Kevesebb az álláskereső Vas megyében

vkriszti • 2015. február 03., kedd •
Vas megyében mérséklődött tavaly decemberben a nyilvántartott álláskeresők száma: az elmúlt év azonos időszakához képest 14,5 százalékkal, novemberhez képest pedig 8,1 százalékkal - közölte a megyei kormányhivatal munkaügyi központja hétfőn az MTI-vel.
Kevesebb az álláskereső Vas megyében

A 2014. év utolsó hónapjában 5610 álláskereső szerepelt a kirendeltségek nyilvántartásában. A kedvező munkaerő-piaci folyamat az elsődleges munkaerőpiac által kínált elhelyezkedési lehetőségek, valamint a közfoglalkoztatási programok eredménye - mutatott rá a hivatal.
A munkaügyi központ adatai szerint az álláskeresők aránya az előző év azonos időszakához képest a megye valamennyi térségében mérséklődött: a kirendeltségek többségében 10-20 százalékkal csökkent az álláskeresők aránya, míg Sárvár vonzáskörzetében a csökkenés mértéke meghaladta a 20 százalékot. 

Vas megyében az elmúlt év végén a gazdaságilag aktív népesség 4,8 százaléka volt nyilvántartott álláskereső, az álláskeresési ráta 0,4 százalékponttal volt alacsonyabb, mint novemberben. A legkedvezőbb a munkaerő-piaci helyzet Szombathely térségében, ahol 4 százalék a mutató értéke, de Kőszeg és Sárvár vonzáskörzetében is megyei átlag alatti a munkanélküliek aránya. Vasvár környékén a novemberi 9,5 százalékról 8,5 százalékra csökkent a munkanélküliségi ráta. 

Decemberben összesen 989 ember vált nyilvántartott álláskeresővé. Többségük a feldolgozóiparban (gépipar, élelmiszeripar) dolgozott korábban, de az építőiparban, szezonálisan foglalkoztatottak közül is sokan váltak álláskeresővé. 
A regisztrációból csaknem 1490 álláskereső került ki, 73 százalékuk decemberben munkába tudott állni: az elsődleges munkaerő-piacon 30 százalékuk helyezkedett el, minden második álláskereső pedig a közfoglalkoztatás keretében talált munkát. 
A foglalkoztatók 1468 új (fele-fele arányban támogatott és nem támogatott) álláslehetőséget jeleztek a kirendeltségeken. A novemberről áthúzódó, betöltetlen állásokkal együtt összesen 4090 álláslehetőség volt decemberben Vas megyében, amelyből az év utolsó napján még 2349 munkahely maradt betöltetlen.

A támogatott üres álláshelyeket szinte kizárólag a közfoglalkoztatási programok keretében kínálták, míg támogatás nélkül legnagyobb számban a feldolgozóiparban, ezen belül a járműgyártás területén jeleztek a cégek munkalehetőséget, de a kereskedelemben is jelentősebb számban volt lehetőség az elhelyezkedésre.

közösség

további frisss

lap tetejére