Kiállítás lesz a szombathelyi székesegyházban

MTI-HCs • 2014. július 09., szerda •
Jövő tavasszal nyílhat meg a székesegyházban az a kiállítás, amely az 1945. március 4-én történt bombázásnak állít emléket. Puskás Tivadar polgármester a tervezett kiállítás helyszínének július 8-i bejárásán elmondta: a város önkormányzata 6,1 millió forint támogatást hagyott jóvá a Madonna-kápolna felett található helyiség felújítására és az elsősorban fotókból és tárgyakból álló kiállítás megrendezésére.
Kiállítás lesz a szombathelyi székesegyházban

Az amerikaiak által végrehajtott bombázásban a székesegyházat is találat érte, főhajója beomlott. A hetven évvel ezelőtti eseményre és az azt követő hatalmas összefogásra, a székesegyház alig több mint két év alatt elvégzett újjáépítésére emlékeztet majd a kiállítás, amely a székesegyház oratóriumában kaphat helyet.
Puskás Tivadar (Fidesz-KDNP), Szombathely polgármestere a tervezett kiállítás helyszínének keddi bejárásán elmondta: a város önkormányzata 6,1 millió forint támogatást hagyott jóvá az eddig használaton kívüli, a Madonna-kápolna felett található helyiség felújítására és az elsősorban fotókból és tárgyakból álló kiállítás megrendezésére.
Hozzáfűzte: a támogatás néhány, ma már rossz állapotban lévő korabeli műtárgy, például zászlók restaurálására és egy Szombathely bombázására emlékeztető kiadvány megjelentetésére is szolgál.
A polgármester egy felhívást is közzétett: olyan fényképeket, tárgyi emlékeket szeretnének kölcsönkérni, amelyek a 70 évvel ezelőtti bombázással és a helyreállítással kapcsolatosak. Puskás Tivadar hangsúlyozta: elsősorban nem a bombázásra, hanem az azt követő hatalmas összefogásra és építkezésre szeretnék felhívni a figyelmet, amellyel az ország ötödik legromosabb városát újjáépítették és amelynek eredménye azóta is látható.
A megrongálódott és külsejében helyreállított szombathelyi székesegyházat Kovács Sándor akkori megyéspüspök irányításával építették újjá, 1947. szeptember 7-én Mindszenty József bíboros, hercegprímás szentelte fel újra.

 

kapcsolódó galéria


közösség

további frisss

lap tetejére