Kiemelt feladat a nyugdíjak értékének védelme

fidesz.hu • 2014. október 02., csütörtök •
A kormány legfontosabb teendői közé tartozik a nyugdíjak értékének megőrzése - jelentette ki Orbán Viktor szerdán, az Idősügyi Tanács alakuló ülésén az Országházban. Az Idősügyi Tanács ülését Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának család-és ifjúságügyért felelős államtitkára nyitotta meg. Orbán Viktor arról beszélt, az idősek világnapja egy jó alkalom arra, hogy a fiatalabbak az idősebbek számára kifejezhessék a tiszteletüket.
Kiemelt feladat a nyugdíjak értékének védelme

A kormányfő arra kérte a tanács tagjait, definiálják újra a testület céljait és funkcióját. Arra szeretném biztatni önöket, hogy az előttünk álló időszakban úgy fogják fel a saját szerepüket, arra mozgósítsák az erőiket, hogy mit tudnak mondani az ország mindenkori vezetőinek - saját élettapasztalatukat felhasználva - amit az ország javára hasznosítani tudnak – mondta Orbán Viktor. 
A miniszterelnök szerint fel kell használni „az idősek meglévő élettapasztalatát, rutinját és bölcsességét arra, hogy beépíthessük azokat a jelenlegi fontos kormányzati döntésekbe, azokba is, amelyek nem csak az idősekről szólnak, hanem a költségvetést, a nemzetközi politikát, az oktatási rendszert vagy az ifjúsági kérdéseket is érintik.” 

Orbán Viktor arra hívta fel a figyelmet, „van jó néhány veszély a modern politikában, amelyek az időskorú embereket fenyegeti”. Ezek közé sorolta, hogy a politikában szembefordítják az időseket a fiatalokkal.

Várom majd az önök javaslatait akár ifjúsági, munkaerőpiaci kérdésekben is, amelyek azt a célt szolgálják, hogy akarva-akaratlanul se állhasson elő az a helyzet, hogy a generációk között kétségkívül meglévő különbségek konfliktussá alakuljanak át – intézte szavait a jelenlévőkhöz a kormányfő.

Mi egy egészséges magyar társadalmat szeretnénk, ahol a generációk nem szemben állnak egymással, hanem sokkal inkább egymás vállán állnak, egy közösséget alkotnak - hangsúlyozta Orbán Viktor, aki szerint „az idősek szenvednek a legtöbbet a modern világ bizonyos változásaitól”, mivel „a generációk jól láthatóan eltávolodtak egymástól”. 

Bízunk abban, hogy lesz majd olyan élet Európában, amely lehetővé teszi, hogy ma az életüket egymástól távolabb élő nemzedékek ismét közelebb kerüljenek egymáshoz – tette hozzá az előző gondolathoz Orbán Viktor. A miniszterelnök kitért rá, ezeket a gondolatokat más országokban is felszínre hozzák, és - mint mondta - „ez jól mutatja, hogy a mi generációk közötti együttműködést erősíteni akaró politikánk, az idősek méltóságáról beszélő kormányzati szándékaink igenis európaiak, és Európán belül is nagy erővel megfogalmazott álláspontot követnek.”
Orbán Viktor idézte David Cameron brit miniszterelnök szavait, aki szerint fontos a nyugdíjak biztonsága, az időseket illető méltányos jövedelem, de a méltóság ugyanilyen fontos, hogy ehhez az időseknek ne kelljen szegénységüket bizonygatniuk a kormányzat előtt. A kormányfő ezt a gondolatot a rezsicsökkentés politikájával összevetve úgy fogalmazott, „Magyarország ezen az ösvényen jár.” 
A kormányfő úgy vélte, ha a rezsicsökkentés csupán a szegényeket támogató intézkedés volna, akkor „előállna az a helyzet, hogy a szegényeknek bizonygatniuk kellene a szegénységüket.” Utalt rá, korábban számos támogatási forma volt Magyarországon, amivel az embereket arra ösztönözték, hogy szegénységüket bizonygassák.

A miniszterelnök szerint ilyen helyzetbe nem szabad beleszorítani sem az idősebb, sem a fiatalabb polgárokat, ezért, ha találunk olyan intézkedéseket, mint a rezsicsökkentés, amely a szegénység bizonygatása nélkül is lehetővé teszi az embereknek, hogy jövedelmük nagyobb része náluk maradjon, akkor ezeket akár még az Idősügyi Tanács előtt is érdemes áttekinteni és elemezni. 

Orbán Viktor emlékeztetett, az Alaptörvénybe is bekerült egy fontos passzus, miszerint a nagykorú gyermekek kötelesek gondoskodni rászoruló szüleikről. Ez tulajdonképpen egy erkölcsi parancs – szögezte le a kormányfő, megjegyezve, „van az úgy, hogyha egy erkölcsi parancs rövidnek bizonyul, akkor meg kell toldani egy törvénnyel.”
Orbán Viktor ismét idézte a brit miniszterelnököt, aki szerint el kell oszlatni azt a félreértést, miszerint az idősödés csak és kizárólag költségeket jelent a társadalomnak, szakítani kell azzal, hogy az idősek múltba révedőek lennének, illetve, hogy az idősek kizárólag passzív fogadói bármilyen szolgáltatásnak, amit a kormányzat biztosít számukra. 

Az idős magyar emberek meglehetősen sokat dolgoznak. Nagyon sokan vállalnak erejük, képességük, fizikai állapotuk szerint társadalmilag hasznos munkát – hívta fel a figyelmet Orbán Viktor. Hozzátette, „nekünk is meg kell próbálnunk az idősekre úgy tekinteni, mint társadalmi erőforrásra, és nem úgy, mint teherre.” 
Orbán Viktor úgy vélte ebbe a helyzetbe senki sem kíván beletörődni, a megfelelő válasz erre a kérdésre a fiatalok bátorítása, a családtámogatási rendszer erősítése lehet. A miniszterelnök hangsúlyozta, „olyan politikát fognak folytatni, amely minimumnak tekinti a nyugdíjak értékének megőrzését.”

Azt teljes bizonyossággal állíthatom, hogy a nyugdíjak értékének megőrzése a következő esztendőkben Magyarországon lehetséges, és a kormány legfontosabb teendői közé tartozik.” 

A kormányfő megfogalmazása szerint „Magyarország ma már elég erős ahhoz, hogy egy európai gazdasági válság idején is meg tudja őrizni a nyugdíjak értékét.”

Felidézte, a Munkahelyvédelmi Akcióterv 370 ezer 55 év feletti munkavállalót segített álláshoz, ami azért is fontos, hogy „a nyugdíjas kor küszöbére az emberek ne kétségbeesve érkezzenek meg.”

Orbán Viktor a családpolitika fontos részének nevezte azt a kedvezményt, hogy a nők 40 év munkaviszonyt követően, életkortól függetlenül nyugdíjba vonulhatnak, mivel – mint indokolta – ezt a lehetőséget, bár a hölgyek kapják, valójában a hasznát a családok élvezik. 

A miniszterelnök arról is tájékoztatott, október 1-től több száz, elsősorban a népbetegségek kezelésére szolgáló gyógyszer ára csökkent.

Ez is egy olyan dolog, amit egy európai gazdasági válság idején meg kell becsülnie egy országnak. Örülök, hogy idáig eljutottunk – jelentette ki Orbán Viktor.
A kormányfő beszédének végén arról beszélt, a kereszténydemokrata ihletettségű, néppárti kormányok gondolkodásának középpontjában az a demokráciafelfogás áll, mely szerint a demokrácia az emberektől származik, az emberekkel közösen és az emberekért kell gyakorolni. Ez életkortól függetlenül érvényes minden magyar választópolgárra, ezért a mi politikai törekvéseinknek továbbra is fontos része, hogy megpróbáljunk az emberekkel közösen kormányozni, megpróbáljunk bevonni minél több tudást és személyt a kormányzáshoz kapcsolódó társadalmi ügyek megvitatásába – zárta beszédét Orbán Viktor. 

közösség

további frisss

lap tetejére