Kick-box: Világbajnokságra készültek Vépen

frisss.hu • 2014. augusztus 19., kedd •
Közel 100 sportoló napi 3 edzésen gyűrte a mintegy 400 négyzetméter tatamit az immár hetedik alkalommal Vépen megrendezett a kick-box light-contact és kick-light edzőtáborban. A Szombathely melletti kisváros mezőgazdasági szakközépiskolája és kollégiuma ideális környezetet nyújtott a felkészüléshez. A kényelmes szállás, az edzőterem, a futópálya, a gyönyörű park, a friss levegő és a kiváló atmoszféra mind-mind hozzájárult a sikeres felkészüléshez.
Kick-box: Világbajnokságra készültek Vépen

Az igazi harcosok rengeteg küzdelemmel készültek a második féléves versenyszezonra. Számos Európa- és világbajnokkal edzhettek együtt azok a fiatal kick-boxosok, akiknek többsége a szeptemberi Utánpótlás Világbajnokságra készül. A tapasztalt felnőtt versenyzők is kiemelték, hogy a hatékony erőnlét fejlesztése mellett a sok és folyamatosan váltott ellenfeles küzdelem volt a tábor legnagyobb erőssége.

Reggelente három csoportra osztottuk a részt vevőket. A felnőttek többnyire hosszabb távú futásokat, míg az utánpótlás VB-re készülők intervallokat, ritmus-és koordinációs képességeket, illetve reakciógyorsaságot fejlesztő feladatokat hajtottak végre. Az edzéseken a részt vevők használatba vették a különböző eszközöket – kettlebell, ugráló kötél, TRX, G-Flex, gimnasztikai labda, gumikötél, gumiszalag, – melyekkel elsősorban a gyors erőt és a gyorsasági állóképesség fejlesztését céloztuk meg.

A délelőtti közös edzés kifejezetten a kéztechnikák csiszolására, a belharc gyakorlására, valamint az erő-állóképesség fejlesztésére fókuszált. Itt remek lehetőség adódott a fiatalabbaknak együtt edzeni, küzdeni a felnőtt válogatott kerettagokkal, akik nagy segítséget nyújtottak mind a technikákban, mind pedig a taktikai képzésben.

Az ebéd és a délutáni pihenő után a nap legfontosabb és legkeményebb edzésére került sor. Itt már két csoportban edzettek az utánpótláskorúak és a felnőttek. Először a fiatalabbak foglalták el a tornatermet és az utánpótlás edzők – Dancsó Zoltán, Hirsch Viktor, Olasz Attila és Szántó Sándor – irányításával folyt a munka. Zrínyi Miklós mesteredző vezetésével az erőnlét megalapozására, a lábtechnikák csiszolására, és mindenek előtt a sok-sok küzdelemre fókuszáltak a résztvevők.

A szűkösebb anyagi helyzet és a dolgozó sportolók kevesebb szabadsága miatt az idei edzőtábor lényegesen rövidebb volt a korábbi éveknél. Ez azt jelentette, hogy előzetesen sokkal koncentráltabb edzésmunkát kellett kidolgozni. A szokásokhoz híven 2 kemény edzésnap után beépítettünk egy pihenőnapot. A nagy létszám és különböző korosztályok miatt is fontosnak tartottam az utánpótlás edzők bevonását a tábori munkába. Dancsó „Kicsi” Zoltán, Hirsch Viktor, Olasz Attila és Szántó Sándor remek és hatékony munkát végeztek a 10 nap alatt. Remélem előbb-vagy utóbb mindenki felismeri, hogy minél nagyobb létszámmal, minél több edzővel dolgozunk, annál eredményesebben vehetjük fel a versenyt a többi országgal! – nyilatkozta Zrínyi Miklós mesteredző.

A tábor ideje alatt én Szombathelyen dolgoztam, ezért folyamatos edzői munkát nem tudtam vállalni, azonban a délutáni-esti kéz-láb edzések mindegyikén részt vettem. Gyakran sikerült már az utánpótlás korúak edzésére is belátogatnom, ilyenkor technikai javításokkal és tanácsokkal segítettem a magas színvonalú szakmai munkát. Véleményem szerint jó úton halad a felkészülés a szeptemberi világbajnokságra. Öröm volt látni a sok lelkes és motivált fiatalt. A felnőttek edzésein pedig - több év kihagyás után - kesztyűt és lábfejvédőt húztam, így gyakorlatban is megtapasztalhattam Zrínyi Miklós új edzésmódszereit, amit be kell valljam nagyon élveztem. A nyári edzőtábor nagy élményt jelent kicsiknek, nagyoknak, versenyzőknek, hobbi sportolóknak is, ezért kár kihagyni! - nyilatkozta Marton Klára a Metex05-Controll SE utánpótlás edzője.

A táborban kettős feladatot láttam el, hiszen az utánpótlás keretben több tanítványom is szerepel, én pedig még aktív versenyzőnek számítok. Ezt a feladatot úgy oldottam meg, hogy amikor edzettem, akkor többször álltam párban a fiatalokkal, így javítottam, segítettem nekik. A délutáni edzéseken persze sokkal több lehetőségünk volt a javításra, hiszen egyszerre többen tartottuk az edzést külön a junior és kadett korosztálynak. Jó formában érzem magam, úgy gondolom még ezt az évet végigcsinálom versenyzőként is! - tette hozzá Dancsó” Kicsi” Zoltán hatszoros Világbajnokunk.

közösség

további frisss

lap tetejére