Karnevál alapítvány: irány a megszűnés?

frisss.hu • 2016. március 01., kedd •
A közgyűlési döntés értelmében a Történelmi Témapark és az Aréna 8. is átkerült a Szovához.
Karnevál alapítvány: irány a megszűnés?

Volt egyszer egy alapítvány… mondhatnánk mindjárt az elején, ha nem szeretnénk elkerülni, hogy jóslásnak minősítsék gondolatainkat a hozzá értők. Ugyanakkor a februári közgyűlésen született döntés – amelyben a Történelmi Témapark és az Aréna utca 8. szám alatti teljes ingatlan kezelése és üzemeltetése átkerült az alapítványtól a Szova Zrt.-hez – valamint a tavalyi jelentős változás – miszerint a Savaria Történelmi Karnevált már nem a Savaria Történelmi Karnevál Közhasznú Közalapítvány rendezi – viszonylag egyértelműen kijelöli az irányt, amelyet címünkben is vizionáltunk. Hozzátéve, hogy a korábban kizárólag az alapítvány által használt helyiségekben idő közben otthonra talált a Savaria Turizmus Nonprofit Kft. és a Szent Márton Programiroda is.

A történet 2003-ban kezdődött, amikor a város az általa létrehozott alapítvánnyal, valamint a Savaria Legio Egyesülettel közösen egy úgynevezett konzorciumi megállapodást kötött, melynek célja a Ferences-kert Történelmi Témaparkká alakítása és az Aréna utca 8. szám alatti ingatlan felújításának közös megvalósítása volt. A szerződésben rögzítették a felújítást követő működést is, röviden az alapítványt bízták meg a feladat ellátásával.

Egy sikeres pályázatnak köszönhetően több száz millió forintból létrejött a Történelmi Témapark, és felújításra került az ingatlan. Ezt 2006-ban egy együttműködési megállapodásban rögzítették is a felek kinyilvánítva, hogy a továbbiakban 7 év időtartamra az alapítványhoz tartozik a működtetési jog.

A hét év alatt kialakult gyakorlat szerint az alapítvány az ingatlan egyes helyiségeit bérbe adta, ezzel működési bevételeit próbálta fedezni, valamint a Legionak és a Hadkiegészítő Parancsnokságnak ingyenesen biztosított termeket, ahol többek között a Katonatörténeti kiállítás is helyt kapott. Bár voltak kevésbé sikeres bérlők is – a pincerészből vitás körülmények között távozott az egykori Lovagi étterem csakúgy, mint az utcafronti vendéglátóipari egységként használt helyiségekből a WOK étterem – összességében sikeresnek bizonyult az alapítvány által vezetett működési forma.

Ezt igazolja, hogy a hét év lejártát követően, 2014-ben újabb hét évre szóló megállapodás köttetett a felek között gyakorlatilag, lényegét tekintve változatlan formában. Azaz az Aréna utca 8. és a Témapark üzemeltetője a Karnevál alapítvány maradt.

Fotó: indafoto.hu

Egyetlen probléma adódott időközben, ez padig az utcafronti kerítésre vonatkozott, amit balesetveszélyes állapota miatt idő közben le kellett bontani. Miután az épület örökségvédelem alatt áll, az alapítvány ennek megfelelő tervet készíttetett a helyreállításra vonatkozóan. A tervhez megérkezett az Önkormányzat tulajdonosi hozzájárulása és a Járási Hivatal Építésügyi és Örökségvédelmi Hivatalának engedélye is, tehát nem volt más hátra, mint megépíteni a kerítést. Erre azonban az alapítvány saját bevételeiből nem tudott forrást biztosítani, szükség lett volna a tulajdonos Önkormányzat segítségére, ez azonban nem érkezett meg. A Járási Hivatal tavaly novemberben végül kötelezte az Önkormányzatot, hogy a jelenlegi, kerítés-nélküli állapotot szüntesse meg, azaz építse fel a kerítést.

Így jutottunk el a jelenbe, amikor a február havi Közgyűlésen megszületett egy döntés, melynek értelmében az Önkormányzat felmondja a 2014 év végén, hét évre kötött megállapodását az alapítvánnyal és mind a Történelmi Témaparkra, mind az Aréna utca 8. szám alatti ingatlanra vonatkozóan úgy rendelkezett, hogy azokat a továbbiakban a Szova Zrt. kezelésébe és üzemeltetésébe helyezi.

Az alapítvány a jövőben ingyenesen használhatja – egykori saját – helyiségeit, a bérlők maradhatnak, és ami a lényeg, a város évente tíz alkalommal ingyenesen használhatja a Témaparkot. Minden szép és jó, nem?

Volt egyszer egy alapítvány, nevében foglalták, hogy miért jött létre, (Savaria Történelmi Karnevál Közhasznú Közalapítvány) városunk védjegyévé fejlesztette a Karnevált, besöpörte a szakmai elismeréseket, százezreknek tudott értékes szórakozást biztosítani 12 éven keresztül évről-évre, aztán egyszer csak véget érni látszik a története. A Karnevált a Turizmus Kft. rendezi, az ingatlanja, valamint a saját maga által folyamatosan fejlesztett Történelmi Témapark a Szováé lett, otthonául szolgáló helyiségeiben más szervezetek működnek. Akkor már csak egy kérdés maradt, biztos, hogy csak vízió volt írásunk címe?

Epilógus: A közgyűlési előterjesztésben szerepel egy érdekes mondat: „A Közalapítvány az előzetes egyeztetések alapján az üzemeltetésre kapott ingatlanokat vissza kívánja adni az Önkormányzatnak.” Azaz, az alapítványt működtető tíztagú kuratórium saját maga kérte, hogy vegyék el tőle értékeit… Erre szoktok mondani, hogy „ne mondd, tényleg?”

közösség

további frisss

lap tetejére