Kezdjük a napot egy öleléssel, megéri!

frisss.hu, hogyankell.hu • 2015. június 23., kedd •
Szükségünk van rá, szellemileg, lelkileg és egészségügyi szempontból is.
Kezdjük a napot egy öleléssel, megéri!

 

Ki hinné, hogy létezik az emberi cselekedetek között egy olyan pozitív érzelmi töltettel bíró mozzanat, ami nemcsak hogy stresszoldó, de az érzetére egy oxitocin nevű hormon is termelődik a szervezetünkben. Ez nem más, mint az ölelés. Számos jótékony egészségégügyi és pszichológia hatása van, például fokozza a bizalmat, csökkenti a félelemérzetet és a fájdalomérzetet, erősíti a kapcsolatokat, a szolidaritás- és a biztonságérzet, illetve mérsékli a szervezet kortizolszintjét, amely hatására enyhül a stressz hatása. Ezenfelül rendezi a légzést és a vérnyomást, elmulasztja a rosszkedvet, energiával tölt fel, ellazít és türelmessé tesz, illetve javítja az immunrendszert. De ha ez még mind nem elég, akkor legyen ez az érv, ami meggyőz minket: „A hagyomány szerint valahányszor szívből átölelünk valakit, egy nappal meghosszabbodik az életünk.” (Paulo Coelho) Az emberi lélektannal foglalkozó szakemberek szerint elemi létfontosságú cselekvés, és naponta 10-20 ölelésre lenne szüksége egy embernek. Sajnos mi ennek nemhogy a töredékét se tesszük meg egy nap, de még egy hónapban se ölelünk ennyit. Viszont az sem mindegy, hogy hogyan ölelünk: egy baráti, egy szerelmi avagy egy ismeretlen ölelésnek is lehet számos formája és mondanivalója. És mi a legszebb az egészben? Hogy ingyen van és önzetlenül tesszük. A legérdekesebb pedig, hogy minden ölelés árulkodik egy, a másik felől küldött érzelmi állapotról. Most nézzük meg, milyen szituációkban, milyen ember felé, hogyan kell az ölelést alkalmazni.

 

1.     A baráti ölelés: elsőnek ezzel az ölelési fajtával kezdjük, mivel talán ez az, ami a nap folyamán többször érinthet minket. A baráti ölelés jellemzője, hogy nem az érintés mélységére és hosszára koncentrált, valamint nem az érzelmek dominálnak benne, hanem inkább egy gyors mozzanatban mutatott köteléki szimbólumként tesszük. Általában két férfi között a hát megütögetése a barátság jelzése. A fiatal fiúk körében szokás a kézfogás közbeni váll a vállal való ütközés, és közben a hát közepének megveregetése. A hölgyeknél a baráti ölelés kicsit hosszabb időintervallumú és jóval belsőségesebb is. Itt még megjelenik a hát vagy a váll simogatása is, ami egy támogató mozzanat, valamint az örömöt is kifejezi a másik számára.

2.     A szerelmes ölelés: ez a második leggyakrabban alkalmazott ölelési forma, amely jóval bensőségesebb és mélyebb érzelmi töltettel bír, és a kötődés egyik legjobb kifejezőeszköze lehet két ember között. A szerelmesek kétféleképpen szoktak ölelni: a közös bennük, hogy legalább 20-30 másodpercig tartó szoros ölelkezés. Az egyik ölelési forma, amikor szorosan magához öleli a fiú a lányt, és simogatja a hátát, míg a lány a fejét a fiú vállára teszi. A másik ölelési forma inkább a bújásra hasonlít, amikor szintén szorosan, főleg a két mellkas érintkezik, és teljesen szorosan átkarolja egymást a pár. A bensőséges ölelésnél kezdődik el az oxitocin hormon termelése a legnagyobb hatékonysággal, így tartósságát tekintve ez tart ki leghosszabb időig szervezetünkben.

3.     A kultúrák ölelése: a társas életben sok kultúra alkalmazza üdvözlésként az ölelés egyes formáit. Főként a mediterrán és dél-amerikai országokban hagyomány a találkozásnál az ölelkezés. A protokoll szerint az ölelés egy igen bizalmas forma, melynek megvan a maga metódusa: a formális ölelés nem jár a testek szoros érintkezésével, a hosszúsága az érzelmek mélységétől, a legutóbbi találkozás óta eltelt időtől, az adott alkalom motivációjától függ. Ide kapcsolódik még a váll- és hátveregetés, mely az örömöt fejezi ki, de mindig figyelni kell a mértékletességre. Az ölelés folyamán a kéz és az arc itt nem játszik szerepet.

4.     A férfi és nő közötti ölelés mondanivalója: amikor egy férfi megölel egy nőt, az érzelmeit nem verbálisan is kifejezi, így erősen árulkodik az ölelésünk az aktuális érzelmi töltetünkről. Amikor egy férfi csak érintőlegesen öleli át a nőt és simogatja a hátát, az arra utaló jel, hogy ez egy szimpla baráti ölelés, egy kis empátiát táplál beléd, de semmi érzelmi töltete nincs. Viszont másrészről érezteti, hogy fontos vagy a számára, csak nem romantikus értelemben. Azonban amikor kicsit lejjebb, a hátad közepénél érint meg egy férfi, akkor már másabb a jelentéstartam: nem egyértelműen jelzésértékű, hogy tetszel a fiúnak, de utalás lehet rá, és akár komolyabb szándék is lehet mögötte. Ha már kapcsolatban kapsz egy ilyen ölelést, ez a gyengédség jele lehet feléd. Ezentúl, ha a férfi deréktájékon fogja meg a nőt, az már sokkal erősebb, határozottabb és egyértelműbb mondanivalóval bír. Ilyenkor a férfi végigsimítja a derekát a nőnek, és ezzel jelzi, hogy intimebb kapcsolatba szándékozik kerülni vele. Sőt, ha még a csípőtök is összeér, még egyértelműbb az intim kapcsolat célzata. Amennyiben egy meglévő párnál történik ilyen, akkor ez a ragaszkodás és kötődés jele lehet.

5.     A stresszoldó ölelés: ahhoz, hogy a napi stresszes helyzeteket természetesen tudjuk oldani, nincs szükség semmi másra, mint egy jó nagy és minimum 20 másodperces ölelésre. Ennyi idő szükséges a oxitocin hormon termelődésének elindításához a szervezetünkben. Mindehhez ha simogatás is társul, növelhetjük a hatékonyságát a nyak, a hát, a váll vagy a fej hátsó részének érintésével. Ilyenkor a szervezetedben különböző kémiai és biológiai reakciók kezdődnek el: oldódik a stressz, csillapodik a fájdalom, javul az immunrendszer, ellazulnak az izmok, csökken a feszültség, biztonságérzetet ad, növeli az önbizalmat, lassítja a légzést, tehát egészében harmonizálja a szervezetet.

közösség

további frisss

lap tetejére