Kellenek az aranykezű iparosok

Szita Róbert Fotó: Hornyák Emőke • 2015. szeptember 21., hétfő •
A hétvégén ért véget az a több napos országos víziközmű szerelőverseny, melyen végül a Zalavíz ZRt. diadalmaskodott.
Kellenek az aranykezű iparosok

Honlapunknak a Vasivíz ZRt. elnök-vezérigazgatója, dr. Kohuth Viktor értékelte a versenyt és az ágazat jelenlegi helyzetét. 

Kihívás és átalakulás
Nagy kihívás volt ez mindenkinek, hiszen még házi selejtező versenyen is bizonyítani kellett, mielőtt valaki a csapat tagja lehetett. Az első dorogi verseny után, a mostani, immár tizennegyedik országos versenyen már a fejlesztések, az új termékek és a területi adottságok, de a fogyasztói trükkök is domináltak, hiszen itt valóban a szakma csúcsa jelent meg. Mi házi szerelőversenyeket is rendeztünk korábban, hogy eldöntsük, ki képviselheti a vasiakat. Most a szombathelyi szakemberek nem versenyeztek, hanem szórakoztattak, illetve pályabíróként, zsűritagként, adminisztrációs feladatokat végző kollégaként tevékenykedtek – tette hozzá Kohuth Viktor. 

Az ágazat átalakulásáról megtudtuk, hogy amíg 2013-ban még 440 szolgáltató működött, addig ma már csak a meghatározott egyenértékkel rendelkezők tudják megállni a helyüket a versenyben. A jogszabályok változása miatt a változás is folyamatos, legutóbb a központosítás híre röppent fel, bizonyos szektorokban ez már meg is valósult. A Vasivíz ZRt. önkormányzati cégként kiválóan prosperál, de a szomszédságában lévő közműszolgáltatókkal együtt várják a jogszabályoknak történő megfelelés lehetőségét is.   

Aranykezű iparosok
A verseny eredményhirdetésén Hende Csaba országgyűlési képviselő, Illés Károly alpolgármester, Kohuth Viktor a Vasivíz ZRt. vezérigazgatója, Kurdi Viktor, a Magyar Víziközmű Szövetég elnöke, illetve Pars Krisztián olimpiai bajnok is megjelent.

Hende Csaba arról beszélt, hogy nagyon fontos lenne, ha egyre nagyobb számban lennének újra aranykezű iparosok. 
Németországban, ha egy orvos házaspár gyereke szakmunkás lesz, azon senki nem ütközik meg. A kétkezi mesterségbeli tudás újra nagyon fontos lesz – fűzte hozzá Szombathely országgyűlési képviselője. 

 

Kiszámíthatóság és a szakma szeretete
Kurdi Viktor, a Mavíz két napja megválasztott régi-új elnöke elmondta, hogy kreatív és a szakmai kompetenciákat jól megmozgató versenyen vagyunk túl. 
Az aggodalom nem segít, azt látom, hogy a média segítségével a víziközmű ágazat a középpontba került az elmúlt napokban, ez pedig a migránsáradat közepette nem csekélység. A kivezető utat mihamarabb meg kell találni. Kiszámíthatóság, fenntarthatóság, és a szakma szeretete lenne a legfontosabb. Legyen biztonságos, kiváló minőségű, és megfizethető víziközmű szolgáltatás. Könnyen lehet, hogy az egységes vízdíj felé történő elmozdulás lehet a végcél – fűzte hozzá az elnök.   

Az eredmények
A zsűri elnöke a versenyt értékelve elmondta, hogy rengeteg tanulsága volt az elmúlt napoknak, de a legtöbbet a gödörben lehet tanulni. Mahatma Gandhit idézve hozzátette. hogy ,,a jól elvégzett munka egyedüli jutalma, hogy elvégezhettük.”   
Végeredmény: 1. Zalavíz ZRt., 2. Dunamenti regionális Vízmű ZRt., 3.  Kavíz - Kaposvári Víz és Csatornamű Kft., 4. Nyírség Vízmű ZRt., 5.  Észak-Dunántúli Vízmű ZRt., 6. Heves megyei Vízmű ZRt. 

A legjobb elméleti eredményt a FejérVíz csapata érte el. Az eredményhirdetés után Kohuth Viktor, a Vasivíz ZRt. elnök-vezérigazgatója szalagot kötött a vándorzászlóra, melyet a jövő évi rendező, a Zalavíz ZRt. műszaki igazgatója vehetett át.   

 

kapcsolódó galéria


közösség

további frisss

lap tetejére