ezek az apró változtatások rendszeres fizikai aktivitással is kiegészülnek és életünk részévé válnak, akkor szinte észre sem vesszük az erőfeszítést, amit az egészségünk és a fölös kilók legyőzése érdekében teszünk. Ne feledjük, a kis lépések is sokat számítanak, ha csak 10%-ot veszítünk kezdeti testtömegünkből, már az is érezhető egészségi előnyökkel jár.

via Springmedmdosz

 

közösség

további frisss

lap tetejére