Kávézó az afrikaiak megsegítésére hamarosan Szombathelyen is!

Forrás és fotó: Tuczainé Régvári Marietta / Facebook • 2017. július 29., szombat •
Közös megállapodást írt alá a grazi és a Szombathelyi Egyházmegyei Karitász, amelyet aláírásával Székely János püspök is ellenjegyzett.
Kávézó az afrikaiak megsegítésére hamarosan Szombathelyen is!

A két szervezet együttműködése negyed évszázadra tekint vissza, az elmúlt három évben azonban nagyon intenzívvé vált a kapcsolat, ez nagyban köszönhető Brigitte Kroutil-Krenn-nek, aki fontosnak tartotta, hogy kilépve a formális kapcsolatok szárazságából, élettel teljen meg az együttműködés. Ő a külföldi kapcsolatokért felelős koordinátor, több mint három éve rendszeresen találkoznak Tuczainé Régvári Mariettával és több közös projektet sikerült életre hívniuk.

Egy évvel ezelőtt hivatalos találkozóra került sor Grazban. Ott ismerkedtek meg szombathelyiek a kinti szociális kávézó koncepciójával. Illetve beszámoltak arról is, hogy minden egyházmegye Ausztriában támogat egy nehéz sorsú afrikai országot!
Graz a polgárháborútól és nyomortól leginkább megtépázott fiatal államot Dél-Szudánt fogadta örökbe! Két helyi partnerrel dolgoznak együtt, akik teljes pénzügyi átláthatóság mellett, ténylegesen rászorulókat segítenek, iskolákat működtetnek, támogatják a helyi mezőgazdaság kiépülését és az éhezés ellen gyermekközpontokat alapítottak, ahol saját gyermekeik táplálását megoldani képtelen családoknak segítenek.
A grazi szociális kávézóban úgy nevezet "fair trade" kávét és termékeket lehet fogyasztani, illetve vásárolni. Kizárva a közbülső kereskedőket, így magasabb (reálisabb) árakat tudnak fizetni a termékekért a szegényebb országokban termelőknek. A kávézóban lehet Dél-Szudánból érkező sálakat, ékszereket vásárolni, ezek ára egy az egyben az afrikai partnerek számlájára kerül.

A megállapodással a Szombathelyi Egyházmegyei Karitász ehhez a segítő szolgálathoz csatlakozik. Három alkalommal szállítottak már a megváltozott munkaképességűek által gyártott termékekből. A szállítást és a termékek előállításának költségét teljes egészében magukra vállalták a szombathelyiek. A termékeket kint értékesítik és a befolyó összeget, miután annak nagyságáról tájékoztatták a vasiakat, a Dél-Szudánban található társszervezetnek utalják el. Eddig a kinti értékesítés nyomán több mint 400 Euro gyűlt össze!

A Nagylengyelben található Szent Család Szociális Központ gondozottjai nagy örömmel készítik a termékeket, hiszen kitörhetnek a "segített" státuszból, és maguk is segítővé válhatnak. Nagyszerű dolog, hogy annak ellenére, hogy a magyar szervezet szerényebb forrásokkal rendelkezik, mégis egyenrangú partnerként van jelen az együttműködésben. Már nem a szegény kelet-európai, segítséget váró segélyszervezet a Szombathelyi Egyházmegyei Karitász, hanem készek, hogy a rászorulóbb országokban élők szenvedéseit enyhítsék!

Székely János püspök fogadta Herbert Beiglböck igazgatót és Brigitte Kroutil-Krennt és saját kezűleg ellenjegyezte a megállapodást. Ő maga is járt Afrika egyik nagyon szegény országában Bissau-Guineában. Látta az ott élők nehézségeit és küzdelmeit, kifejezte örömét, hogy Szent Márton egyházmegyéjének Karitásza a más országokban és kontinenseken élők felé is segítő kezet nyújt.

A szombathelyiek is szeretnének a grazi mintára, de saját jelleggel egy szociális kávézót nyitni Szombathelyen, ahol a vendégek pusztán egy kávé elfogyasztásával afrikai szenvedőkön segíthetnek, illetve magyar rászorulókat juttathatnak munkához - hiszen a kávézó dolgozói megváltozott munkaképességűek lesznek!

közösség

további frisss

lap tetejére