Kipróbáltuk az élményközpontú oktatást a Bolyai Élménynapokon

NagyRobert - Fotó: Hornyák Emőke • 2017. május 10., szerda •
Hetedik alkalommal járták be a város a bolyais diákok.

A Savaria Katonatörténeti Kiállításon csatlakoztunk a tanulókhoz, hogy megnézzük, hogyan zajlanak a Bolyai Élménynapok. Ez, az érettségi szünetre időzített programsorozat testközelibe hozzá a diákok számára mindazt, amit az órákon megtanultak, vagy, amit az életről tudni kell.

Több helyszínen voltak rendezvények, többek közt a Savaria Múzeumban, a Székesegyházban, az ISEUM-ban, a Vaosz-udvarban, a Szombathelyi Járásbíróságon és a Szombathelyi Országos Büntetés-végrehajtási Intézetben is. 2010 óta szervezik meg az írásbeli érettségi vizsgák első három napjára májusban.

"Az élménynapok lényege, hogy a gyerek úgynevezett projektmódszerrel tanuljanak. Tehát nem tantermi körülmények között, hanem Szombathely nevezetességeit megtekintve, olyan helyeken tanuljanak, amelyek őket közelebb hozza a helytörténeti értékekhez és bevezeti őket az élet különböző szféráiba" - mondta Papp Tibor az ELTE Bolyai János Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium igazgatója.

A különböző évfolyamok különböző programokon vesznek részt. Ezek a korosztályoknak megfelelően szervezik az iskola tanárai. Az élményszerűen átadott tudásanyagról később "számot adnak" a diákok, és persze a tanárok is, értékelik a programokat, hogy melyik, mennyire volt hasznos és érdekes, így folyamatosan változik, fejlődik az egész.

"Tematikus blokkokat állítottunk össze, többek közt helytörténet, tehát Szombathely fontosabb eseményei, jelentősebb épületei kerülnek terítékre. Van egy 'Nyitás az életre' blokk, ez főleg az idősebb korosztálynak (10-11. évfolyam) szól, ami például azt jelenti, hogy bírósági tárgyalást tekintenek meg a diákok és a börtönlátogatás is a napi programok közt szerepel" - mondta Kukor Ferenc, az ELTE Bolyai János Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium igazgatóhelyettese.

"Szerencsére tudunk támaszkodni a diákjaink öntevékenységére, és nem egy olyan programunk van, ahol az idősebb tanulók a fiatalabbaknak szerveznek programokat, vagy segédkeznek ezek végrehajtásában" - tette hozzá Kukor Ferenc.

kapcsolódó galéria


közösség

további frisss

lap tetejére