Káosz van! A gyermekorvosok is véleményeztek

frisss.hu Forrás: Népszava • 2016. január 13., szerda •
A gyermekek orvoslása terén is gond van, tegnap megszólaltak a doktorok.
Káosz van! A gyermekorvosok is véleményeztek

Az orvosi hiányszakmák idei felsorolásából (korábban itt írtunk róla) kihagyta ugyan a házi gyermekorvoslást a humán tárca minisztere, de a Házi Gyermekorvosok Országos Egyesületének tagnap nyilvánosságra hozott állásfoglalása azt jelzi, hogy az utánpótlás hiánya súlyos probléma, és nem lehet már sokáig takargatni a baj nagyságát. 

Az egyesület több mint 1500 házi gyermekorvos képviseletében jelentette be, hogy tagjai csatlakoznak az „1001 orvos hálapénz nélkül” elnevezésű Facebook-csoport kezdeményezéséhez, mert szükségesnek tartják, hogy átalakítsák a hazai egészségügy finanszírozását, rendszerét. Úgy látják, hogy a hálapénz ma akadálya az ágazat fejlesztésének.

Mit várnak a kormánytól? Az egészségügyi személyzet munkájának megbecsülését, a jövedelmek gyors, az uniós normákat megközelítő megemelését, ennek eszközeként az orvosi életpályamodell bevezetését. A problémákat meg kell oldani, gyorsan.

A házi gyermekorvoslásról mellett nem szerepelnek a listán altatóorvosok sem, holott évek óta sokkal kevesebben vannak a szükségesnél. Csomós Ákos, a Magyar Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Társaság elnöke a Magyar Nemzetnek úgy nyilatkozott: nem javult a helyzet, legalább harminc százalékos a hiány. Kollégáik rengeteg túlórát vállalnak, és ötödük már vállalkozóként szerződik egyszerre több kórházzal.

közösség

további frisss

lap tetejére