Kézilabdás kapcsolat

Szita Róbert - Fotó: Hornyák Emőke és Tapolcai Gábor • 2016. február 01., hétfő •
A Zrínyi Ilona Általános Iskola és a Szombathelyi Kézilabda Klub és Akadémia (SZKKA) közötti több éves kapcsolat még szorosabbá vált azóta, hogy Kis Gábor iskolaigazgató és Pődör Zoltán ügyvezető elnök együttműködési megállapodást írt alá.
Kézilabdás kapcsolat

Közoktatási típusú sportiskola csak az NLG-ben és a Zrínyi iskolában működik, ezért sem véletlen, hogy a Nagy Lajos Gimnázium igazgatójával múlt héten aláírt megállapodás után pár nappal már tovább is bővítette együttműködési kapcsolatait a Szombathelyi Kézilabda Klub és Akadémia (SZKKA).

 

Ahogy azt honlapunkon már megírtuk, az SZKKA és az NLG megállapodása a gimnáziumi tanulók kézilabda játékra nevelését, valamint az iskolában működő köznevelési típusú sportiskolai osztály népszerűsítését foglalja magában, a Zrínyi Ilona Általános Iskolával történő együttműködés pedig az általános iskolás gyermekek kézilabda játékra nevelésére és a kézilabda sportágban a továbbsportolási lehetőség biztosítására fókuszál.
Az együttműködés során az SzKKA és a Zrínyi Iskola közösen biztosítja a sportoló tanulók tehetsége szerinti maximális eredmény elérésének lehetőségét, mind tanulmányaik, mind sportolásuk terén, figyelembe véve a sportoló tanuló érdekeit, a sportág utánpótlás-nevelési célkitűzéseit és a hatályos jogszabályokat is. 

Kis Gábor igazgató honlapunk kérdésére elmondta: iskolánkban kiemelt sportág a kézilabda, melynek a jövőben is bázisiskolája lehetünk. A megállapodással egy már jól működő szakmai együttműködést erősítettünk meg. A Zrínyi iskola és a kézilabda akadémia így továbbra is közösen biztosítja a  kézilabdázó sportiskolások számára  a lehető legjobb  eredmény elérésének lehetőségét mind tanulmányaik, mind  sportolásuk terén.

A megállapodás részleteiről megtudtuk, hogy az Iskola biztosítja a sportszakmailag indokolt reggeli edzéseken való részvételt, és ehhez igazítja az Iskola működési és munkarendjét, azzal a feltétellel, hogy a megjelölt időpontban a sportoló tanulók kötelesek az edzéseken részt venni, illetve annak hiányában az iskolai tanórákon, foglalkozásokon megjelenni. Az Iskola emellett a foglalkozásokhoz szükséges termet, valamint a kézilabda iránt érdeklődő tanulókat is biztosítja. Az Iskola sportszakmailag indokolt esetben engedélyezi a sportoló tanulók edzőtáborban és versenyeken való részvételét is. 

A Zrínyi diákjai már eddig is többszörös diákolimpiai döntősök voltak kézilabdában, ezzel az együttműködéssel a kapcsolat még szorosabbá vált. A megállapodással komplett felmenő rendszerű képzést hoztunk létre – tette hozzá az igazgató, aki arról is beszélt, hogy a tanulók előmeneteléről az osztályfőnök folyamatosan, de legalább kéthavonta tájékoztatást ad az edzőnek, az SzKKA edzője pedig szintén tájékoztatja az osztályfőnököt a tanulók sportteljesítményeiről és eredményeiről.

A tanulmányi eredmény és a sportteljesítmény számottevő hanyatlása esetén a tanulóval foglalkozó pedagógusok és edzők rendkívüli konzultációt tartanak. Indokolt esetben az Iskola és az SzKKA vezetője együttes döntése alapján – a tanulmányi és a sportkötelezettség teljesítése érdekében – módosíthatja a sportoló tanuló iskolai és egyesületi napirendjét.

Pődör Zoltán ügyvezető elnök arról tájékoztatta a frisss.hu-t, hogy az SzKKA szakmai edzőt biztosít a gyermekek kézilabda játékra nevelésére, aki az iskola testnevelő tanárával együttműködve, - a MOB sportiskolai programjának sportági kerettanterve alapján - a szakmai igazgató utasításai szerint köteles eljárni. Az SzKKA a neveléshez szükséges labdákat, mezeket és egy mobil kapukat, valamint az eszközöket biztosítja. 
Azt is megtudtuk, hogy az Iskola, a felvételi elbírálásakor, az azonos tanulmányi eredménnyel rendelkező diákok esetén figyelembe veszi az SZKKA-val kötött együttműködési megállapodást.

 

Az itt nevelt sportolóknak, a szakedző véleménye alapján, lehetősége van a SzKKA által  tartott sportegyesületi edzések látogatására is. Az SZKKA gyermekbajnokságban, versenyeken utánpótlás csapatként szerepeltetheti saját néven és költségen az iskola tanulóit.  A Zrínyi az iskolai és a diák olimpiai versenyekre nevezheti a SzKKA által nevelt játékosokat a saját nevében és költségén.
A megállapodás 3 éves időtartamra, a Klik jóváhagyásával jött létre, melyet az aláírók évente értékelnek és a szükség szerint módosíthatják is. Az edzői megbízások egy bajnoki évre szólnak. 

A frisss.hu megtudta, hogy a Pődör Zoltán vezette SZKKA legfőbb célja, hogy hosszú távon majd a felsőoktatásban is részt vehessenek a kézilabdázó gyermekek, ezt pedig az NYmE-n képzelik el.  

Fotóink a Zrínyi Ilona Általános Iskola tornacsarnokában, Vers Ákos edző által, az alsósoknak tartott edzésen készült. Itt tudtuk meg a trénertől, hogy a legfőbb cél a diákolimpián, illetve az alsó tagozatosoknál az országos bajnokságban való sikeres szereplés.

A Zrínyi alsósai megmutatták tudásukat az Oladi ÁMK-ban szombaton megrendezett játékos ügyességi kézilabda-programon is.  

 

kapcsolódó galéria


közösség

további frisss

lap tetejére