Katonák, rendőrök és börtönőrök a határon: így épül a mintaszakasz

SzR-kormany.hu • 2015. július 17., péntek •
Lánctalpas buldózerek, univerzális földmunkagépek, a honvédség kilencszáz katonája, rendőrök, börtönőrök és fogvatartottak is munkába álltak a magyar-szerb határszakaszon.
Katonák, rendőrök és börtönőrök a határon: így épül a mintaszakasz

Geopolitika
Magyarország és az Európai Unió egyre komolyabb biztonsági kihívásként szembesül azzal, hogy évről-évre az illegális bevándorlók áradata érkezik Európába, így hazánkba is.Magyarország jelenleg tranzit ország, azonban várható, hogy célországgá is válhat.

Határőrizet
Magyarország határainak egy része az Európai Unió külső határa is, ami együtt jár a schengeni térség külső határszakasza igazgatásának feladataival, felelősségével. A határőrizet, a határellenőrzés nem csupán azoknak a schengeni tagállamoknak az érdeke, akik a határellenőrzést végzik, hanem valamennyi olyan tagállamé, amelynek belső határain megszűnt a belső ellenőrzés. Így Magyarország sem csak maga számára végzi a határok ellenőrzését, hanem a többi schengeni állam érdekében is.

Népvándorlás
Hazánk déli határszakaszán, a magyar-szerb határon az illegális bevándorlók száma jelentős mértékben emelkedett. A magyar hatóságok idén eddig 81333 tiltott határsértőt fogtak el, közülük 80724 fő érkezett a szerb határon keresztül. A rendőrség 579 főt fogott el embercsempészés miatt.

Határzár
A rendkívüli bevándorlási nyomás kezelésére a kormány június 17-én határozatot hozott, és elrendelte a magyar–szerb határszakaszon a zöldhatár átjárhatóságának megszüntetése érdekében egy 175 kilométer hosszúságú határőrizeti célú ideiglenes biztonsági határzár építését.
Az Országgyűlés július 6-án fogadta el azt a törvényt, amely közérdekű használati jogot ad a magyar államnak, hogy azokat a határokat, amelyek nem tartoznak a schengeni egyezmény alá, rendkívüli védelem alá vegye és ideiglenes biztonsági határzárat építsen ott.
A Belügyminisztérium és a Honvédelmi Minisztérium illetékes szervei július 13-án megkezdték egy 150 méter hosszúságú mintaszakasz megépítését. A mintaszakaszt négy különböző technikával építik meg, ezek közül választják ki azt az egyet vagy többet, amelyet alkalmazni fognak a teljes 175 kilométeres magyar-szerb határszakaszon

Katonák és rendőrök
A Magyar Honvédség a kijelölt határterületen rendőri biztosítás mellett végzi az építési munkálatokat Mórahalom külterületén. A feladatban az 5. Bocskai István Lövészdandár, a 37. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezred és a 86. Szolnok Helikopter Bázis honvédjei vesznek részt összesen 46 fővel.
A helyszínbejárás után a határőrizeti célú ideiglenes biztonsági határzár építésének megkezdéséhez szükséges terepmunkálatokat – fakivágás, aljnövényzet irtás, talajmunkák, útépítés – végeztek. Ehhez lánctalpas buldózert és univerzális földmunkagépet használnak. A mintaszakaszt 4 féle műszaki tartalommal építik ki. A katonák minden olyan műszaki eszközzel és szaktudással rendelkeznek, amely a biztonsági határzár építéséhez szükséges.

Börtönőrök, fogvatartottak és közfoglalkoztatottak
A Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága biztosítja és szállítja a helyszínre a határzár alapanyagait, így a fa és fém kerítéselemeket, valamint a különböző drótanyagokat. A biztonsági határzárhoz szükséges anyagok gyártását, illetve megmunkálását fogvatartottak végzik.
A mintaszakasz építményén belül 25 méter hosszan fa, 125 méter hosszan fém oszlopokhoz rögzítik a drótkerítést. Az oszlopokat az országhatártól számított 2,5 és 10 méter közötti sávban helyezik el. A határzár védelmi rendszerének támogatására NATO-drót kerül alkalmazásra.
A határőrizeti célú ideiglenes biztonsági határzár kivitelezési munkálataiban az országos közfoglalkoztatási program keretei között lehetőség nyílik közfoglalkoztatottak bevonására is.

A teljes ideiglenes biztonsági határzár felállítása, párhuzamosan tíz-tizenkét helyszínen, a mintaszakasz megépítése után kezdődhet meg.

közösség

további frisss

lap tetejére